Zamknięty Temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 46

Temat: Jaka nagrywarka DVD

Szeregowy mateusz_se zero jak zero

Domyślnie

Witam co sądzicie o nagrywarce LiteON SOHW-832S Jak sięona sprawuje Czy jest sens ją kipić A może jakiś inny napęd jest godniejszy uwagi Proszę o pomoc

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

nowy naped, dobry naped
    niedawno zamawialem nowego kompa do roboty i podalem to jako jedna z ewentualnosci jako naped (albo inny model tez litka )
    godniejszy uwagi? bdb stosunek jakosci do ceny ma ten litek podobnie jak i inne

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Pozwolę sobie mieć odrobinę inne zdanie. LiteON produkuje jedne z najtańszych urządzeń, niestety z ceną spada jakość. Najważniejsze to w tym wypadku mieć czterolistną koniczynkę i pamiętać by trzymać się formatu PLUS. Najważniejszy atut LiteONa to cała masa dodatkowego oprogramowania dostępnego w sieci.

Domyślnie

Czyli nie polecacie mi tej nagrywarki Więc jaka jest godna uwagi

Heraklit
    Gość

Domyślnie

Chwilunia, nie tak ostro, trza jej dać szansę. Mam ją, czyli 832 już od miesiąca, nagrywam na verbatima'ch (filmy na ślicznych digital movie) zarówno -/+ i sprawdzane na kilku odtwarzaczach stacjonarnych (pioneer, koda, thomson,PS2) - działają. Być może miałem szczęście, choć sądzę, że raczej nie miałem pecha. Rzeczywiście, trudno mówić jeszce o trwałości tego napędu, choć mam nadzieję, że ten roczek do dwóch wytrzyma. W internecie są testy nagrywarek m.in. Nec'a, wspomnianego Lite-on'a, Plextor'a - warto się zapoznać przed zakupem. Jak zauważysz po zapoznaniu się z tymi recenzjami nie ma idealnej nagrywarki i każda ma jakieś wady i mocne zalety, a decyzja należy do Ciebie.

Domyślnie

Ale testy to nie wszystko. One nie zawsze są wiarygodne. Ale jak się ogólnie sprawuje Nie miałeś z nią żadnych problemów

Heraklit
    Gość

Domyślnie

Opinie użytkowników również nie zawsze są wiarygodne: każdy będzie bronił swojego wyboru. A problemów, odpukać na razie nie zauważyłem. Prawdopodobnie mogą być problemy z nagraniem "-" przy prędkości x8, ale nie mam takiego nośnika, by sprawdzić. Nie nagrywam dużych ilości płyt, czasami nagram film, zrobię backup partycji, kopię gry, więc raczej jestem "niedzielnym nagrywaczem" i do takich zastosować jak na razie się sprawdza. Jedynie raz nie chciała nagrać kopii gry na esperanz'ie (za 5PLN) w programie GameJack. Dopiero zmiana na płytkę Verbatim pozwoliło na bezbłędną kopię gry (oczywiście cały czas mówię o backup'ach oryginałów).

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Lite-On wymaga nośników dobrej jakości - to przede wszystkim. Wtedy - o ile nie ma się pecha i nie dostanie uszkodzonego w jakiś sposób napędu - jest niezłą nagrywarką. Nie rewelacyjną, ale nie marną.
    Z reszty - nie ma idealnego napędu. Jeszcze. Plextor jest bardzo drogi i z tego, co wiem, nie oferuje bitsettingu. NEC jest dość tani, ale on również nie oferuje bitsettingu - chyba, że zdecydujecie się wgrać "nieoficjalny" firmware. Poza tym, chociaż rewelacyjnie nagrywa, dość często ma problemy z odczytaniem porysowanyh płyt, więc jako uniwersalny napęd sprawdza się jednak tak sobie. Pioneer - bitsetting dzięki nieoficjalnemu firmware'owi. Poza tym, powinien sprawować się całkiem całkiem.
    LG - 12x niezbyt dobre. Super-multi 8x - podobno całkiem przyzwoite, ale nie wiem, jak jest z bitsettingiem.
    Nu Tech - jak się uda. Optorite - o ile wiem, tak samo. BTC - lepiej nie ryzykować. AOpen i BenQ - przyzwoite podobno, zwłaszcza najnowszy BenQ. Tylko czy ktoś go gdzieś widział ? Co do Starszych AOpenów i BenQów - piszę 'podobno', bo sam nie widziałem.

Jak widać, nie jest specjalnie różowo. Gdybym miał wybrać coś, co ma służyć TYLKO do zapisu DVD, wybrałbym NECa. W innym przypadku, w dodatku do firmy - naprawdę nie wiem.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

Potrzebuję nagrywarki DVD do wypalania i czytania płyt DVD, mam jeszcze nagrywarkę LG 40x12x40x

Domyślnie

Sądzę, że w takim wypadku Lite-On 832S (lub 812S) lub jakiś nowszy Pioneer byłyby dobrym wyborem. Pioneer powinien sprawiać mniej kłopotów, ale zdaje się, że bitsetting wymaga użycia nieoficjalnego firmware'u. Lite-On ma tę opcję od razu, ale jakość zapisu na tanich nośnikach pozostawia wiele do życzenia. Z drugiej strony, można łatwo przekonać się, czy nagrywarka lubi konkretny rodzaj płyt i poszukać innych, a także spróbować zmiany strategii zapisu przy pomocy dostępnych nieoficjalnych narzędzi.

Jeżeli lubisz grzebać przy sprzęcie lub masz zamiar nagrywać na nośnikach dobrej jakości (najlepiej +R), powinieneś być zadowolony z Lite-Ona. Jeżeli natomiast potrzebujesz czegoś, co przyzwoicie radzi sobie z tanimi nośnikami, Pioneer powinien być lepszym wyborem. NEC 2500 z kolei oferuje świetną jakość zapisu DVD, ale z porysowanymi płytami prawie na pewno będzie miał kłopoty.

<edit> Co jeszcze można dodać... 832S potrafi zapisywać płyty DL oraz powinien przyzwoicie radzić sobie z zabezpieczeniami. Pioneer z kolei potrafi odczytywać płyty DVD-RAM.

Domyślnie

A co myślicie o NEC 2500A Słyszałem, że jest lepszy od Lite-On. Zauważyłem, że nagrywarka mi szwankuje, więc potrzebuję teraz nagrywarki DVD, która dodatkowo dobrze radzi sobie z płytami CD

Kapral AleX69 zero jak zero Avatar AleX69

Domyślnie

mateusz se@ mam nec'a ... wysypuje sie przy odczycie niektorych plyt, wywala sie przy nagrywaniu niektorych image'ow cd
    dobrze ze drugim kompie mam 812s@832s ... przydaje sie
    The Pain is killing me ...

leniocortes
    Gość

Domyślnie

Powiem jedno - w swojej historii użytkowania komputera miałem kilka różnych nagrywarek najpierw TEAC, potem już tylko Lite-On (LTR - 24102B; LTR - 32125W; LTR - 52327S; LDW - 411S). Obecnie to jest 812s@832s i muszę powiedzieć, że wszysto działa i działąło ok. Używam nagrywary głównie do robienia kopii filmów DVD i nigdy nie zanotowałem wiekszych problemów. Jedynie nagrywanie na gó..... nośnikach jest problematyczne no, ale jeśli się chce obejrzeć dzis nagrywany film za powiedzmy 5 lat, to zakup shitopodobnego DVD-/+R mija się z celem. Polecam Lite-On z kilku powodów: szerokie wsparcie ze strony producenta (soft i firmware); wiele programów współpracujących z tymi nagrywarkami; popularność tych napędów i w mojej opinii niezawodność. Co do pozostałych producentów nic sensownego nie będę mówił, bo nie znam ich sprzętu .

Szeregowy BioComp zero jak zero

Domyślnie

Ja obecnie posiadam nagrywarkę TDK 880N na silniku NEC'a 2500A. I szczerze powiem że jest to baardzo dobra nagrywarka. Nie dość że na konstrukcji bardzo dobrej nagrywarki to jeszcze nieźle podrasowana przez inżynierów TDK. Nagrywa bardzo dobrze płyty DVD jak i zarówno CD. Co więcej przy bardzo dobrych płytach DVD potrafi nagrywać szybciej niż oficjalnie proponuje producent danej płyty. Świetnie sobie radzi również z tandetnymi nośnikami. Aż dziw bierze że nagrywarka firmy TDK tak dobrze radzi sobie z tandetą Pracuje cicho (również tacka cichutka), stabilnie, posiada dużo wbudowanych funkcji (np. samoczynne oczyszczanie soczewki lasera powietrzem z wirującej płyty czy układów nagrywarki, lub system eliminowania wibracji urządzenia niewyważonych, nierównomiernie wytłoczonych płyt). TDK 880N ma niezły system korekcji błędów. Nie miałem do tej pory z nią ani jednego problemu. Posiadam tą nagrywarkę od 4 miesięcy. Niestety jej cena może trochę odstraszać mimo to opłaca się kupić ta nagrywarkę z prostej przyczyny. (mi udało się ją dostać za nieco niższą cenę kosztem taśmy IDE oraz ksiązki nero od podstaw). Ale wróćmy do tego powodu dla którego warto ją kupić. Otóż jest to nagrywarka dwuwarstwowa! Coprawda póki co nieoficjalnie ale napęd NEC 2500A udało się przerobić firmware'm na napęd dwuwarstwowy. Dlatego też można się spodziewać również po napędzie TDK takiej samej reakcji. A więc po przerobieniu napędu na dwuwarstwowy można ciweszyć się że za niskie pieniądze otrzymujemy urządzenie z długą datą żywotności Kontrukcja TDK jest wręcz idealna do wgrania nowego firmware'u z opcją nagrywania dwuwarstwowego, jej laser jest wystarczająco mocny. No i może dlaaniektórych mniej wazny atut estetyczny - przedni panel urządzenia jest chyba najbardziej dziwacznym (dla mnie osobiście najładniejszym) panelem ze wszystkich obecnie dostępnych urządzeń na rynku.
    Asus P5K-E
    Core 2 Duo E8400 + Scythe Mugen
    A-DATA Vitesta Extreme 2x 1GB (2GB 800MHz)
    Asus GeForce 8800 GTS 512 wersja OC (EN8800 TOP) 740/2068/1800
    Seagate Barracuda 250 GB 16mb cache (ST3250410AS) + Scythe Quiet Drive
    Pioneer 215D-BK (black)
    Be-Quiet Straight Power E5 - 550W
    Chieftec MESH
    Samsung 173P PVA & HP w2207h Wide TN, Creative E-MU 0404, Cambridge SoundWorks 5.1, Windows XP Pro SP2 / Vista Ultimate (testowo)
    [b]3D Mark 06: 13000pkt bez OC
    www.biocomp.usite.pl[ KLIKNIJ ]

Domyślnie

Sam kupiłbym chyba Pioneera. Konstrukcje NECa z rodziny 25xx miewają problemy z odczytem. Nie wszystkie, ale spory procent, z tego, co wiem. Just a thought...

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Szeregowy BioComp zero jak zero

Domyślnie

Konstrukcje NEC'a może i tak ale nie kontrukcja TDK :]

Domyślnie

Chyba jutro kupię LiteON SOHW-832S. W wersji bulk jest po 385zł, myślę, że to dobra cena, i że się na niej nie zawiodę...

Domyślnie

Jeśli nie będziesz miał pecha i nie trafisz na uszkodzony egzemplarz, to będzie to przyzwoita nagrywarka. Zupełnie innej klasy, niż 401/411/811.

Domyślnie

A często zdarzają się uszkodzone egzemplarze W jaki sposób są one uszkodzone A może coś innego polecasz

Domyślnie

Nie, nie często, po prostu zdarzają się. A coś innego też polecam, owszem. Pioneera, aczkolwiek on jest najciekawszą opcją dopiero, gdy użyje się nieoficjalnego firmware'u. No i wszystkie modele (poza najnowszym) prezentują brak obsługi zapisu DL. Ale poza tym - to świetna nagrywarka. Lite-On ma za to tę przewagę, że jest cała masa oprogramowania i różnych modyfikacji do niego - ale trzeba go karmić przyzwoitej jakości płytami.

Domyślnie

Ale coś tak jak patrzę po sklepach to Pioneer jeszcze nie widziałem. Nagrywarkę chcę kupić jutro albo pojutrze, ale nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto...

Domyślnie

Hmm... Pioneera możesz kupić online, np. w sklepie na naszej stronie. Jeżeli potrzebujesz jutro lub pojutrze 'fizycznie', to Lite-On na pewno nie będzie zły. Sam mam przerobioną 812S.

<edit>

Przerobioną w sensie "aktualnie działa jako 832S, wystarczył inny firmware"

&ltedit>

Domyślnie

Skoro tak mówisz... W chwili obecnej mam LG 40x12x40x... Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Domyślnie

Jak długo nie będziesz nagrywał na najtańszym ścierwie, powinna być naprawdę przyzwoitą maszyną. Do marnej jakości płyt najlepiej nadają się Pioneer i NEC.

Domyślnie

A jakie są najlepsze płyty Gdzie dokładnie mogę znaleźć dodatkowe oprogramowanie

Zamknięty Temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)