Cześć, posiadam grę JustCause która zajmuje 6.30GB , chciałbym to nagrać na płytę tylko nie wiem jak to nagrać aby działało bezpośrednio z płyty bądź płyt. Tak aby było wypalona jak normalne iso...
Dzięki za pomoc.
Cześć, posiadam grę JustCause która zajmuje 6.30GB , chciałbym to nagrać na płytę tylko nie wiem jak to nagrać aby działało bezpośrednio z płyty bądź płyt. Tak aby było wypalona jak normalne iso...
Dzięki za pomoc.
możesz wypalić płytkę 8.5Gb jeśli Twój palnik obsługuje DL
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
posiadam dwuwarstwową nagrywarkę. Czyli normalnie wkłada się płytę dwuwarstwową i normalnie wypali mi tą grę i będzie normalnie się wszystko instalować? Jakim programem to wypalać (jest to obraz iso lub jakiś inny)?
Ostatnio edytowane przez marcin3city ; 06.Jan.2007 o 16:51
Płyta dwuwarstwowa oznacza nośnik, na którego jednej stronie znajdują dwie warstwy. Nie obracasz takiego nośnika!
Co innego to płyty dwustronne, jakiś czas temu pojawiły się na rynku badziewne płyty tego typu w ofercie X-Disca i Esperanzy (teraz chyba również Platinet i Platinum). ALE to NIE są płyty oferujące pojemność 8.5GB, to są dwie płyty o pojemności 4.3GB sklejone ze sobą. Więc każdy program, gra czy film nagrany w ten sposób, równie dobrze może być nagrany na dwóch osobnych płytach.
A jeżeli gra ma 6.3GB to oznacza że będziesz potrzebował płytę dwuwarstwową a nie dwuSTRONNĄ!
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
tak wiem, pomyliłem pojęcia odpisującczy do DL potrzeba jakiegoś programu czy nero itp programy sobie z tym radzą bez problemu?
pozdrawiam
nero spokojnie obsluzy taka plyte :] ale dla pewnosci sprawdz ja za pomoca nero info tool
Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca
posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220
Dzięki serdeczne za pomocjaszcze tylko pytanko czy odpali isę ona w każdym odtwarzaczu dvd czy musi być DL?
Ja mam podobne pytanie, też związane z wypalaniem obrazów.
Jeśli mam obraz gry i chce go nagrać ale chce też nagrać tam jakiś plik to jak to zrobić? Chodzi o to, że chce na tą płyte dodatkowo nagrać plik *txt.
I czy taka nagrana płyta się będzie otwierać automatycznie (autorun)?
Jeśli moglibyście napisać jak to zrobić w programie Alcohol 120% to było by fajnie. A tak wogóle to jest dobry program?
Pozdro.
możesz dodać dowolne pliki edytując plik iso lub poprostu plik obrazu który posiadasz, możesz użyć do tego programu np UltraISO
Pozdro
Jak mam edytować obraz gry żeby dodać ten plik? W tym UltraISO będę mógł pewnie edytować tylko plik *iso nie? A w alcoholu 120% da sie zrobić coś takiego?
Jak już nagram ten obraz z tym plikiem to to nie będzie w niczym przeszkadzać (ten plik), nie? Będzie sie uruchamiało (autorun) i działało bez prolemu?
dodaj plik iso do alkoholu , zamontuj w napędzie wirtualnym , następnie odpal nero , w nero wybierz opcję - nagraj obraz na dysk , dysk z danymi , wstaw pliki z dysku wirtualnego i dodaj Twój plik txt , po dodaniu klikasz na zakończ , dalej , przystępujesz do wypalania płytki , to wszystko , powodzeniaNapisał bezimienny
![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
heh, troche to skomplikowanie wygląda ale spróbuje jak kupie plytke.
A tak w ogóle to jak to jest ogólnie z płytami cd/dvd, jeśli nagram jakiś plik ale on nie zajmuje całej płyty i za jakiś czas chce "dograć" coś jeszcze na tą płyta to da się tak? Jak to zrobić?
A jak mam zwykłą płyte cd/dvd i coś na niej nagram to później się już nie da tego usunąć, nie?
Sory za durne pytania...![]()
możesz później dogrywać coś do płyty lecz casami to co było nagrane wcześniej będzie niewidoczne dla odtwarzaczy dvd, ja mam tak np w przypadku filmów. Ze zwykłej płyty CD/dvd nic nie skasujesz. Musi być CD-RW lub DVD-RW
@marcin3city ale chodzi Ci o takie stacjonarne odtwarzacze DVD (kino domowe), tak? W kompie nie bedzie żadnych takich problemów jak dogram coś później? Bo wtedy chyba najlatwiej będzie wypalić ten obraz i później dograć ten *.txt
Mam pytanie co do tych formatów obrazów płyt. Jakim programem można stworzyć obraz w pliku ISO? Bo alcoholem można tylko w mdf/mds, nero też ma swój format a co z tym ISO?Jest jakaś różnica między tymi formatami, że np. lepiej stosować ten, a nie ten?
I jeszcze jedno. Jak emulować i wypalać obrazy które są w dwóch plikach, np. mdf i mds?
Dzięki za pomoc, pozdro.![]()
alkohol też otwiera pliki iso , musisz je zaznaczyć w opcjach programu , kliknij "plik" , "opcje" , "menu kontekstowe" tam pokaże się okno w którym możesz zaznaczyć rozszerzenia plików które chciałbyś otwierać przy pomocy alkohola , co do tworzenia plików iso to możesz zastosować" isobuster" , pliki iso są chyba najbardziej popularne do pakowania , mds w nero też jest dobry , kwestia wyboruNapisał bezimienny
![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
@asterix chodziło mi o to że w alcoholu można tworzyć obrazy płyt tylko w formacie mds/mdf a nie że nie można emulować innych typów plików.
A jak wypalać i emulować obrazy płyt składające sie z dwóch plików? Np. jak zrobiłem obraz płyty alcoholem to mi utworzyło plik mdf który ma 1,7GB i plik mds który ma 5KB...
plik mdf to obraz płyty a mds to plik do uruchomienia tego obrazu , jeśli usuniesz mds to nie odpalisz mdf , zauważ że jak wstawiasz pliki mdf i mds do alkohola to widać tylko mdf czyli obraz płytyNapisał bezimienny
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
Czyli jak chce emulować ten obraz to wybieram tylko mdf, a mds ma sobie po prostu tam być w tym samym folderze co mds, czy jak? A jak chce taki obraz nagrac na plyte to jak mam to zrobic, bo przy nagrywaniu alcoholem to jak wskaże jakis plik (mdf) to juz chyba nie mogę wybrac drugiego pliku (mds).
Nie przejmuj się tym, że masz dwa pliki z obrazu. Czy to w wirtualnym napędzie czy w alcoholu wybierasz ten, który jest widoczny.
Ten mały jest informacją o strukturze płyty i ewentualnych zabezpieczeniach, jest niezbędny w przypadku obrazów płyt zabezpieczonych. Podobnie jest z plikami obrazu w clonie (ccd, img).
Oczywiście obydwa pliki muszą być w tym samym folderze.
Pozdrawiam/ Grzeniu
@grzeniu czyli żeby emulować to po prostu wsadzam w jeden folder i wybieram ten "duży"?A jak nagrywam na płyte to też wybieram ten "duży" a ten drugi się sam automatycznie nagra na ta plyte, tak?
Widoczny będzie ten mały, tego dużego też zobaczysz jak się uprzesz - musisz tylko wybrać opcję 'wszystkie pliki' podczas wskazywania obrazu w eksploratorze.
Tak więc wybierasz tego małego, a nagra ci się dużyPrzecież o to właśnie chodzi, czyż nie?
Po prostu sprawdź sam, popróbuj sobie na płytkach RW. To tylko wydaje się zagmatwane, w rzeczywistości jest bardzo wygodne i łatwe![]()
Pozdrawiam/ Grzeniu
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)