+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Problem z upgradem MATSHITA UJ-811

Szeregowy hollender zero jak zero

Domyślnie

Mam notebook Toshiba Satellite A10-S703 >> P4 2.4Mobile, WINXP home, 512mb ram, HDD 40GB, WLAN, Grafika 64MB, Napęd DVD Multi Matshita (panasonic) UJ-811 który obsługuje formaty zapisu: DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW, CD-R, CD-RW. Problem w tym że mam dość stary bios H100 a obecny H102 nie chce mi sie wgrać. Sciagnalem niby oficjalny firmware 811rh102.exe ale po otwarciu pliku jest kominkat "supported drive not connected". Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie? Prosze o pomoc.

Nol
    Gość

Domyślnie

Hm, muszę przyznać, że akurat w temacie nagrywarek notebookowych za bardzo się nie znam, ale póki co napisz jeszcze czy ten firmware zawiera program, który automatycznie dokonuje upgrade'u, czy też jest to czysty BIOS. Zastanawiam się czy nie mógłbyś sprawdzić czy ta nagrywarka jest rozpoznawana przez popularne programy do upgrade'u firmware'u.

//edit: tak na marginesie - jeśli firmware nie wprowadza zbyt ważnych zmian, to szkoda nerwów związanych z upgradem - zawsze istnieje możliwość, że aktualizacja nie zakończy się sukcesem i wystąpią z tego tytułu niepotrzebne problemy. A nagrywarki notebookowe trochę kosztują... to nie to co do PC'ta

Laser
    Gość

Domyślnie

Narazie wiem tylko tyle ze nie jestes jedynym który ma ten problem / widac nie tylko posiadacze notebooków toshiby go maja /

http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=22184

Domyślnie

Ten firmware zawiera program ktory automatycznie dokonuje update flasha. Nie jest to wiec sam czysty bios. W chwili obecnej nagrywarka majac bios H100 obsługuje stanadardy zapisu DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW, CD-R, CD-RW. Po update do H102 powinna dodatkowo obsługiwać jeszcze DVD+R i DVD+RW dlatego mi zalezy wlasnie na aktualizacji. Ciekawe czy jest jakis program zewnetrzny ktory uzywajac czystego biosu w pliku BIN umozliwi aktualizacji firmware w UJ-811.

Nol
    Gość

Domyślnie

Do tego potrzebowałbyś właśnie czystego BIOSu, ale ten z kolei możesz uzyskać na forum.rpc1.org - naprawdę polecam, tam są sami specjaliści w tej dziedzinie, którzy mają ogromne doświadczenie. W związku z tym śledź wątek podany przez Lasera i w ogóle przeglądaj tamtejsze posty. Jedyną "wadą" tego forum jest język - wszystkie posty są po angielsku - niektórym może to przeszkadzać.

Reasumując - poszukaj na tamtejszym forum swojego firmware'u w wersji bin i możesz poeksperymentować z programami do aktualizacji firmware'u, które też tam gdzieś będą opisane. Ale jeśli nie chcesz ryzykować, to po prostu śledź tamten wątek - ktoś na pewno znajdzie rozwiązanie.

Laser
    Gość

Domyślnie

Znalazlem taka informację ze bios 811rh102.exe jest przeznaczony dla notebooków produkcji NEC'a

http://www.cdr.cz/dvd_rekordery/panasonic/uj811.html - na dole strony,

badz tez tutaj http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1750

dlatego tez program flashujacy moze stwierdzac ze nie znalazl wspieranego urzadzenia ...

Nol
    Gość

Domyślnie

Już w tym pierwszym wątku, który podałeś, jest informacja, że jest kilka (dwie?) wersje tego firmware'u, w tym jedna specjalnie dla Neca. Ale gościu sprawdził również tą drugą i ta też nic nie dała.

Laser
    Gość

Domyślnie

racja ... musze odkleic na troche oczy od monitora bo niedlugo w przycisk start nie trafie....

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

@Hollender:

Program może wymagać ASPI do detekcji nagrywarki. Jeśli nie masz, zainstaluj. Jeśli masz, upewnij się, że to wersja 4.60 z ForceASPI 1.7.

Domyślnie

Dzięki za pomoc Panowie, oczywiście BIOS 811rh102.exe jest zalecany do notebooków NECa, jest jeszcze wersja 811bvh102.exe ale ani jedna ani druga nie nadaje sie raczej do nagrywarki w mojej Toshibie. ASPI 4.60 mam już wcześniej zainstalowane bo też mi to chodziło po głowie że dlatego własnie wyskakuje taki błąd ale dzieki za sugestie. Przeszukałem wcześniej forum na cdrlab zanim wysłałem nowy post. Zostane przy forum forum.rpc1.org i pewniej jak mówi NOL przedzej czy później ktoś ten temat rozpracuje. A to forum jest rzeczywiście super i kopalnia informacji na różne tematy. Dzieki Panowie za wsparcie i dobre chęci.

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Mamy nadzieję, że ktoś będzie znał rozwiązanie. Good luck!

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Laser
    Gość

Domyślnie

ciekawe czy juz sie ktos fatygował zeby zapytac toshibe / panasonica, z autopsji wiem ze na odpowiedz czeka sie miesiac najmniej ale czasami warto

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)