+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Temat: Labelflash na płycie dwuwarstwowej?

Szeregowy cyberek ma szanse

Domyślnie Labelflash na płycie dwuwarstwowej?

Witam
    Właśnie zakupiłem asusa 1608ps3 i przerobiłem na pionka 111L.
    Wszystko hula (nawet korekcja błędów - lepsza niż dotychczas na chipsetach neca, nono)
    Ale jest jedno ALE: wypalanie etykiety LF po stronie danych na płycie dvd DL czy to plus czy minus.
    O co chodzi?
    Szczerze mówiąc miałem nadzieję, że sobie wypalę opisy
    No po prostu PORAZKA
    Czekam na porady

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Z płytami DL to jest inna sprawa - nie można wypalić etykiety po stronie danych, gdyż dane są zapisywane po kolei i nawet jeśli zapiszemy przykładowo 6 GB, to stworzenie etykiety na drugiej warstwie odbiło by się na odczycie pierwszej - dlatego nie ma takiej możliwości.

Domyślnie

dzięki za szybką odpowiedź
    To może da się to ugryźć z innej strony: czy są dostępne na rynku płyty DVD o pojemnościach powyżej 8gb na których mogę wypalać etykiety LF?
    Próbowałem na DVD-RAM ale nie poszło
    Jednak być może pójdzie na zwykłych DWUSTRONNYCH płytach DVD?
    Naprawdę nie uśmiecha mi się palenie wszystkiego na maleństwach po 4 GB sztuka

Domyślnie

Moim zdaniem trochę mało opłacalne jest palenie etykiet LF na płytach DL - oczywiście jeśli nawet by się to opłacało. Niestety na rynku nie ma nawet specjalnych dwuwarstwowych płyt do LF (to samo dotyczy z tego co wiem LS). Na płytach wielokrotnego zapisu nie da się stworzyć etykiety. Jeśli naprawdę potrzebujesz ładne etykiety na płytach to lepszym rozwiązaniem jest zakup specjalnej drukarki atramentowej - płyty DL typu printable na szczęście są dostępne.

Domyślnie

Mam taką drukarkę
    Wadą tego rozwiązania jest krótka żywotność nadruku (temperatura, wpływ światła, wilgoć itd)
    No a poza tym z powtarzalnością wydruku jest średnio (po zmianie kartidży)
    Ponawiam więc pytanie - czy na płycie typu DVD-10 czyli DWUSTRONNEJ jestem w stanie wykonać etykietę LF?
    Myślę np o takim nośniku (przy okazji - jaką on ma jakość nagrywania, jeśli był testowany przez Was?)
    http://www.allegro.pl/item137362135_...ke_10szt_.html

Domyślnie

No to było tak od razu a nie piszesz, że problem dotyczy płyt DL... Nie spotkałem jeszcze dobrej jakości płyt dwustronnych - spotkałem się tylko z jakimiś bezfirmowymi badziewiami typu X-disc.

Domyślnie

hmm
    Czyli badziew ...
    Ale nadal nie wiem, czy uda się w tym wypalić LF?
    Chyba nabędę i spróbuję zatem

Domyślnie

znalazłem taki nośnik: http://cgi.ebay.com/94669-Verbatim-2...QQcmdZViewItem
    Myślę, że co do jakości nie powinno być tu wątpliwości
    Ale ciągle nie wiem, czy wypalę na tym LF...
    Ostatnio edytowane przez cyberek ; 31.Oct.2006 o 18:28

Domyślnie

To jaki problem spróbować - cena nie jest tak duża jak w przypadku płyt DL. Wg mnie na takich nośnikach nie powinno być z tym problemów - w końcu to dwie "sklejone" zwykłe DVD 5. A jakieś przedpotopowe nośniki Verbatim na 2.4x to średnio mi się kojarzą Ale spróbować można..

Szeregowy elektron27 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał cyberek
    Mam taką drukarkę
    Wadą tego rozwiązania jest krótka żywotność nadruku (temperatura, wpływ światła, wilgoć itd)
    No a poza tym z powtarzalnością wydruku jest średnio (po zmianie kartidży)
    Ponawiam więc pytanie - czy na płycie typu DVD-10 czyli DWUSTRONNEJ jestem w stanie wykonać etykietę LF?
    Myślę np o takim nośniku (przy okazji - jaką on ma jakość nagrywania, jeśli był testowany przez Was?)
    http://www.allegro.pl/item137362135_...ke_10szt_.html
    witam patrz tu: http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=2452&page=11

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    A jakieś przedpotopowe nośniki Verbatim na 2.4x to średnio mi się kojarzą
    No - ale ja wychodzę z założenia: mała prędkość = mało błędów
    A tu jednak mówimy o chipsecie NEC-a, który niestety ale jest bardzo chimeryczny w kwestii weryfikowania nagrywanej w Nero płytki
    I w ogóle chciałbym z takim apelem wystąpić z takim apelem
    Mianowicie chcę przeprowadzić testy różnych płyt dwuwarstwowych nagrywanych na przerobionym na pionka Asusie i na nim zetykietowanych w Labelflash. Jestem w trakcie zbierania nośników do testów i jestem wdzięczny za każde info (oczywiście zapłącę )
    Póki co mam: Speeda (plus i minus) Esperanzę (plus i minus) oraz X-Disk (również plus i minus).
    Myślę, że temat może być ciekawy bo - ja osobiście chcę zredukować sobie płytotekę (objętość) i przy okazji doprowadzić do porządku (opisy w LabelFlash)
    Płyty 9,4gB co by o nich nie mówić oferują jednak całkiem sporo przestrzeni
    Już nie mówię o takim temacie, że jeśli nagrać wyłącznie na jednej stronie i palić wyłącznie na drugiej, to otrzymamy alternatywę względem błękitu płyt Fuji, który nie wszystkim może odpowiadać

Cytat Napisał elektron27
    dzięki za info - studiuję, ale chyba póki co nie ma tam bezpośredniego odniesienia do tego wątku? Wczytam się może uważniej (ech ta pora)
    Ostatnio edytowane przez cyberek ; 04.Nov.2006 o 01:08

Domyślnie

I znów mieszasz - piszesz na początku o płytach dwuwarstowych, a potem wspominasz pojemność 9,4 GB - czyli płyt dwustronnych... A tej alternatywy dla niestety drogich płyt LabelFlash bym nie uznał - to się nadaje praktycznie do tekstu - z obrazkami jest raczej nieciekawie, a i tak żeby to odczytać, trzeba patrzeć pod kątem :/

Domyślnie

Sens pozostaje ten sam -upakowanie jak największej ilości danych na płytę Oraz opisanie tego w sposób trwały (labelflash) Skoro DVD DL odpadło i DVD-Ram również to tylko dwustronne płyty.
    Ponawiam apel - proszę o cynka w kwestii dostępnych na rynku nośników 9,4gB a więc dwustronnych (nie dvd-ram) Najlepiej z info gdzie można je kupić
    chcę to przetestować i jakoś zapuścić na forum

Szeregowy elektron27 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał cyberek
    Sens pozostaje ten sam -upakowanie jak największej ilości danych na płytę Oraz opisanie tego w sposób trwały (labelflash) Skoro DVD DL odpadło i DVD-Ram również to tylko dwustronne płyty.
    Ponawiam apel - proszę o cynka w kwestii dostępnych na rynku nośników 9,4gB a więc dwustronnych (nie dvd-ram) Najlepiej z info gdzie można je kupić
    chcę to przetestować i jakoś zapuścić na forum
    tu masz link do np. DVD+R DUAL SIDED http://www.x-disc.pl/flash/products/dualplus.html ,są dostępne w marketach po parę zł za sztukę a link wczesniejszy to był test własnie na takiej płycie.

Domyślnie

Kiedyś wypróbowałem tego X-Disc'a - zapis na jednes stronie @8x do niczego, zapis @4x - lepiej, ale nawet nie można powiedzieć, że dobrze :/ Były palone na benku 1640 - jaką wersję fw wtedy miałem, to nie jestem pewien, ale chyba bsob.

Domyślnie

Mam już: X-Diska, Esperanzę i Speeda Ale wiem, że są jeszcze inne choć trudno dostępne (Ritek, Verbatim) i cała masa nonamów o jakich szalonych nazwach (Best, Kopier) Prosiłbym o dane miejsc gdzie da się kupić 1 nośnik, bo np verbatimy - tylko po 40 sztuk. chcę taką przekrojówkę zrobić zanim zakupię hurtem kilkaset płytek

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)