Witam.
Mam problem nagrywarka nie czyta mi DVD. Ani "+" ani "-". CD odczytuje bez problemu. Upgrad'e firmware nic nie pomógł.
Jaka może przyczyna?
Pozdrawiam
Proszę o pomoc, bo muszę pilnie przynajmniej zrzucić te dane.
Witam.
Mam problem nagrywarka nie czyta mi DVD. Ani "+" ani "-". CD odczytuje bez problemu. Upgrad'e firmware nic nie pomógł.
Jaka może przyczyna?
Pozdrawiam
Proszę o pomoc, bo muszę pilnie przynajmniej zrzucić te dane.
Ostatnio edytowane przez siwymac ; 27.Nov.2006 o 21:48
Mam podobny problem ale z SH-S182D, z tym, że niektóre DVD czyta. Napisz coś więcej, jaką masz płytę główną, czy masz inne napędy, jak są podłączone...
Konfiguracja:
płyta główna - Abit AS8-V
HDD Sata
TS-H542A na IDE 0 MAster taśma 80 żyłowa
zobacz tu http://cdrlab.pl/article_wstep_3836.html - tam się dowiesz czemu cd może się czytać a dvd nie
OK. Wychodzi na to, że mam coś nie tak z optyką lub z kalibracją lasera. Aha co dziwne to bez problemu czyta DVD-Video.
Jak myślicie opłaca się dawać do serwisu (nie ma już gwarancji) czy olać i rozglądać się za nową?
Jeśli czyta jeszcze w ogóle jakieś DVD to nie jest do końca tak źle, choć trzeba pamiętać, że DVD-Video oraz Audio-CD odczytują się "łatwiej". Swoją drogą osobiście nie podjąłbym się tego za mniej niż 50 zeta - czyli raczej mało opłacalne - lepiej dołożyć do tego 70 zeta i masz całkiem przyzwoitego samsunga 182D.Napisał siwymac
Nie wiem czy zdecyduję się na Samsunga. Jakoś straciłem zaufanie. Co sądzisz o jakimś LiteOn'ie? Może polecisz coś niedrogiego i dobrego?
Od modelu SH-182D Samsung na prawdę nie ma się czego wstydzić! Sam go mam - jeszcze lepszy jest SH-182M, który wg specyfikacji jest o tyle lepszy od wersji D, że ma LightScribe. LiteON'a odradzam. Obecnie jednak najlepszą nagrywarką jest Pioneer z serii 111. Ja czekam na jego wersje z LS.Napisał siwymac
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)