Witam wszystkich forumowiczow!
Wlasnie kupilem sobie tak polecanego przez was pionka. Mam dwa problemy z nim, nie znalazlem podobnych na forum:
1) Problem z odczytem nagranych plyt dvd+r verbatim 16x MCC004 (zachwalanych przez forumowiczow) w starym dvd Toshiba SD-M1612 - podczas testu szybkosci w Nero CD/DVD Speed naped nie jest w stanie odczytac poprawnie calej plyty, wyskakuje blad i przerywana jest proba. Toshiba nie wspolpracuje z Nero cd/dvd speed przy wykonywaniu testu jakosci dysku (wyskakuje komunikat o niemoznosci uzycia tego napedu do testu), na Pioneerze jakosc plyty jest dobra (wiem, ze on sie do tego nie nadaje, ale nie mam trzeciego napedu- max PIF 2, max PIE prawie tylko pod koniec plyty (nagrane 4,03GB) przekracza ta magiczna wartosc 280). Nagrywarka poprawnie odczytuje plyte. Czy jest jakas mozliwosc nagrania plyty w taki sposob, by byla poprawnie odczytana przez starsze dvd? Dodam, ze plytka dvd-rw verbatim 4x oraz taka sama tdk zostala poprawnie odczytana przez to stare dvd... probe wykonalem dwa razy (te same dane: raz na predkosci 16x ale burnproof musial zadzialac, o tym w p-cie 2
) a drugi raz przy predkosci 8x, po zmianie biosu na najnowszy: 1.29.
2) problem bardziej ogolny: Przy probie nagrania plytki przy predkosci 16x niestety bufor nagrywarki wciaz skacze, sa problemy z dostarczeniem danych do napedu. Przy nastepnej plytce zaznaczylem w nero opcje testowania max predkosci, wysondowal ja na 8x. Tu moje pytanie: dlaczego tak jest? Przed nagraniem tej plytki zdefragmentowalem partycje systemowa oraz ta, z ktorej byly czytane dane. Dysk na ktorym sa te partycje to WD Caviar 200GB (w hd tach osiagal sredni transfer rzedu 58MB/s). Mam 512MB ram (moze tu jest bol: nie wiem ile ramu jest uzywane przez bufor, ale mialem wrazenie, jakby podczas nagrywania korzystal ze swapa, czy to mozliwe?) Dysk jesli ma najpierw kopiowac z jednej partycji na druga a potem dopiero do nagrywarki na pewno nie nadazy... Prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami z nagrywaniem plyt z duzymi predkosciami...
aha: sprawdzilem dma: domyslnie windows (xp sp2) nadal mu tryb Ultra dma-4 - Ultra 66, pioneer jest podpiety jako master na drugim kanale na tasmie 80-zylowej, jako slave na niej jest wspomniany dvd toshiba...
o rany: takich dlugich postow na tym forum jeszcze chyba nie byloProsze was, forumowicze o opinie i sugestie w podanych wyzej kwestiach
Z gory dzieki i szczesliwego Nowego Roku zycze!

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem