+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: problem z formatowaniem DVD-RAM

Plutonowy Atlantis ma szanse

Domyślnie problem z formatowaniem DVD-RAM

Mam nagrywarkę NEC ND-4571A, obsługuje DVD-RAM. Kilka dni temu kupiłem płytę 3x Panasonica. Była fabrycznie sformatowana w UDF, ale mi przyszło do głowy "dla świętego spokoju" sformatować ją ponownie i natknąłem się na problem o którym wcześniej słyszałem, ale nie mogę znaleźć rozwiązania...
    Zainstalowałem sterownik do DVD-RAM, który zamiast standardowego okienka formatowania XP daje własne, umożliwiając wybór obydwu wersji UDF, a nie tylko FAT32. Niestety - nie da się sformatować płyty, za każdym razem otrzymuje komunikat, że jest to niemożliwe przy 95%... Gdy odinstalowałem sterownik i próbowałem normalnie, przez XP sformatować płytę w FAT32 również otrzymałem komunikat, że system nie mógł jej sformatować, płyta jest widziana z systemem plików RAW...

Ktoś może mi coś poradzić?

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

wejdź na strone forum cdrinfo.pl daj na wyszukaj potem szukaj tematów utworzonych przez lee99 i zobaczymy co będzie to już wałkowane było ze 100 razy
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

A może by tak jakiś link lub chociażby informacja czy sprawa jest rozwiązywalna?
    No po pierwsze forum cdrinfo już przeglądałem i nie znalazłem rozwiązania, choć nie mówię, że go tam nie ma - zwyczajnie mogłem nie trafić. A po drugie ucięli mi transfer na neostradzie, przez co strony ładują się niesamowicie wolno, nie jest to byt korzystne w połączeniu z frustracją spowodowaną tym, że DVD-RAM nie działa.

EDIT:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=lee99

Tę dyskusję miałeś na myśli? No to jednak żadne rozwiązanie nie padło... Jeśli rozwiązałeś problem, to podziel się tym rozwiązaniem łaskawie, bo to może się niedługo źle skończyć dla mojego kompa. ;P
    Ostatnio edytowane przez Atlantis ; 21.Dec.2006 o 16:42

Domyślnie

Nie chodziło o inny wątek ale to nieważne już bo widze że masz panasonica x3 dvdram i prawdopodobnie niema go w bazie obsługiwanych nośników i dlatego tak się dzieje. Kup Verbatima x3 i spróbuj sformatowac powinno byc git. Na ten temat na naszym kochanym forum kiedyś był wątek jak znajde to zapodam.

EDIT

http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...dram#post33386

tutaj zobacz chodzi mi o spis obsługiwanych nośników jakie nec z 1.02 biosem pali
    a jak to sprawdzić włóż płytę do napędu i odpal nero cd-dvd speed trzecia zakładka
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 21.Dec.2006 o 17:36
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Domyślnie

Faktycznie - szukałem na forum cdrinfo i tam nic nie było, przynajmniej ja nie mogłem się doszukać.
    Tak - mam 3x Panasonica i FW w wersji 1-02... Wygląda na to, że to jednak o to chodzi, chociaż mnie to trochę zdziwiło - Panasonic to w końcu znany producent tych płyt i często się je spotyka, a co by nie mówić, produkty spod tej marki są w czołówce jeśli chodzi o DVD-RAM - Panasonic produkował jeszcze napędy obsługujące kasetki, produkuje stacjonarne nagrywarki DVD umożliwiające zapis DVD-RAM, nawet w kasetkach, w końcu produkcja samych nośników jest duża...

A więc poszukam Verbatima, chociaż obawiam się, że będzie ciężko w okolicznych sklepikach... Opłaca się kupować nośniki na allegro?
    Ostatnio edytowane przez Atlantis ; 21.Dec.2006 o 19:25

Domyślnie

temat z tymi panasonicami i jeszcze tdki w to wchodziły chyba to nawet był poruszany na naszym kochanym forum cdrlab.pl i też chodziło o neca

czy ja wiem na allegro hmmm no ale poco jak teraz to juz w każdym sklepie powinny być takie pakowane po 3 szt. cena max 10 zeta pewnie mozna jak to norma kupić na sztuki Są też Verby x5 ale tylko można sobie poczytac o nich na stronie verbatima może kiedyś się pojawią

Domyślnie

Widzisz... w Krakowie, jednym z największych miast w Polsce jakoś nie mogę trafić na nie... Byłem w jednym sklepie i właśnie do wyboru - albo TDK, albo Panasonic.
    Poszedłem do drugiego - tuż przy rynku. Postałem swoje w kolejce (okres przedświąteczny ) żeby dowiedzieć, że nie ma ŻADNYCH DVD-RAM.

Domyślnie

No widzisz bo im pewnie nie schodzi to Ja pierwszą jaką miałem nagrywarkę dvd dawno dawno to miała obsługe dvdram tylko co z tego jak płyty były tak drogie że niemiałem rzadnego takiego nośnika.
    A jakies z prędkością x5 są ? bo ja już szukam i szukam i mogę sobie szukać jeszcze te płyty tu można zakupić http://www.cdrspeed.pl/speed/ w takiej cenie jak mówiłem chyba po 9,90 pln tyle że niewiem czy wyjdzie taniej czy drożej jakby doliczyć koszt przesyłki etc. (porónanie z jakąś aukcją)
    TDK to moze mają bo ludzie kupują do stacjonarnych recorderów w sumie te drugie też. Nec przyjmuje tylko te co ma w bazie biosu moze kolejny bios coś wniesie ale to zapewne za jakieś pół roku może wcześniej Pozdro
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 21.Dec.2006 o 20:52

Domyślnie

Cena nie jest aż tak ważna, w końcu to nie są DVD+R, na których nagrywam masowo. DVD-RAM jest przeznaczone do specyficznych zastosowań i nie trzeba ich kupować na dziesiątki czy setki.
    Niemniej przydatne są bez dwóch zdań.

Domyślnie

Ja mam 3 szt. i mi to wystarcza Kiedyś miałem inny kinf tzn. albo InCD+CDRW na początku z formatem MRW (mountrainier) kiedy jeszcze nagrywarki dvd chodziły po 2000 Czasami z Roxio też korzystałem bo ma swój oddzielny programik do zapisu pakietowego i był bardziej zaawansowany niż Ahead.
    Potem jak już się dorobiłem dvd to też używałem InCD ale w połączeniu wiadomo z dvdrw bo ramy kosztowały 50 zeta a czasem i więcej
    Teraz i ceny spadły i producenci w końcu zechcieli dodać dvdram troche późno ale dobrze że w końcu to nastąpiło i wiem jedno że jak ktoś sobie przetestuje jedną płytkę to z tego niezrezygnuje. Pozdro

Domyślnie

Jakoś do tej pory nie bawiłem się w zapis pakietowy, wszystkie InCD, nawet MountRainer były swojego rodzaju prowizorkami - próbami załatania dziury na rynku, jednak mającymi spore ograniczenia. DVD-RAM jest rozwiązaniem profesjonalnym, zrobionym porządnie.
    Każdy, kto po nagraniu płyty stwierdził, że przydałoby się coś jeszcze dorzucić (a tutaj sesja zamknięta...) albo wgrał złą, np. starszą wersję danego pliku zaraz przekona się jaka jest przewaga DVD-RAM nad zwykłym RW. Szkoda tylko, że jeszcze nie wszyscy mają sprzęt, który pozwala z tego korzystać...
    No i do backupu sprawa wymarzona. Mi w gruncie rzeczy też powinny wystarczyć trzy, jednak zastanawiam się, czy ze względu na trwałość tych płyt nie zastosować ich do archiwizacji ważniejszych danych, np. zdjęć z cyfrówki. A może zapowiadane Verbatimy Archival Grade? A może i jedno i drugie?
    BTW jak wygląda sprawa z następcą DVD-RAM? Jest niby UDO, ale wątpię, żeby KIEDYKOLWIEK trafiło pod strzechy... Miało być jakieś HD DVD-RAM? Obóz BD też planuje coś takiego?

Domyślnie

Hmm... Na pl.rec.pecet ktoś pisze, że u znajomej kilka miesięcy temu sformatować Panasonica 3x na tej nagrywarce, co prawda u znajomej. Jesteś pewien, że Verbatimy podejdą? Bo już zamówiłem...

Wink

U mnie działają no wiesz tak pomyliło mu sie pewnie znaczy chodziło mu że koleżanke może sformatował Gdyby tak było to by u Ciebie działało no chyba że masz nagrywarkę padakę Niom to git po ile płyty w tym sklepie tak z ciekawości ? Pozdro
    Załączone obrazki Załączone obrazki problem z formatowaniem DVD-RAM-ram.png  

Domyślnie

Cytat Napisał lee99
    U mnie działają no wiesz tak pomyliło mu sie pewnie znaczy chodziło mu że koleżanke może sformatował Gdyby tak było to by u Ciebie działało no chyba że masz nagrywarkę padakę Niom to git po ile płyty w tym sklepie tak z ciekawości ? Pozdro
    Nie sądzę, żeby z nagrywarką coś miało być nie tak - zwykłe płytki bardo ładnie nagrywa, ogólnie nieźle się sprawuje. Faktycznie koleś mógł się pomylić, ale np. w kwestii modelu nagrywarki, bo to nie trudne o ile nie jest to własny sprzęt, aha wspominał co prawda że było to w2k, ale nie sądzę, żeby to mogło mieć coś do rzeczy.
    A co do płyt, to 8 zł w sklepiku "za rogiem". Moją sprowadzić po świętach.

Domyślnie

aha to git

Domyślnie

Niestety - dzisiaj dostałem dwa Verbatimy i dalej NIC...
    Problem taki sam, jak przedtem... Spróbowałem jeszcze wymienić je miejscami, tzn. tak, żeby NEC pracował jako MASTER, ale również nie pomogło...
    ASPI zainstalowane.

Jeszcze jakieś sugestie, czy lecieć prosto do serwisu? Fakt, że wgrałem nowszy FW nie będzie im przeszkadzać?

Domyślnie

aha no to chyba zwalona nagrywarka bo jak u mnie tyra to czemu u ciebie nie ? nie jak masz bios oryginalny niemodowany to jest wporządku widzisz teraz to chyba takie wyjście zostało niestety pozdro
    ps-ale wogóle nero niewidzi płyty ? a próbowałeś skasować jedną płytę nero expressem ? i nagrać normalnie programem nero ? jak zwykle dvd?
    przestestuj jeszcze to jak wywali bląd przy nagrywaniu to bedzie pewne na około 100% że to nagrywarka :>

Domyślnie

Próbowałem nagrać jako zwykłą płytę - nagrało, ale nie weryfikowała się...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)