+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Reanimacja Lite-On DVDRW SHW-1635S

alkatreaz200
    Gość

Domyślnie Reanimacja Lite-On DVDRW SHW-1635S

Witam, mam ogromny problem z moją nagrywarką (lite-on shw-1635s firmw. ysoz) a wszystko zaczęło się od zmiany firmware , postanowiłam zmienić na najnowszy YSOZ . Po zmanie nagrywarka przestała odczytywać płyty CD , po włożeniu do napędu programy do odtwarzania filmów zawieszały i coś dziwnie przeskakiwało w napędzie . Więc programem MtkWinFlash chciałam powrócić do wcześniejszego firmware YSOX ale wtedy zaczęły sie jeszcze wieksze schody po takim komunikacie :
    ERR: fail to identify the flash type!
    Please wait a moment...
    Complete! Please restart your computer.
    Restart i komp nie widzi mi nagrywarki a w menadżerze urządzeń nagrywarka widnieje przekreślona czerwonym krzyzykiem i jest wyłączona ale system nie może jej włączyć .
    I teraz pytanie czy da sie z nią coś jeszcze zrobić czy mam zabierać sie do sklepu komp. po nową nagrywarkę . Bardzo proszę o pomoc

;-D ligos ma szanse

Domyślnie

Dlaczego użyłaś MtkWinFlasha do zmiany firmware!
    Ten program służy przede wszystkim do reanimacji,czyli wtedy kiedy napęd nie jest rozpoznawany przez bios!a twój litek tego nie potrzebował!

Ps.
    Pozdrowienia dla Cieszyna - sąsiad z Kończyc M.
    Pioneer DVR-112

alkatreaz200
    Gość

Domyślnie

MtkWinFlash, czyli sposób na uratowanie napędu optycznego, w przypadku źle przeprowadzonej aktualizacji firmware'u a wydaje mi sie ze własnie tak było w moim przypadku bo napęd zaczął źle funkcjonować . No ale co teraz ?

;-D ligos ma szanse

Domyślnie

Twój napęd jest wyłączony ponieważ sprawia konflikt systemowy(XP automatycznie wyłancza taki sprzęt).

Odinstaluj sterowniki IDE i zobacz co bedzie po restarcie komp.
    Spróbuj jeszcze odinstalować sterownik od napędu i zrób restart komp.
    Jeżeli to wszystko nic nie zmieni to wtedy zrobimy sztuczne oddychanie twojemu litkowi!
    Pioneer DVR-112

alkatreaz200
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ligos
    Odinstaluj sterowniki IDE i zobacz co bedzie po restarcie komp.
    Spróbuj jeszcze odinstalować sterownik od napędu i zrób restart komp.
    Jeżeli to wszystko nic nie zmieni to wtedy zrobimy sztuczne oddychanie twojemu litkowi!
    Dzieki wielkie , odinstalowanie pomogło
    Ale jak mam pozbyć sie tego firmware i zamienic go na wcześniejszy bo wydaje mi sie ,że to przez niego nie widzi mi płyt CD a może jest inna przyczyna? Z płytami DVD radzi sobie ok ale wiem że na wcześniejszym firmware nagrywarka chodziła lepiej teraz nie widzi wielu płyt nawet na Platinumach nie chce mi nagrywać nie wspominając juz o CD których wogóle nie łyka :/

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)