czy znacie jakąś stronę z testami tej nagrywarki? Przypadła mi do gustu, ale nie chcę jej w ciemno kupować. Insteresuje mnie jak daje sobie radę z zabezpieczonymi płytami (key2audio, safedisc itd), zgrywanie audio, jakość nagrywania dvd.
czy znacie jakąś stronę z testami tej nagrywarki? Przypadła mi do gustu, ale nie chcę jej w ciemno kupować. Insteresuje mnie jak daje sobie radę z zabezpieczonymi płytami (key2audio, safedisc itd), zgrywanie audio, jakość nagrywania dvd.
Np. tutaj jest test: http://www.extrememhz.com/sohw832s-p1.shtml
Co do zabezpieczeń, powinna radzić sobie z nimi dokładnie tak samo, jak 812S (a 812S sobie radzi).
812s nie potrafi nagrać Safedisc v2.51 - v2.8.
Not quite right: popatrz tutajNapisał Heraklit
![]()
A co do SecuROMu - zostaje stara, kombinowana metoda (chyba, że ktoś posiada Plextora Premium).
Marius-the-Mad
Rzeczywiście, ale zauważyłem rozbieżności między tym testem, a ostatnim testem na cdrinfo. W podanym przez Ciebie linku nagrywarka daje sobie radę z LaserLockiem, a na cdrinfo ma problemy z nagraniem płyty zabezpieczonej LaserLock'iemNot quite right: popatrz tutaj![]()
Laserlok to zabezpieczenie, które zmusza napęd do wyciśnięcia siódmych potwów z jego mechaniki. Biorąc pod uwagę to i kilka innych czynników, mamy kilka możliwych wersji:
- nieco gorszy mechanicznie napęd (nagrywarki każdego producenta różnią się nieco jakością pomiędzy sobą i trudno coś na to poradzić)
- ze względu na brak (?) opisu procedury testowej, nie mogę na pewno stwierdzić, czy nie wynikło to z ewentualnych kłopotów z aspi (wiele programów, które korzystają z aspi, działa na ich nienajlepszych wersjach, ale w pełni rozwija skrzydła tylko przy 4.60 (1021)) - nie znaczy to, że przypuszczam, że tak było, ponieważ jak było - nie wiem
- jeśli obraz był wykonywany CloneCD, procedura mogła się nie powieść (to dość stary program, pomimo uaktualnień)
- wnioskując z testów CD Freaks i CDR-Info.com, być może tylko BlindWrite potrafi poradzić sobie z SD i LL w przypadku 812S ?
Obawiam się, że nie mogę dać jednoznacznej odpowiedzi, ale biorąc pod uwagę testy na różnych stronach, najbardziej prawdopodobne wydają się być dwie możliwości:
- w przypadku 812S, z zabezpieczeniam typu SD i LL najlepiej radzi sobie BlindWrite
lub
- 812S miewa kłopoty z tego typu zabezpieczeniami.
Moja rada brzmi: http://club.cdfreaks.com
Znajdziesz tam sporo różnych działów, również poświęconych kopiowaniu gier. Chyba najlepiej będzie przekonać się o właściwościach napędu, czytając wypowiedzi samych użytkowników...
Nie wiecie, czy ten Lite-On czyta i wapala płyty DVD AudioI czy jest możliwe oglądanie i przegrawanei płyt dwustronnych (nie dwuwarstwowych)
![]()
DVD-Audio jest niemożliwe do skopiowania (na razie). Czytać odczyta to chyba każdy odtwarzacz DVD z przyzwoicie napisanym firmwarem. Zapis płyt dwuwarstwowych - 832S (lub 451S/851S/812S przerobiony na 832S, lub 1213S - ale to później i to nic pewnego). Zapisywalnych płyt dwustronnych na razie nie ma (i się nie zanosi).
Ten model (832S) ma możliwość zmiany booktype dla płytek DVD+RBo wydawało mi się że ma, a ja nie mogę zienić formaty +R na ROM.... Jak mam to zrobić
Mam go zmienić przed wypaleniem filmu, a potem nagrać
![]()
Widzialem ostatnio gdzies za 3zl dwustronne Esperanzy 9,4gb. Wedlug mnie nie ma sensu kupowac takich plyt bo to jest to samo co 2x jedna plytka 4,7gb.Napisał Marius-the-Mad
Czasami jest tak, a nie inaczej.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
A jak na takich plytkach sie wypalazmienia sie strony
![]()
Normalnie sie przeklada jak placek na patelni![]()
Czasami jest tak, a nie inaczej.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
A zmianę booktype powinno sie robić przed wypaleniem filmu![]()
Ja próbowałem zrobić kopię bezpieczeństwa płyty zab. Laserlockiem - "Biologia dla gimnazjum kl. I i II" zarówno Clone CD - w wersji 5.0.2.2 i Alcoholem 1.9.2 build 1705 na LDW 451s@832s z biosem VSOAi VSOB. Odczyt był wykonywany przy pomocy DVD Toshiba SD-M1712 (na nagrywarce trwałoby to wiecznoś, bo po odczytaniu kilku błędnych sektorów napęd stanął i nie chciał dalej ruszyć). Kopia nie działa (zmarnowałem kilka płyt) niezależnie od tego z jaką prędkością nagrywałem i to tyle. Dodam, że u qmpla na nagrywarce CD Litku 52x32x52 próbowałem zrobić kopię i też nic z tego. Efekt taki sam.Napisał Heraklit
Pozdr.
Z.K.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)