jaka nagrywarke dvd powinienem wybrac/najlepsze wg was nagrywarki dvdrw sl i dl?
jaka nagrywarke dvd powinienem wybrac/najlepsze wg was nagrywarki dvdrw sl i dl?
Jeżeli o mnie chodzi, to polecam produkty firmy LiteOn i Nec. Ale zastrzeganm, iż ten pogląd pochodzi bardziej z zasłyszanych opinii innych użytkowników - ja generelnie nie mam zbyt dużego doświadczenia w dziedzinie nagrywania DVD.
mam nec'a ... ale polecam litka
The Pain is killing me ...
W skrócie:
Lite-On: 812S dobrze radzi sobie z DVD+R/W dobrej jakości i przyzwoicie z DVD-R/W dobrej jakości; nienawidzi marnych płyt; nieźle radzi sobie z CD i zabezpieczeniami; krąży sporo ciekawych narzędzi do zabawy z parametrami firmware'u; w przypadku 812S możliwość konwersji do 832S (bez gwarancji działania, bo brak na razie płyt DL w powszechnej sprzedaży); bitsetting (możliwość zmiany znacznika booktype płyty)
NEC: świetnie radzi sobie z wszystkimi płytami, potrafi nagrywać OK nawet na Princo i podobnych wynalazkach (inna sprawa, ile takie płyty w ogóle żyją po nagraniu); tak sobie zapisuje CD; nie kopiuje zabezpieczeń; bitsetting - nie mam pojęcia
Plextor: o ile wiem, to coś pomiędzy NECiem i Lite-Onem, tylko ta cena... czy kopiuje zabezpieczenia - nie wiem; bitsetting - nie mam pojęcia (trzeba poszukać)
LG: ich najbardziej odbajerowany model wygrał ostatnio test (chyba w C't); bliższych szczegółów niestety nie pamiętam, ale warto ich poszukać
<edit>
P.S. Dopóki nie pojawią się na rynku płyty DL w sensownych ilościach, o tego typu nagrywarkach trudno będzie cokolwiek powiedzieć...
<edit>
nec robi mi jazde z niektorymi obrazami iso (cd) wywala sie podczas zapisu ...
... z dvd nie mam zadnego problemu
zamowilem wlasnie sobie litka do pracy z uwagi na uniwerslanosc i mozliwosc krecenia
o DL ciezko sie wypowiadac, kiedy ich jak na lekarstwo (jeszcze w rekach nie mialem) a ceny chwilowo skutecznie odstraszaja od prob (60 pln plyta! chore)
W tej chwili, moim zdaniem.
AOpen=Ricoh - nieduana x4, dużo lepsza x8 no i pierwsza na rynku x16, szkoda że brak zaawansowanego softu
Asus - nie wiem
NEC - świetna jakość zapisu, w miarę rozsądna cena
LG - ostatnio przeciętnie, ale bardzo ważna, choć niedoceniana i nieznana (HIC!) funkcja, to mozliwość zapisu płyt DVD-RAM
LiteOn - tu opisał to MDM, ale dodam od siebie, tutaj bardzo ważna jest ilość dodatkowego oprogramowania oraz bardzo częste aktualizacji biosów. Minusem jest bardzo słaba jakość zapisu przy gorszych nośnikach
Ricoh - niedostępne w Polsce
Teac=Sony=LiteOn
coz a co powiecie o Pioneer DVD±RW DVR-107D i Pioneer DVR-A07XLA(ciekawe czym sie rozni od 107d - tylko pudelkiem/obudowa i cena?) piraci mowili mi ze tylko na pioneer jada bo sa bezkonkurencyjne - dobra jakosc dvd i nie do zdarcia (o modelach 106 i 107)
Poluje na tego pionka i moje wnioski sa takie 107D to bulk - bez softu i napisu na przedniej sciance, A07 - box soft i napis natomiast to o czym mówisz jest wersja A07 po faceliftingu / i lekkiej kastracji - niektóre predkosci odczytu zostały zanizone / napedy mozna porownac tutaj http://www.pioneerelectronics.com/pn..._17221,00.html - sledztwo w toku / aha A07XL zawiera system wyciszajacy - mozna przeczytac o tym wynalazku w broszurce dostepnej na stronie pioneera
Do wyboru jest NEC lub LiteOn. Dlaczego - LiteOn to najlepszy kombajn kuchenny na rynku, a NEC to zajebisty DVD burner. A dlaczego nie PionekBo jezeli Pionek to juz lepiej NEC
![]()
pozdroovy
NO OFFENSE
Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...
hmm zle zadalem pytanie , .oze tak co najlepiej wypala/ripuje/lamie zabezpieczenie dvd/na ma dobra korkcje bledow dvd? walic cechy zwiazane z cd !
kupowal bym ... Lite-On, odczyt NEC'a pozostawia duuuuuzzzzzzzzoooo do zyczenia
mam 812s@832s; używam Verbatimów AZO DVD-/+R x4 (ostatnio staniały 3,5) i Platinum DVD+R x8 i WSIO JEST OK(DL wypróbuję jak cena do 20 spadnie
![]()
Jeszcze za mało wypalilem na moim Asusie zeby wydac mu opinie - ale jak narazie, 10 verbów +R 4x i non stop DVD+RW TDK i Verbatim łyka az miło.
Wiec jak narazie sprzecik jest ok - najlepszy napewno nie jestale najgorszy tez nie.
Ja obecnie posiadam nagrywarkę TDK 880N na silniku NEC'a 2500A. I szczerze powiem że jest to baardzo dobra nagrywarka. Nie dość że na konstrukcji bardzo dobrej nagrywarki to jeszcze nieźle podrasowana przez inżynierów TDK. Nagrywa bardzo dobrze płyty DVD jak i zarówno CD. Co więcej przy bardzo dobrych płytach DVD potrafi nagrywać szybciej niż oficjalnie proponuje producent danej płyty. Świetnie sobie radzi również z tandetnymi nośnikami. Aż dziw bierze że nagrywarka firmy TDK tak dobrze radzi sobie z tandetąPracuje cicho (również tacka cichutka), stabilnie, posiada dużo wbudowanych funkcji (np. samoczynne oczyszczanie soczewki lasera powietrzem z wirującej płyty czy układów nagrywarki, lub system eliminowania wibracji urządzenia niewyważonych, nierównomiernie wytłoczonych płyt). TDK 880N ma niezły system korekcji błędów. Nie miałem do tej pory z nią ani jednego problemu. Posiadam tą nagrywarkę od 4 miesięcy. Niestety jej cena może trochę odstraszać mimo to opłaca się kupić ta nagrywarkę z prostej przyczyny. (mi udało się ją dostać za nieco niższą cenę kosztem taśmy IDE oraz ksiązki nero od podstaw). Ale wróćmy do tego powodu dla którego warto ją kupić. Otóż jest to nagrywarka dwuwarstwowa! Coprawda póki co nieoficjalnie ale napęd NEC 2500A udało się przerobić firmware'm na napęd dwuwarstwowy. Dlatego też można się spodziewać również po napędzie TDK takiej samej reakcji. A więc po przerobieniu napędu na dwuwarstwowy można ciweszyć się że za niskie pieniądze otrzymujemy urządzenie z długą datą żywotności
Kontrukcja TDK jest wręcz idealna do wgrania nowego firmware'u z opcją nagrywania dwuwarstwowego, jej laser jest wystarczająco mocny. No i może dlaaniektórych mniej wazny atut estetyczny - przedni panel urządzenia jest chyba najbardziej dziwacznym (dla mnie osobiście najładniejszym) panelem ze wszystkich obecnie dostępnych urządzeń na rynku.
Sam kupiłbym chyba Pioneera. Konstrukcje NECa z rodziny 25xx miewają problemy z odczytem. Nie wszystkie, ale spory procent, z tego, co wiem. Just a thought...
We are Pentium of Borg.
Division is futile.
Prepare to be approximated.
Kontrukcje NEC'a może i tak ale nie kontrukcja TDK :]
Asus P5K-E
Core 2 Duo E8400 + Scythe Mugen
A-DATA Vitesta Extreme 2x 1GB (2GB 800MHz)
Asus GeForce 8800 GTS 512 wersja OC (EN8800 TOP) 740/2068/1800
Seagate Barracuda 250 GB 16mb cache (ST3250410AS) + Scythe Quiet Drive
Pioneer 215D-BK (black)
Be-Quiet Straight Power E5 - 550W
Chieftec MESH
Samsung 173P PVA & HP w2207h Wide TN, Creative E-MU 0404, Cambridge SoundWorks 5.1, Windows XP Pro SP2 / Vista Ultimate (testowo)
[b]3D Mark 06: 13000pkt bez OC
www.biocomp.usite.pl[ KLIKNIJ ]
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)