+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: Problem - DRW-1612BL

Szeregowy romeo_91 ma szanse

Unhappy Problem - DRW-1612BL

Witam,

Mam problem bo kupiłem bezmyślnie nagrywarkę Asus DRW-1612BL która jest na wejście E-IDE/ATAPI a ja w komputerze mam wejście ATA więc moje pytanie jest takie czy jest jakaś przejściówka lub możliwość podłączenia jej bo teraz da sie podłączyć tylko że jej nie wykrywa. Jakby ktoś wiedział w jakim sklepie są takie przejściówki lub czy w ogóle są to niech napisze a najlepiej da linka bo ja szukałem w googlach i nic nie znalazłem

Pozdrawiam

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Rozumiem ze masz zlacza tylko Serial ATA? Jaka masz dokladnie plyte glowna. Z reguly na plytach z SATA jest jeden kanal IDE wlasnie do podlaczenia CD lub DVD-romu.
    Pozdrawiam

Smile

No to tak płyte mam k7s6a. A jeżeli na niej jest to można dokupić taki kabelek?

Pozdro

BiG DaDy marp-x ma szanse Avatar marp-x

Domyślnie Przjściówka SATA na IDE

marp-x

Domyślnie

Ze specyfikacji wyczytalem ze jest to plyta wyposazona w standardowy kontroler IDE, czyli zero problemu bo takie zlacze masz w nagrywarce . Potrzebujesz tylko tasmy do dyskow IDE 80-żyłowej. Lub mozesz podlaczyc ta nagrywarke razem z innym urzadzeniem. Podaj ile masz dyskow twardych i napedow CD lub DVD, ktore byly w kompie przed zakupem nagrywarki.
    Pozdrawiam

Smile

Przed zakupem nagrywarki tej miałem a znaczy mam jeszcze tylko odłączoną nagrywarke cd liteon'a która była jednym kablem połączona z dyskiem twardym 60 GB baracudy

Domyślnie

Wiec masz trzy wyjscia:
    1. Podlaczyc nagrywarke DVD zamiast CD
    2. Dokupic tasme IDE i podlaczyc nagrywarke DVD do drugiego gniazda IDE na plycie glownej, a reszte pozostawic bez zmian.
    3. Dokupic tasme IDE i podlaczyc nagrywarke DVD do drugiego gniazda IDE na plycie glownej razem z nagrywarka CD (polecam).
    Pamietaj ze jezeli sa dwa urzadzenia podpiete do jednej tasmy to trzeba okreslic ktore ma byc pierwsze (master), a ktore drugie (slave). Ustawia sie to przy pomocy zworek ktore z regoly sa obok gniazda do podlaczenia nagrywarki (dysku) z tylu urzadzenia. Przewaznie sa one opisane na obudowie. Jezeli nagrywarke podlaczysz razem z dyskiem to powinien on byc jako pierwszy (master) a nagrywarka jako druga (slave).
    Powodzenia

Talking

Dzięki za odp.

To tak:
    Znalazłem na płycie głównej 2 wejścia IDE i jedno ATA. Przy czym pod ATA jest podłączone ze sobą nagrywarka CD i dysk twardy, a teraz kupię kabelek IDE i podłącze pod nie nagrywarkę DVD. Bo chyba nie mam możliwości podłączenie ze sobą tych nagrywarek jednym kabelkiem gdyż jedna jest na ATA, a druga na IDE.
    A więc zrobię tak jak myślałem a i jeszcze jedno pytanko mam żeby nie tworzyć nowego tematu:
    Bo jak będę miał teraz dwie nagrywarki i do każdej z nich przydałoby się wyjście dźwiękowe a na płycie głównej mam tylko jedną taka wsuwkę obok karty graficznej więc, czy jest jakaś możliwość aby obie nagrywarki miały podłączone wyjście analogowe dźwięku?

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał romeo_91
    Dzięki za odp.
    To tak:
    Znalazłem na płycie głównej 2 wejścia IDE i jedno ATA. Przy czym pod ATA jest podłączone ze sobą nagrywarka CD i dysk twardy, a teraz kupię kabelek IDE i podłącze pod nie nagrywarkę DVD. Bo chyba nie mam możliwości podłączenie ze sobą tych nagrywarek jednym kabelkiem gdyż jedna jest na ATA, a druga na IDE....
    Możesz jaśniej? Czy przypadkiem nie chodzi Ci o 2 ide i jedno SATA? Bo według mnie ATA i IDE to to samo. Jaką masz płytę główną
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Cos zle identyfikujesz gniazda na plycie glownej. Twoja plyta glowna ma podwojny kontroler IDE (dwukanalowy, pod kazdy kanal mozna podpiac 2 napedy) i kontroler stacji dyskietek. Mozna tak powiedzeic ze IDE i ATA to to samo, a dokladnie IDE i ULTRA ATA (tzn jezeli chodzi o gniazda przylaczeniowe). Natomiast SATA czyli Serial ATA to jest juz inne zlacze ale takiego na plycie nie masz. Obie nagrywarki masz takie same tzn IDE i mozesz je razem podlaczyc do drugiego kanalu. Tylko tak jak pisalem wczesniej trzeba odpowiednio ustawic tryby master i slave. Pamietaj zeby druga tasme kupic 80 - żyłową! Tytaj masz link do instrukcji do twojej plyty: http://64.124.27.138/ecs/manual/mb/e...k7s6a10eng.zip i specyfikacje do niej http://www.in4.pl/recenzje/ecsk7s6a/index.htm
    Aha i pamietaj ze jezeli dwa urzadzenia sa podpiete pod jedna tasme to przy jednoczesnej pracy beda dzialaly z predkoscia tego wolniejszego dlatego nie polecam podpinania razem dysku i napedu cd (dvd).
    Na tej plycie masz dwa gniazda do podlaczenia dzwieku z cd. Przynajmniej tak wynika ze specyfikacji.
    Powodzenia

Cool

Pod jednym IDE mam stacje dyskietek a pod jedno wejście drugie mam podpięty dysk i nagrywarkę cd i jeszcze jedno gniazdo wolne. To pod te wolne podepnę nagrywarkę CD i DVD a pod drugie zostawię sam dysk twardy tylko muszę poczekaę bo dopiero po 16 będę miał kabelek i wtedy coś powiem.
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi

EDIT:

Mam kabelek i podłączyłem tak jak mi radziłeś oraz ustawiłem tam master i slave. A i jeszcze jedno pytanko mam dlaczego tej nagrywarki nie czyta jako napędu dvd tylko cd w moim komputerze ale oczywiście płytki dvd czyta i nagrywa?
    Ostatnio edytowane przez romeo_91 ; 24.Jan.2007 o 16:51

Domyślnie

Tzn jak czyta jako cd? W ktorym miejscu (lub momencie uruchamiania kompa) odczytujesz ze jest to cd?
    Pozdrawiam

Cool

Znaczy się jak klikam na mój komputer to jest napisane stacja dysków cd zamiast dvd ale działa elegancko jest to jedynie taki mankament wizualny

Domyślnie

A podlaczyles i nagrywarke dvd i cd? Czasami windows XP nie pokazuje dobrze ikon napedow w "Moj komputer". A naped byl bez plyty? Jezeli byla w nim plyta cd no to pokaze cd. Sprawdz w ten sposob -> Start ->Ustawienia -> Panel sterowania -> System -> Sprzet -> Menedzer urzadzen -> Stacje dyskow CD-ROM/DVD. W tej galezi powinny byc pokazane napedy jakie masz w systemie.
    Pozdrawiam

Question

To jest tak podłączyłem nagrywarkę CD i DVD razem jednym kabelkiem i teraz w moim komputerze mam dwie stacje dysków CD przynajmniej tak śmie twierdzić XP, ale nagrywarka wszystko czyta i odtwarza w porządku.

Mam takie pytanie bo teraz strasznie mi się długo uruchamia komputer (bios Award) bo po włączeniu jest IDE detecting i wyszukuje a to sporo teraz zajmuje jak mam dwie nagrywarki,a więc moje pytanie brzmi: Czy da się ten czas jakoś skrócić lub zaprogramować nagrywarki żeby nie musiał ich cały czas odnajdywać?

Pozdro

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Wydaje mi się, że masz coś nie tak w konfiguracji kompa. Sprawdź kabel i czy rzeczywiście masz ustawiony jeden napęd jako master drugi jako slave.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Co to znaczy dlugo . Jezeli czas detekcji napedow CD i DVD jest dlugi (kilkanascie, kilkadziesiat sekund to zeczywiscie mogles cos zle podlaczyc i komp ma klopot ze znalezieniem napedow. Nagrywarka ktora kupiles pracuje w standarcie Ultra DMA 4 (ATA 66) (chodzi o maksymalny transfer), dlatego powinna byc podlaczona przewodem 80-cio zylowym.
    Powodzenia

Talking

Podłączyłem kabelkiem 80 żyłowym tak jak mówiłeś ale już wiem dlaczego tak długo się uruchamiał a to przez to, że kiedy płyta była w napędzie wtedy komp się długo uruchamiał ale kiedy nie ma płytki to elegancko szybciutko znajduje napędy i się uruchamia.

Dzięki za odp.

Pozdro

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)