+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Nie czyta płyt

Szeregowy steany ma szanse

Domyślnie Nie czyta płyt

Witam jestem tu nowy i szukałem jako tako tematu z tym problemem ale nie znalazlem.Wiec jesli sie powtorzy to przepraszam.

Mam nagrywarke NEC 3551A od wczoraj po wlozeniu plyty dvd wyskakuje mi komunikat :
    "System Windows nie moze czytac z tego typu dysku.Dysk moze byc uszkodzony lub uzywa formatu niezgodnego z systemem Windows.Dysk nie jest sformatowany."

Sprawdzilem tak z 20 plyt dvd z czego 5 przeczytal normalnie a reszta ten nieszczesny komunikat
    Poczatkowo myslalem ze moze jednak plyty sa uszkodzone, pare mialo malutkich rys ale nie powinno to stanowic problem by nie odzytac wogole .Plyty sprawdzilem potem w kinie domowym(ktore ma dosc wrazliwy laser i dvd-iki lekko zarysowane zazwyczaj nie czyta)ale wszystkie poszly bez problemu.Cala zawartosc plyty normalnie sie odtwarzala.Po wlozeniu do nagrywarki znowu ten komunikat.
    Prosilbym o pomoc, jakies rady.

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Czy wcześniej wszystko było OK? Jak masz nagrywarkę na gwarancji oddaj ją do serwisu, po co się martwić na zapas.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Tak przedtem bylo wszystko w porzadku kazda plyte czytalo a teraz nie wszystkie i nie mam na mysli jakies gorszej jakosci bo prawie wszystko nagrywam na verbatimy czy tez tdk.
    Na nieszczescie gwarancja minela jakis miech temu nic juz nie da sie zrobic?
    I przy okazji w razie czego taka naprawa w serwisie ile by kosztowala?

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Czy stalo sie to nagle? Na zasadzie czyta - nie czyta, czy tez problem narastal stopniowo?

Domyślnie

raczej nagle do tej pory wszystko chodzilo bez problemu a teraz polowy plyt nie czyta i wychodzi ten komunikat.Dzis wgralem nowego softa do nagrywarki i nic nie zmienilo sie

makoto1979
    Gość

Domyślnie

a jakiego używasz oprogramowania sprubuj zainstalować inny program nagrywający mi pomogło

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał steany
    raczej nagle do tej pory wszystko chodzilo bez problemu a teraz polowy plyt nie czyta i wychodzi ten komunikat.Dzis wgralem nowego softa do nagrywarki i nic nie zmienilo sie
    czyszczenie soczewki powinno rozwiązac problem , jeśli to nie pomoże to jak napisał punisher do serwisu , ale zanim zdecydujesz się na naprawę , zapytaj ile to ma kosztowa , czasem opłaca się kupic nową nagrywarkę niż naprawiac starą
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 05.Feb.2007 o 07:17
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał makoto1979
    a jakiego używasz oprogramowania sprubuj zainstalować inny program nagrywający mi pomogło
    wgrywalem nowego softa nic nie dalo jesli o to chodzi...

co od czyszczenia jeszcze nie robilem lepiej plyta czyszczaca(duzo mowilo ze laser sie bardziej niszczy) czy inaczej?

Szeregowy qras ma szanse

Domyślnie

Witam

Mam podobny problem: cos sie zepsulo w nagrywarce(liteon sosw-833) w moim laptopie.Jezeli chodzi o plytki dvd to jest ok, czyta i nagrywa, natomiast przy plytkach cd probuje, probuje i stop, "moj komputer" podaje ze nie ma nosnika w napedzi, nero tak samo. Z tego co sobie przypominam stalo to sie kiedy byla odtwarzana plyta cd(mp3), dosc porysowana, najpierw bylo ok, pozniej troche przerywalo, wiec pomyslalem ze ze wzgledu na stan plyty przerywa i wyjalem ja, po czym okazalo sie ze nie czyta juz zadnej plytki.

Jezeli daloby sie z tym zrobic to prosilbym o pomoc, probowalem juz czyszczena soczewki, niepomoglo niestety. Nagrywarka jest na gwarancji (razem z calym laptopem), ale wysylka do serwisu nie wchodzi w gre, bo komputera potrzebuje przez caly czas. Jezeli nie ma szans na naprawe w domowych warunkach prosilbym o doradzenie przy kupnie nowej nagrywarki.

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał steany
    Na nieszczescie gwarancja minela jakis miech temu
    A ile miałeś tej gwarancji? Bo może można skorzystać z rękojmii, która trwa 2 lata. Wg mojej wiedzy sam klient decyduje, czy chce skorzystać z rękojmii, czy gwarancji.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)