Witam. Jestem świeżym posiadaczem nagrywarki samsunga SH-W162C.
Wypaliłem tylko kilka płytek tak więc doświadczenie praktycznie zerowe. Chciałbym jednak przestrzec przed instalowaniem sugerowanych przez Nero sterowników ASPI dla W98. Jak się można zorientować na stronie Nero są dwa sterowniki. Dla 2000/XP w wersji 2.0.1.74 i dla 98/ME w wersji 2.
Dodam, że obecna wersja Nero 6 (6.6.1.4) dla systemów od 98 do XP wyposażona jest tylko w sterownik ASPI sugerowany dla 2000/XP. W praktyce całkiem dobrze działa on też w 98.
No ale odbiegam od tematu. Ponieważ chciałem być świętszy od Papieża, usunąłem cały zbiór sterów ASPI i zainstalowałem tą "rekomendowaną" 2.
Wypalanie na tych sterach początkowo przebiega poprawnie. Ponieważ mam komputer P3-450 na BX440, wypalanie u mnie z prędkościami od 8x i wyżej zawsze wymaga użycia BurnProofa. Tym razem spróbowałem na 12x.
Po dojściu do 15% nagrania bufor nagrywarki zaczął wariować od 100% do 30% mimo, że bufor w pamięci komputera był nieruszony. Po dojściu do 22% komputer się powiesił (bufor w pamięci 100%). Sądząc, że 12x to na moim sprzęcie za dużo spróbowałem po restarcie wypalić 8x (działa na ASPI dla XP).
Sytuacja dokładnie taka sama tyle, że troszkę później, zwiecha na 26%.
Mocno wnerwiony (2 drogie płytki poszły do kosza) wróciłem do ASPI 2.0.1.74.
Wypalanie 12x. Bufor nagrywarki po 15% zaczyna skakać, a za chwilę bufor w pamięci ! zaczyna się opróżniać. Na 21% ruszyła technologia BurnProof. Ponowne napełnienie bufora i za chwilę BurnProof. I tak już do końca. Płytka się wypaliła z sukcesem. Co prawda po kilku użyciach BurnProof napęd obniżył prędkość wypalania, ale może to normalne.
Pozdro.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem