+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Pioneer dvr-111 i problemy

Szeregowy pablospanishguy ma szanse

Domyślnie Pioneer dvr-111 i problemy

Witam wszystkich forumowiczow!
    Wlasnie kupilem sobie tak polecanego przez was pionka. Mam dwa problemy z nim, nie znalazlem podobnych na forum:

1) Problem z odczytem nagranych plyt dvd+r verbatim 16x MCC004 (zachwalanych przez forumowiczow) w starym dvd Toshiba SD-M1612 - podczas testu szybkosci w Nero CD/DVD Speed naped nie jest w stanie odczytac poprawnie calej plyty, wyskakuje blad i przerywana jest proba. Toshiba nie wspolpracuje z Nero cd/dvd speed przy wykonywaniu testu jakosci dysku (wyskakuje komunikat o niemoznosci uzycia tego napedu do testu), na Pioneerze jakosc plyty jest dobra (wiem, ze on sie do tego nie nadaje, ale nie mam trzeciego napedu - max PIF 2, max PIE prawie tylko pod koniec plyty (nagrane 4,03GB) przekracza ta magiczna wartosc 280). Nagrywarka poprawnie odczytuje plyte. Czy jest jakas mozliwosc nagrania plyty w taki sposob, by byla poprawnie odczytana przez starsze dvd? Dodam, ze plytka dvd-rw verbatim 4x oraz taka sama tdk zostala poprawnie odczytana przez to stare dvd... probe wykonalem dwa razy (te same dane: raz na predkosci 16x ale burnproof musial zadzialac, o tym w p-cie 2 ) a drugi raz przy predkosci 8x, po zmianie biosu na najnowszy: 1.29.

2) problem bardziej ogolny: Przy probie nagrania plytki przy predkosci 16x niestety bufor nagrywarki wciaz skacze, sa problemy z dostarczeniem danych do napedu. Przy nastepnej plytce zaznaczylem w nero opcje testowania max predkosci, wysondowal ja na 8x. Tu moje pytanie: dlaczego tak jest? Przed nagraniem tej plytki zdefragmentowalem partycje systemowa oraz ta, z ktorej byly czytane dane. Dysk na ktorym sa te partycje to WD Caviar 200GB (w hd tach osiagal sredni transfer rzedu 58MB/s). Mam 512MB ram (moze tu jest bol: nie wiem ile ramu jest uzywane przez bufor, ale mialem wrazenie, jakby podczas nagrywania korzystal ze swapa, czy to mozliwe?) Dysk jesli ma najpierw kopiowac z jednej partycji na druga a potem dopiero do nagrywarki na pewno nie nadazy... Prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami z nagrywaniem plyt z duzymi predkosciami...

aha: sprawdzilem dma: domyslnie windows (xp sp2) nadal mu tryb Ultra dma-4 - Ultra 66, pioneer jest podpiety jako master na drugim kanale na tasmie 80-zylowej, jako slave na niej jest wspomniany dvd toshiba...
    o rany: takich dlugich postow na tym forum jeszcze chyba nie bylo Prosze was, forumowicze o opinie i sugestie w podanych wyzej kwestiach

Z gory dzieki i szczesliwego Nowego Roku zycze!

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Problem raczej dotyczy Twojego DVD-ROMu (choć muszę przyznać, że to był jeden z lepszych, które naprawdę osiągały rzeczywiście odczyt 16x). Niewiem czemu masz problem z transferem - być może nie masz odpowiednich sterowników do kontrolera (zobacz mój art "Diagnoza nagrywarki" -tam się dowiesz co i jak sprawdzić).

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Toshiba ponoć też może zrobić test jakości w NCDS. Trzeba tylko pogrzebać w rejestrze.
    Wszystko znajdziesz w tym poście.
    Co do tego, że nie możesz zrobić testu szybkości w NCDS. Spróbuj za jakiś czas. U mnie tak bywa, że np. DL, którego nagrałem na początek nie przechodził testu szybkości (przechodził za to test jakości). Po pewnym czasie bez problemu. Myślę, że aktualizacja NCDS do najnowszej wersji powinna pomóc. Możliwe też, że trafiłeś na wadliwą partię płyt, co zdarza się również Verbatimowi.
    Co do prędkości testu Pionka. Standardowo ma ustawione x 8 i zmienić tego raczej nie można, chociaż niby można ustawić odczyt na max.
    Daj znać, czy pomogło.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 01.Jan.2007 o 19:13

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi.
    Co do Toshiby SD-M1612 to nawet po odblokowaniu tego w rejestrze (wartosc TSST usunalem), nie potrafi zrobic testu jakosci plyty. Ciagle blad braku kompatybilnosci napedu z testem. Zadna nagrana plyta dvd+r verbatim mmc004 (tylko takie mam na razie) nie przechodzi testu szybkosci na toshibie (blad odczytu gdzies w srodku plyty), na nagrywarce wszystkie przechodza test jakosci i szybkosci bez problemu. Pocieszeniem dla mnie jest, ze jednak w praktyce toshiba potrafi skopiowac z powrotem dane z plyty na dysk (czy jest mozliwosc sprawdzenia czy robi to bezblednie) choc trwa to wieki (no coz, te 16x odczyt to fikcja, nawet przy tloczonych plytach jest to max 12x, ale podobno to norma dla napedow z tamtego okresu). Zauwazylem, ze Nero info tool nie wykazuje mozliwosci odczytu przez ten naped plyt dvd+r, jedynie dvd-r - czy jest to mozliwe? Podobno to wlasnie standard "+" jest bardziej kompatybilny ze starszymi odtwarzaczami... Jak bede w sklepie kupie na probe verbatima dvd-r...
    Co do szybkosci nagrywania: ani z Caviara 200GB ani z Seagate 60GB (oba 7200 obr/min) nie udaje mi sie nagrac bezblednie z predkoscia 16x. Za kazdym razem robie test predkosci w nero i przewaznie mi ustawia 8x, raz ustawil 12x. W chwili obecnej na partycjach mam od 8% (partycja 160GB) do 25% (partycja systemowa 20GB i dysk 60GB) wolnego miejsca - czy to moze miec znaczenie przy szybkosci pobierania danych z dysku?
    pozdrawiam,
    pablospanishguy

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Te pierwsze stare toshiby wg specyfikacji nie czytały właśnie płyt plusowych i tu może leżec przyczyna twoich kłopotów.
    Praktycznie podobno jednak czytały...tak twierdziło w swoim czasie wielu ich użytkowników

Może coś da wgranie najnowszego firmwaru.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Moja śp. Toshiba SD-M1712 w specyfikacji miała odczyta tylko minusów. Wprawdzie czytała plusy, ale tylko te wypalone na nagrywarce Toshiba SD-R5372B.
    Tych wypalonych na LiteOnie SOHW 832S nie chciała czytać pomimo, że jakość wypału była całkiem, całkiem.
    Jak pisał @grzeniu: nowy firmware i spróbuj na minusach.
    A testem szybkości ja bym się nie przejmował. Ważniejsza jest jakość.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=31
    http://hijacker.rpc1.org/toshiba_nolimit/
    Tu masz spatchowane biosy, które dodają m.in. obsługę plusów.
    Wczytaj się tam dokładnie o co chodzi i spróbuj.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Co do predkosci nagrywania to spruboj podpiac pionka samego na tasmie. Jezeli sa dwa uzadzenia na jednej tasmie to z reguly dzialaja one z prekoscia tego wolniejszego. Sprawdz procesy uruchomoine w tle (np program antywirusowy - ktory spokojnie moze powodowac wlasnie skoki bufora). Ja mam go wpietego jako single i nie mam klopotow z predkoscia nagrywania, chociaz z reguly nie nagrywam wiecej jak x12. Chodzi wlasnie o kompatybilnosc ze starszymi czytnikami DVD. Jak zauwazylem nagrywanie z duza predkoscia wiaze sie zryzykiem ze startsze czytniki DVD nie odczytaja porawnie takiej plyty.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi!
    Cytat Napisał grzeniu
    Tu masz spatchowane biosy, które dodają m.in. obsługę plusów.
    Wczytaj się tam dokładnie o co chodzi i spróbuj.
    Poczytalem, wgralem, troche zle ze odblokowuje predkosc - naped nie potrafi ladnie przeczytac rw czy nawet zwyklych -r z v max... jak ogranicze do powiedzmy 8, to ladnie czyta Plusy czyta, nawet nie wywala bledow jesli plyta jest zamknieta (nie sprawdzalem plyt multisesyjnych, nie mialem jeszcze okazji takiej nagrac Jesli plyta "+" jest niezamknieta, wywala blad na koniec (w sumie dla odczytu to przeciez nie ma znaczenia ) Jesli nikt nie ma wiecej pomyslow (jeszcze lepsze firmware itp ) to watek dvd-romu toshiby mozemy uznac za zamkniety

Szybkosc nagrywania: ciagle miewam problemy... ale zauwazylem prawidlowosc, ze jesli jest na dysku <20% wolnego miejsca, szybkosc dostarczania danych do nagrywarki bedzie prawie na pewno mniejsza niz 16x... Musze kupic ze 25 plyt, ponagrywac wszystkie smieci, zwolnic miejsce na hdd i sprawdzic wtedy predkosc dostarczania danych dla nagrywarki...

Cytat Napisał Czarcik
    Co do predkosci nagrywania to spruboj podpiac pionka samego na tasmie. Jezeli sa dwa uzadzenia na jednej tasmie to z reguly dzialaja one z prekoscia tego wolniejszego.
    Juz wczesniej brat podsunal mi ten pomysl, rzeczywiscie nagralem wtedy 16x, ale to bylo juz po zwolnieniu troche miejsca na hdd, wiec ciezko ocenic czy to wina sasiedztwa dvd-romu. Jednak udalo mi sie juz nagrac plytke 16x majac podpiety dvd-rom, wiec teoretycznie sie da. Poza tym zaznaczam opcje testu szybkosci w nero i zdecydowanie to wina zbyt wolnego podawania danych (zwykle, w przeliczeniu na "x" , 12-18, choc raz osiagnelo >20. Dam znac jak zrobie porzadek na dyskach (oj pewnie niepredko )

btw: zauwazylem ze nagrywajac verby 16x z predkoscia 16 nagranie trwa 6 minut, a palac z szybkoscia 12x - 6,5 minuty... sluchajac napedu doszedlem do wniosku ze strategia zapisu przy 12x: p-cav, czyli przez ponad pol plyty krecil ostro, potem zaczal zwalniac Ale nagrywajac plyty wykrywane jako 12x (tdk chyba?), zapis trwa 7,5 minuty (nie wsluchiwalem sie, ale byc moze z-clv? najpierw 6x, potem 8x potem pod koniec 12x? nie mam wiecej takich plyt, nie moge sprawdzic...) to jako ciekawostka

Szeregowy grzes76 ma szanse

Domyślnie problem z nagrywaniem

Witam
    Mam problem z nagrywaniem płyt w laptopie HP Compaq nx 7300 a mianowicie nero pokazuje zapis 8 razy a nagrywa płyte dvd godzine dziesięć-piętnaście i skacze bufor nagrywarki po przeinstalowaniu systemu jakiś czas jest poprawa a potem znów to samo.Sądze że to nie wina sprzętu bo 2 razy przeinstalowywałem windowsa i była poprawa przez jakiś czas a potem znowu to samo i innym programem tęż nagrywałem i to samo a nawet dłużej jak nerem jeśli ktoś zna ten problem proszę o odpowiedz mój nr GG 2908503:

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)