Jaki jest najnowszy bios do Pioneera 111 i co on zmieni? Aktualnie mam wersje 111D taka jak kupiłem, opłaca się przerabiać ?
pzdr!
Jaki jest najnowszy bios do Pioneera 111 i co on zmieni? Aktualnie mam wersje 111D taka jak kupiłem, opłaca się przerabiać ?
pzdr!
111D to jest model nagrywarkiA wersja biosu, a raczej w tym przypadku firmware'u to sa te cyferki ktore ukazuja sie np. przy uruchamianiu kompa podczas detekcji napedow np u mnie 8.26. Nowszy firmware z regoly powoduje usprawnienie pracy napedu. Natomiast wgranie firmware'u od innego modelu (111 lub 111L) spowoduje rozszezenie mozliwosci nagrywarki o dostepne w tych modelach.
111D - najubozsza wersja - nie obsluguje plyt DVD-RAM i nie ma LF (LabelFlash)
111 - obsluguje plyty DVD-RAM
111L - obsluguje plyty DVD-RAM i ma LF
Jak dokonac przerobki jest opisane na tej stronie.
Pozdrawiam
A jak z gwarancją?
Tracisz, bo przez ten manewr zmieniasz model nagrywarki.
A producenci tego nie lubią, wolą sami na tym zarobić.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Czyli jednym słowem lipa :/ A mam taki problem bo nagrywa mi zawsze z mniejszą prędkością, np. na płycie jest napisane 40x 52x a mi nagrywa tylko 32x dlaczego ?
Możesz wgrać najnowszy firmware od swojego modelu, czyli 111D i nie tracisz gwarancji. Możliwe że twoich płytek nie ma w bazie płyt w jego firmware i dlatego ogranicza prędkość do bezpiecznej.
Możesz też, i od tego zacznij, kupić lepsze płytki.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Sorki ze tak głowę zawracam ale jak sprawdzić jaką mam wersje aktualnego biosa i gdzie na stronie producenta znaleźć najnowszą wersje? I program do tego.
pzdr!
[QUOTE=JarekMk]Zobaczcie na starym biosie i na nowym... Czemu prędkość tak spadła bardzo ?
Faktycznie dziwne. Ja po przeflashoweniu na 111 L mam jeszcze dziwniej;
X8 w odczycie i x16 w nagrywaniu.
Nie wiem co do jest, ale na chyba nie jest to tak naprawdę x 8 w odczycie, bo nagrywarka szumi bardziej niż przedtem.
Teraz mam jeszcze dziwniej, prędkość skoczyła powrotem do 40 ale bios zminił dane na sierpień... Ale za to nagrywa płyty tak jak chciałem
Mam jeszcze jedno pytanie bo wybrałem wersję biosa 1.29 a dostępna jest jeszcze 1.41 czym one się różnią ?
http://www.pioneer.eu/eur/content/su...tml#fdvdwriter
pzdr!
[QUOTE=JarekMk]Teraz mam jeszcze dziwniej, prędkość skoczyła powrotem do 40 ale bios zminił dane na sierpień... Ale za to nagrywa płyty tak jak chciałem
Mam jeszcze jedno pytanie bo wybrałem wersję biosa 1.29 a dostępna jest jeszcze 1.41 czym one się różnią ?
http://www.pioneer.eu/eur/content/su...tml#fdvdwriter
Chyba się pomyliłeś troszku...
Ten 1.41 to jest od wersji 110 (masz chyba 111, nie)![]()
Aha mój błąd![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)