Witam.
Prośba o pomoc dotyczy nagrywarki NEC DVD RW ND-3550A oraz programu NERO Express.
Pierwsza sprawa to brak rozpoznania wolnego miejsca na płycie. Funkcja „Właściwości” pokazuje cały dysk na niebiesko, co oznacza brak wolnego miejsca. Wszędzie pokazuje również 0 bajtów, zarówno w „Zajęte miejsce”, jak i „Wolne miejsce”.
Drugi problem, to brak możliwości nagrania plików na płytę dvd poprzez wklejenie plików prosto na pusty dysk DVD. Wyskakuje komunikat: „System windows napotkał problem podczas próby skopiowania tego pliku. Co ma zrobić system windows? Ponów próbę, Anuluj”.
Ponawianie nic nie daje oczywiście.
Ta sama metoda z nagrywaniem plików na płytę CD funkcjonuje bardzo dobrze.
Trzeci problem, to wypalanie DVD za pomocą NERO. Od początku wszystko jest ok, Pliki dodają się do spisu, następnie klikam „Dalej”, no i ... zaczyna się problem, bo nie ma czynnych okienek: Tytułu CD, prędkości zapisu, liczby kopii. Kiedy klikam „Zapis” pojawia się stan zapisu (ok), a na nim okno: „Zapis pliku obrazu” i chce zapisać:
Nazwa pliku: Image, Zapisz jako typ: pliki obrazów.
! Nie takie i nie tu chcę zapisać swoje pliki !
Kiedy jednak klikam „Zapis” powstaje plik Image, który zapisuje się gdzieś tam, np. na pulpicie (i co mam z nim niby zrobić?). Na płycie nie zapisuje się nic.
Kiedy natomiast klikam „Anuluj”, wszystko się anuluje .
Grzebanie w ustawieniach Nero nic nie poskutkowało.
Co zrobić, żeby Nero nie pokazywało okna "Zapis pliku obrazu", tylko od razu zaczęło zapisywać. (Przy starej nagrywarce CD, takie okno nie wyskakiwało).
Mam nadzieję, że wszystko spisałem dokładnie i zrozumiale.
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego problemu, bo nie mogę wypalać plików na DVD.
Za wszelka pomoc będę wdzięczny dozgonnie.
Cały sprzęt mam sprawny. Podejrzewam, że chodzi o jakieś prozaiczne ustawienia, do których nie mogę dojść sam.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
P.S. :

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem