+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Plextools czyli "O So Chosi Jakby?"

Szeregowy konopa ma szanse

Domyślnie Plextools czyli "O So Chosi Jakby?"

W zasadzie chcialem rozpoczac temat na forum dotyczacy pakietu plextools dla nagrywarek DVD (i nie tylko).
    Osobiscie po zakupieniu modelu PX-760A rozpoczalem testy mozliwosci oprogramowania. O ile spora czesc funkcji pozostaje dla mnie oczywista o tyle pewne rzeczy nie do konca rozumiem i wlasnie z tego tez powodu zwracam sie do wszystkich guru wypalania jak i zwyklych uzytkownikow spawarek o podanie pomocnej dloni.

Przeglądalem fora internetowe i nie udalo mi sie znalezc jednoznaczej odpowiedzi na pewne pytania.
    Oto moja droga laserowego tulacza:
    1.Chyba najwazniejsza kwestia: jaki firmware Jestem ciekaw ktory Waszym zdaniem jest najlepszy (a wiec sprawia najmniej klopotow pali wszystko oczywiscie priorytetem jest jakosc zapisu). Bios w wersji 1.04 ponoc robi dziwne schodki gdy oglada sie wykres palenia, o czym zreszta byla mowa na forum w tym miejscu
    http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...hlight=plextor
    zastanawia mnie czy takie "dziwne cos" jakos negatywnie moze wplynac przede wszystkim na zywotnosc plextora ewentualnie byc przyczyna pozniejszego drastycznego pogorszenia jakosci zapisu i ogolnie armaggedonu.
    Prosze Was o wypowiedzi tak na temat oryginalnego firmware plextora jak rowniez biosow modyfikowanych (przydaloby sie wtedy dopisac jakie ewentualnie w takim biosie wprowadzono zmiany).
    a oto link do pewnej strony z modowanymi biosami do plextora 760A:
    http://qpxtool.siteboard.de/qpxtool-about24.html
    jesli ktos mial jakies starcia z tymi plikami to rowniez prosze o komentarz.
    2. Funkcja Gigarec: opcje 0.6 oraz 1.4 sa zablokowane. Pytanie: czy mozna je jakos odblokowac (podejrzewam ze sa przeznaczone dla innego napedu)
    Czy ta funkcja dotyczy tylko plyt cd-r Czy plyty cd-r dostepne w sklepach o wiekszej pojemnosci niz 700 MB umozliwia jeszcze wiekszy zapis danych na plycie
    3. Przycisniecie przycisku pustego zamknietego plextora przez dluzsza chwile a) spowoduje trzykrotne mrugniecie diody (kiedy puscimy przycisk tacka sie wysunie).
    b) spowoduje trzykrotne mrugniecie diody i jesli dalej nie zwolnimy przycisku dioda po chwili zapali sie ponownie trzy razy (a wiec dwie serie mrugniec przy bardzo dlugim trzymaniu przycisku) i dopiero wtedy puscimy przycisk tak samo wysunie sie tacka.
    Bardzo ciekaw jestem co oznaczaja te dwie czynnosci. Czy wprowadzaja jakies zmiany w dzialaniu nagrywarki Czy zmieniaja sie jakies parametry technicze odczytu lub zapisu Prosze o wyjasnienie.
    4. PX-716A jak wyczytalem nie umozliwia laczenia funkcji securec oraz gigarec podejrzewam ze w 760A tez nie mozna tak robic (co zreszta nie udalo mi sie ) prosze o potwierdzenie.
    5. Zdaje sie ze securec dziala tylko z cd-r (na cd-rw nie udalo sie zakodowac materialu) Prosba o potwierdzenie tudziez zweryfikowanie mojego domyslu w sprawie dzialania funkcji securec wylacznie z plytami cd-r.
    6. Varirec. Czy jest moze jakas strona gdzie ktos z Panstwa juz dobral odpowiednie wartosci mocy lasera do konkretnych nosnikow ewentualnie spis autostrategii z zakladki varirec dla konkretnych nosnikow?. Czy jest Wam moze wiadomo jak odnalezc typ ftalocyjaniny a b c d nosnikow cd Czy to jest rzeczywiscie podzial na rozne typy ftalocyjaniny czy moze podzial na strategie nagrywania dla jednego rodzaju ftalocyjaniny zaproponowane przez plextora )
    Moze ktos z Panstwa sie wypowie na temat regulacji mocy przy plytach verbatim crystal od mitsubishi oraz verbatim pastel od taiyo yuden podczas wypalania audio.
    7. Nagrywanie materialu audio. I tu mam pytanie czy wypalac plyty z poziomu plextools czy lepiej z poziomu feurio
    (moze ma ktos jakies doswiadczenia z palenia audio na plytach verbatim crystal od mitsubishi chemicals, verbatim pastel od taiyo yuden)
    Jesli lepiej palic z poziomu feurio to jaki sterownik bedzie waszym zdaniem najlepszy dla 760A Czy mozna palic w feurio i miec jednoczesnie wlaczona opcje varirec
    8. Czy varirec jest funkcja dzialajaca tylko podczas wypalania czy mozna jej rowniez uzywac podczas odczytu plyt i czy ma to ewentualnie jakis sens
    9.Czy jest jakis sposob aby zmusic plexa PX-760A do czytania plyt DVD-R oraz DVD+R z predkoscia 16X pomimo usilnych prob nie udalo mi sie tego osiagnac.
    10. Oto testy transferu tak w nero dvd speed oraz dvd info pro:
    komentarze odnosnie predkosci odczytu mile widziane szczegolnie dotyczace 16X w dvdinfo pro

p.s. Zycze wszystkim niezawodnych spawarek
    Załączone obrazki Załączone obrazki Plextools czyli "O So Chosi Jakby?"-plex-nero.jpeg   Plextools czyli "O So Chosi Jakby?"-plex-dvdinfo.jpg  
    Ostatnio edytowane przez konopa ; 29.Oct.2006 o 23:42

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Dzięki za Link do strony z modyfikowanymi firmware do plexa.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

to jest wręcz niesamowite jak ten temat sie rozwija taki natlok informacji po prostu mnie zmiazdzyl huehue. nie mam bladego pojecia jak sobie teraz poradze gdyz odpowiedzi sa tak niemilosiernie dlugie i napchane faktami oraz wiedza ktorej zrozumienie kosztuje mnostwo wysilku psychicznego ze w zasadzie wydaje mi sie iz popelnilem kuriozalny blad zakladajac ten temat. teraz kazdy nowy uzytkownik nagrywarek plextor bedzie doskonale zorientowany co potrafi jego nowy palnik i nie bedzie musial niszczyc od kilku do kilkunastu plyt aby zrozumiec "o so chosi jakby"

p.s. (pozdro dla Szanownego Pana Sobala, ktory jako jedyny potrafil mi udzielic odpowiedzi na dwa najbardziej interesujace mnie pytania za co oczywiscie skladam podziekowanie)
    p.s.2 mam nadzieje ze cos sie ruszy kiedys (ech przeciez zawsze mozna sobie pomarzyc )

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Cytat Napisał konopa
    1.Chyba najwazniejsza kwestia: jaki firmware
    Do normalnej pracy zawsze zalecam najnowszy dostępny. Daje to pewność obsługi najnowszych płyt i ew. poprawia błędy z wcześniejszych wersji firmware'u.

Cytat Napisał konopa
    2. Funkcja Gigarec: opcje 0.6 oraz 1.4 sa zablokowane. Pytanie: czy mozna je jakos odblokowac (podejrzewam ze sa przeznaczone dla innego napedu)
    Opcja dotyczy tylko płyt CD-R. W tej chwili nie pamiętam już czy na 99 minut.

Cytat Napisał konopa
    3. Przycisniecie przycisku pustego zamknietego plextora przez dluzsza chwile (...)
    Powoduje ograniczenie prędkości odczytu płyt CD i DVD. Ale zależy to od wersji firmware'u.

Cytat Napisał konopa
    4. PX-716A jak wyczytalem nie umozliwia laczenia funkcji securec oraz gigarec podejrzewam ze w 760A tez nie mozna tak robic (co zreszta nie udalo mi sie ) prosze o potwierdzenie.
    Nie ma możliwości łączenia tych funkcji w żadnym napędzie. Albo - albo.

Cytat Napisał konopa
    5. Zdaje sie ze securec dziala tylko z cd-r (na cd-rw nie udalo sie zakodowac materialu) Prosba o potwierdzenie tudziez zweryfikowanie mojego domyslu w sprawie dzialania funkcji securec wylacznie z plytami cd-r.
    Securec działa tylko i wyłącznie z nośnikami CD-R.

Cytat Napisał konopa
    8. Czy varirec jest funkcja dzialajaca tylko podczas wypalania czy mozna jej rowniez uzywac podczas odczytu plyt i czy ma to ewentualnie jakis sens
    Funkcja ta działa tylko podczas zapisu płyt CD-R.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

klaniam sie w pas na drodze podziekowania

p.s. (oczywiscie pozostaje pytanie numer 6 oraz 7 chociaz zdaje sobie sprawe ze tutaj byc moze trudniej mi bedzie zdobyc jakies odpowiedzi. w kazdym badz razie pozdrawiam wszystkich forumowiczow i zycze niezawodnych superwypalajacych metoda MIG-MAG {mam nadzieje ze nie pomylilem nazwy } spawarek wszystkim )
    Ostatnio edytowane przez konopa ; 27.Nov.2006 o 18:54

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia