+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Dziwny problem...

Szeregowy bezimienny ma szanse

Question Dziwny problem...

Siema. Mam dziwaczny problem. Jak wkładam jakąś płyte do napędu to mi myszka przestaje działać... Najpierw stało mi się tak z płytą z CDaction, wkurzyło mnie to ale sobie pomyślałem że to pewnie płyta syfna albo coś. Ale włożyłem jeszcze chyba ze trzy płyty i też się tak stało Przez chwile działa, a później myszka przestaje pracować. Dioda się świeci (mam optyczną) ale nie da się kursorem ruszać ani nic robić, zmiana portu USB nie pomaga. Tylko reset kompa.

Myśle, że to albo coś ze sterami od myszki albo coś z napędem... Najpierw zajme się napędem. Mam nagrywarke DVD Samsung sh-s182m. Powinienem do niej instalować jakieś stery, są wogóle stery do napędów (nie mówię o biosie)? Bo ja nic do niej nie instalowałem...

Może spróbuje wgrać nowszy bios? Tylko jak to zrobić? Mogli byś cie mi napisać co i jak? Apropo jak sprawdzić jaki mam bios?

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdro.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

o myszkę bądź spokojny , po włożeniu płyty do napędu system próbuje ją odczytać , myślę że próba odczytu delikatnie zamula system i dlatego mysz przestaje działać , sprawdź te płytki u znajomego , jeśli jego mysz przestanie działać to musisz kupić kota hehe ( nie mogłem się powstrzymać haha ) więc jeśli jego mysz także nie będzie działać tzn. że płytki są wadliwe albo zabrudzone , jeśli jednak u kolegi wszystko będzie ok to masz problem z napędem , powodów może być kilka , najpierw sprawdź płytki
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Sprawdź DMA.

Domyślnie

No bez przesady żeby cztery płytki były zabrudzone albo coś... To są płyty ze sterami od płyty, grafiki, od monitora. Te sprawdzałem. Wydaje mi się że na początku nie miałem takiego problemu. Sprawdze na laptopie jeszcze.

A co z innymi moimi pytaniami?
    "Mam nagrywarke DVD Samsung sh-s182m. Powinienem do niej instalować jakieś stery, są wogóle stery do napędów (nie mówię o biosie)? Bo ja nic do niej nie instalowałem...

Może spróbuje wgrać nowszy bios? Tylko jak to zrobić? Mogli byś cie mi napisać co i jak? Apropo jak sprawdzić jaki mam bios?"

Bo może na nowszym sofcie nie będzie tego problemu?

PS. Nie łapie o co chodzi z tym żartem o kocie...

edit: sprawdziłem jedną płyte na starym laptopie z podłączoną tą samą myszką i wszystko działa, nie ma takiego problemu... Więc co jest grane?

edit 2: spróbowałem wyłączyć proces odpowiedzialny za sterowniki od myszki (te z dołączonej płyty) i mimo to dalej się tak dzieje... Podczas tego 'zwisu' przepiąłem myszke do innego USB to nic to nie dało, a na dodatek dioda w myszce całkiem przestała świecić. Więc co jest?
    Ostatnio edytowane przez bezimienny ; 30.Dec.2006 o 21:53

Domyślnie

za dużo myszy było w tym poście więc pomyślałem o kocie hehe , tu masz linka do pobrania firmware http://www.clubic.com/telecharger-pi...ghtscribe.html , nie napisałeś jaki masz ale nie zaszkodzi wgrać nowy , może pomoże w odczytaniu płytek i nie zamuli myszki
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja już widziałem podobne problemy. Okazuje się, że wyłączone DMA "zamraża" myszkę na kilka sekund po włożeniu płyty do napędu optycznego.

Zobacz ten artykuł http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1...yczne+DMA.html
    Podstrony wybieraj z prawej strony, bo linki mogą nie działać.

Również podobna sytuacja może się pojawić, gdy napęd optyczny jest na jednej taśmie z dyskiem twardym.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

@SEBAW ale u mnie to nie jest tak, że myszke 'zamraża' na kilka sekund tylko na stałe i dopiero reset kompa pomaga.

Jak mam sprawdzić jaką mam wersje biosu? I czy do napędów instaluje się jakieś sterowniki albo coś?

Domyślnie

Napisz, jak masz podpięte wszystkie napędy optyczne + czy mają włączony tryb DMA.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Ale co mam dokładnie napisać? Bo ja jestem n00b...

Mam tylko ten jeden napęd + stacja dyskietek + dysk twardy
    Szukałem tych jakiś zworek w napędzie, ale nie mogę tego znaleźć, nie widze nic takiego...

Co do DMA to nie wiem do końca... Włączyłem menadżera sprzętu włączam 'kontrolery IDE ATA/ATAPI' i mam trzy 'podstawowe kanały IDE', trzy 'pomocnicze kanały IDE' oraz trzy 'standardowe podwójne kontrolery PCI IDE'

Na prawie wszystkich tych kontrolerach mam takie ustawienia jak w okienku "1" na fotce (tej na dole). Ale przy jednym kontrolerze podstawowym i jednym pomocniczym mam inne ustawienia (okienko "2" i "3" na fotce). o ile w tym 'podstawowym' jest chyba włączony tryb Ultra DMA 5 to w tym 'pomocniczym' jest tryb transferu na "DMA jeżeli dostępe" ale bierzący typ transferu jest PIO. Więc sam już nie wiem czy mam włączone to DMA czy nie. Zerknijcie na to i oceńcie to sami.

Domyślnie

Coś mi się wydaje, że przyczyna leży od strony systemu. Bardzo mnie interesuje "Kontroler magistrali z. s." - może w tym leży przyczyna takiego zachowania.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

aja zaczne z innej strony jaka masz dokladnie mysz i czy kabel czy radio ?:]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Domyślnie

@BOOTanick mam myche A4 Tech Office 8K (SWOP-80), optyczną, kablową. Ale to raczej nie jest wina myszki bo jak już wcześniej pisałem sprawdzałem ją na laptopie z tą samą płytą i wszystko działało.

@SEBAW to co mam zrobić? Nie wiem co jest z tym "Kontrolerem magistrali z. s." i portami USB. Dlaczego tam są niby znaki zapytania? Jak włączam właściwości to pisze, że nie mam sterowników... Z czego mam zainstalować niby te sterowniki, przecież one się chyba powinny same zainstalować razem z windowsem...

A co z tym całym DMA co pisałem w poprzednim poście? Wszystko tam jest ok? Bo w tym jednym mam ustawiony tryb PIO, tak jak pisałem. Więc mam włączone to DMA czy nie?

Jak sprawdzić jaką mam wersje biosu do nagrywarki wgraną

Domyślnie

z tego co widać na fotkach to masz braki w sterach magistrali , proponuje włożyć cd od płyty głównej do napędu , następnie kliknąć prawym myszy na tych żółtych znaczkach zapytania i wybrać właściwości , następnie wybrać aktualizację sterowników , niech system sam odnajdzie stery , jak po aktualizacji znikną te znaki zapytania najlepiej zresetować kompa , wejdź ponownie do menadżera urządzeń i sprawdź czy nie ma znaków zapytania , jeśli ich nie ma to wszystko jest ok , wtedy poćwicz z płytkami i daj znać jakie są efekty
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Napisał bezimienny
    Bo w tym jednym mam ustawiony tryb PIO, tak jak pisałem. Więc mam włączone to DMA czy nie?
    I tu tak samo jest zonk. Tryb PIO powoduje zacinanie się systemu po włożeniu płyty do napędu. Więc najlepszym rozwiązaniem jest uruchomienie trybu DMA, ale nie zawsze jest to wykonywalna. W dużej mierze zależy od płyty głównej i od samego napędu. Napisz jakiej marki + model masz ten napęd? Jak masz więcej napędów, to je wypisz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Zainstalowałem te brakujące stery do płyty głównej. I teraz wygląda to tak:

Troche ubyło, troche przybyło ale myśle że teraz jest dobrze wszystko zainstalowane Pomogło to. Sprawdziłem dwie płytki i działają cacy, myszka się nie zacina Wreszcie mi działają chyba nawet normalnie porty USB bo wcześniej jak podłączałem mp3 playera albo coś innego to mi pisało "to urządzenie może działać szybciej, cośtamcośtam" a teraz jest dobrze i nawet mi już działa USB z przodu obódowy (tylko wejścia audio nie działają ale może to coś w sterach trzeba ustawić)

Nawet z tym DMA się zmieniło. Teraz mam dwa 'podstawowe kanały IDE' i dwa 'pomocnicze kanały IDE'. Na trzech mam ustawienia takie jak w oknie "1" na fotce (tej na dole) a na jednym 'podstawowym kanale IDE' mam takie ustawienia jak w oknie "2" na fotce. To PIO znikło. Więc jak, teraz jest wszystko dobrze i mam włączone to DMA? Zerknijcie na fotke.

Aha, jak by co to mam jeden napęd optyczny (samsung sh-s182m). Mobo Asus P5B, procek C2D E6300 i 1gb ramu.
    Ostatnio edytowane przez bezimienny ; 02.Jan.2007 o 14:58

Domyślnie

Hej, ja wiem, że sylwester był ale kiedyś trzeba wytrzeźwieć

To jak z tym co pisałem w poprzednim poście? Co myślicie? Wszystko ok?

W końcu się dowiedziałem jaką mam wersje biosu. Nero Info Tool pokazuje SB02. I teraz się zastanawiam czy to jest najnowszy? Bo na tej stronie: http://www.samsung.com/pl/support/pr...e=FM&language=
    jest najnowszy bios SB02 a tu: http://samsung-odd.com/eng/ najnowszy do samsung SH-S182M to SB03... To co samsung na dwóch stronach daje bos i to na jednej jest ten SB03 a na drugiej nie? Dziwne to... Na płycie do nagrywarki jest strona i tam pisze "Witryna internetowa pomocy dla klientów w zakresie OMS (Optical Media Solution)
    (http://samsung-ODD.com) zawiera najnowsze wersje firmware dla produktów INNYCH FIRM, instrukcje obsługi oraz informacje o produktach." Co to znaczy "INNYCH FIRM"? Nie łapie o co w tym chodzi...
    Wgrywał już może ktoś ten bios SB03 do tej nagrywarki?

Domyślnie

ustawienia masz w porządku , co do biosu to zależy już od Ciebie czy chcesz go instalować , jeśli Twój napęd nie radzi sobie z jakimiś płytkami to nowsza wersja biosu może temu zaradzić ale nie musi , jeśli nie masz kłopotu z wypalaniem to pozostaw stary bios
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)