+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Jak nagrać zdjęcia?

jarek32
    Gość

Red face Jak nagrać zdjęcia?

Witam,
    jestem początkującym użytkownikiem PC.
    Mam prośbę chciałbym nagrać katalogi (doś dużej pojemności 3-4GB ze zdjęciami) na płytę DVD+R.
    Mam program NERO 6.3.1.25.
    Czy jest to możliwe?
    Katalogi mam na twardym dysku.

Bardzo proszę o pomoc.

Nol
    Nol jest nieaktywny
    TDI Nol ma szanse

Domyślnie

Rozumiem, że pytasz o podstawy obsługi Nero? Bo nagrywanie zdjęć w przypadku DVD niczym się nie różni od nagrywania plików (nie ma w DVD czegoś w stylu Photo CD). Jeśli tak, to... miałbym dla Ciebie gotowe rozwiązanie, ponieważ popełniłem kiedyś artykuł o obsłudze Nero Burning ROM, ale podczas zmiany silnika portalu gdzieś zniknął... Pogadam z Sobalem, może wrzuci spowrotem, a póki co przeklejam tekst o nagrywaniu plików na CD (dla DVD procedura jest identyczna):

(...)

W celu stworzenia płyty z danymi uruchamiamy Nero Burning ROM i postępujemy zgodnie z poniższą instrukcją:

1. Jeśli automatycznie nie pojawi się okno Nowa kompilacja, to wybieramy w menu Plik | Nowy lub korzystamy z kombinacji klawiszy Ctrl+N. Następnie wybieramy opcję CD-ROM (ISO). Naszym oczom ukaże się zakładka Ilość sesji na płycie. Na razie zaznaczamy opcję Pojedyncza sesja. Powinno to wyglądać tak:

2. Przechodzimy do zakładki Opcje ISO. Tutaj możemy zdecydować według jakich standardów nasza płyta zostanie utworzona.

(...) Tu nic nie zmieniaj.

3. Zakładka Opis płyty umożliwia nam nazwanie naszej płyty. W polu ISO 9660 wpisujemy pożądany tekst. Jeśli chcemy, aby w systemie Joliet były wyświetlane inne dane, to odznaczamy pole Użyj także dla Joliet tekstu ISO 9660.

Do dodawania daty lub licznika do etykiety płyty posłużą nam dwa przyciski widoczne na obrazku. Ich obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna, więc zrezygnowałem z dalszego opisu ich działania.

Aby zyskać jeszcze większą kontrolę nad etykietą płyty, klikamy przycisk Więcej pól, po czym wyświetli nam się okno z możliwościami edycyjnymi wydawcy płyty, praw autorskich, itp.

4. W zakładce Daty możemy edytować czas stworzenia, modyfikacji, utracenia ważności itp. płyty. Aby tego dokonać, należy zaznaczyć pola określ tworzenie i modyfikację woluminu oraz określ utratę ważności i ważność woluminu. Po wykonaniu tej czynności odblokują nam się okna, do których wprowadzamy pożądane daty.
    W sekcji Daty pliku możemy ustalać czas utworzenia plików znajdujących się na płycie. Posłużą nam do tego trzy opcje: Użyj daty i czasu pliku oryginalnego, Użyj aktualnej daty i czasu, Użyj tej daty. Ich nazwy mówią same za siebie i z tego powodu zrezygnowałem z dalszego opisu ich działania.

5. W zakładce Inne możemy zmieniać opcje keszowania plików. Ze względu na dużą szybkość dostarczania plików, jakiej domaga się nasza nagrywarka, nie zalecamy zmieniania domyślnych ustawień

6. Po przebrnięciu przez zakładki konfiguracyjne możemy zająć się wyborem plików przeznaczonych do nagrania. W tym celu klikamy przycisk Nowy (w prawym górnym rogu okna z zakładkami), po czym pojawi się okno przypominające Winows’owego eksploratora (jeśli nie pojawiło się okno przeglądarki plików, to w menu Widok klikamy na opcję Przeglądarka plików). Nietrudno się zorientować, iż po prawej stronie znajduje się zawartość naszego komputera, a po lewej zawartość tworzonej przez nas kompilacji. Aby dodać do niej pliki, wystarczy je przeciągnąć z prawego okna do lewego. Należy przy tym pamiętać, aby nie przekroczyć pojemności naszego nośnika. (...)

Uwaga! Jeśli nazwy plików nie będą zgodne z ustawieniami, jakie wprowadziliśmy w zakładce Opcje ISO, to Nero przekształci je do wybranego przez nas formatu automatycznie (po prostu obetnie część nazwy). Oto przykład:

Aby dokonać edycji wprowadzonych uprzednio ustawień, wciskamy klawisz F7.

7. Ostatnim krokiem jest proces wypalania płyty. Aby tego dokonać, klikamy na ikonę Wypal bieżącą kompilację. Naszym oczom ukaże się okno z zakładką Zapis.

Zaznaczając opcję Określ maksymalną prędkość zapisu (i odznaczając pozostałe) możemy sprawdzić, z jaką szybkością nasz komputer jest w stanie dostarczać dane nagrywarce. Następnie klikamy na przycisk Test i czekamy na wyniki.

Jeśli nie jesteśmy pewni czy proces nagrywania zakończy się sukcesem, możemy zaznaczyć opcję Symulacja – nagrywarka zasymuluje zapis przed właściwym procesem nagrywania.
    W praktyce powyższych dwóch opcji nie wykorzystuje się – zalecam ich zaznaczenie jedynie przed wypaleniem naszej pierwszej płyty.

Jeśli chcemy umieścić nasze dane na płycie, to musimy zaznaczyć opcję Nagrywaj.

Zaznaczamy również opcję Zamknij CD. Oznacza ona, że po wypaleniu płyty nie będziemy mogli zapisać na niej kolejnych danych. Jeśli ją odznaczymy, to utworzymy płytę Multisesyjną, którą opisuję poniżej.

Wybieramy prędkość, tryb zapisu i liczbę kopii. Następnie upewniamy się, że opcja systemu gwarantowanego zapisu (BURN-Proof, JustLink, itp.) jest zaznaczona, po czym możemy nacisnąć przycisk Zapis.

Po wypaleniu Nero wyświetli komunikat z informacją o pomyślności procesu nagrywania. Klikamy na przycisku OK, następnie na Wykonano i nagrywarka wysunie gotową płytę."

P.S.
    Celowo wyciąłem część tekstu, bo w Twoim wypadku szerszy opis nie jest potrzebny. Oczywiście brakuje tu oryginalnych obrazków, ale w tym momencie nic na to nie poradzę :/

P.S.2.
    Jeśli korzystasz z Nero Express, to procedura jest jeszcze prostsza - wybierasz nagrywanie danych na DVD, zaznaczasz pliki i heja na płytę
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 12.Jan.2007 o 23:34
    Pozdrawiam

jarek32
    Gość

Domyślnie

kurcze nie wierzyłem, że coś mi sie uda zrobić.
    Dzięki Tobie wszystko chyba ruszyło jak trzeba.
    Jestem w trakcie i chyba będzie ok.
    Jeszcze raz dziekuję.

Nol
    Nol jest nieaktywny
    TDI Nol ma szanse

Domyślnie

Nie ma problemu
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)