+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 95

Temat: Jak zmienić Lite-Ona LDW-451S/851S/SOHW-812S w model 832S!

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Jak zmienić Lite-Ona LDW-451S/851S/SOHW-812S w model SOHW-832S!

Tytuł wątku zdecydowanie nie jest żartem. Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jak przekonwertować jedną z tych trzech nagrywarek (lub ich odpowiednik OEM) w model 832S, przygotowałem dla Was mały poradnik.

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.

Ze względu na problemy z serwerem FTP, wszelkie potrzebne pliki znajdziecie w załącznikach do tego posta.

P.S. Opisana metoda nie jest naszym pomysłem - autorzy modyfikacji są wymienieni w poradniku.
    Attached Files
    Ostatnio edytowane przez SoBal ; 17.Sep.2004 o 22:42

Szeregowy Knight_Lore''FC zero jak zero

Domyślnie

OPERACJA przeprowadzona pomyslnie... PACJENT... zyje z nowym numerkiem
    Zamienilem LITE-ON DVDRW LDW-851S 0S03 2004/02/19 17:46 na 832S - WIELKIE DZIEKI.
    Co do opisu to jest łopatologiczna BOMBA... krok po proku no i z tym ASPI (u mnie nawet nie bylo wszystkich plikow ktore mialy byc w WIN9
    Zastanawialem sie tylko po co ten BACKUP... jezeli cos poszlo by nie tak przy wgrywaniu nowego softu, to jakie jest prawdopodobienstwo, ze uda sie wgrac poprzedni ?
    Ps. W trakcie wgrywania nowego softu (27%) przezylem SZOK... nie bylem pewien czy wyjalem plyte z napedu... ale jej nie bylo ufff... co za ulga.

Domyślnie

Ha Cieszę się, że działa bez kłopotu.

Opis jest łopatologiczny, bo jakoś nie mamy ochoty narażać potencjalnych mniej doświadczonych użytkowników na uszkodzenie napędu, nawet, jeśli wiedzą, że istnieje takie ryzyko. Mam nadzieję, że to nie wada.

Backup jest na wszelki wypadek, a przy okazji jest pewnego rodzaju wykrywaczem problemów. Gdyby coś poszło nie tak, to lepiej przekonać się o tym podczas odczytu firmware'u z nagrywarki, niż jego zapisu. Backup nie wykrywa, oczywiście, wszystkich problemów, ale zawsze to coś.

Prawdopodobieństwo wgrania poprzedniego firmware'u, jeśli wystąpiły problemy ? O ile nie były to problemy z samym komputerem, lub jeśli jesteś w stanie znaleźć komputer, który takich kłopotów nie sprawia, to prawdopodobieństwo uratowania niemal dowolnego napędu Lite-Ona dowolnego typu, od chyba CD 16x aż do DVD SOHW-851S, jest bliskie 100%.

W przypadku nowszych modeli - zwykle udaje się, jeśli ktoś ma szczęście i napęd jest jeszcze wykrywany przez Windowsa. Jeśli nie jest, może być różnie.

Miłego wypalania.

salwadore
    Gość

Domyślnie

Miło stać się posiadzaczem nowej nagrywarki

A teraz mógłbyś mi powiedzieć jaki program nagrywa na płytach dwuwarstwowych?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

NERO
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

marcink
    Gość

Domyślnie

Witam,
    W innym artukule widziałem radę, żeby przed flashowaniem wyłączyć DMA dla IDE. W tym artukule wśród wymagań wstępnych nie ma tego.
    Wyłączać DMA czy nie wyłączać?
    wiecie - chce żeby wszystko było prefect zanim się za to zabiorę

Domyślnie

O ile sam to zwykle zalecałem i na pewno nie zaszkodzi to w niczym, w przypadku Lite-Ona nie powinno być konieczne.

Nigdy do tej pory nie zdarzyło nam się słyszeć o problemach z uaktualnianiem firmware'u w przypadku Lite-Ona, jeśli użyty został ich oryginalny program służący do tego, a DMA było włączone. Zwyczajnie nigdy. Dodatkowo, każdy producent zamieszcza odpowiednie zalecenia co do uaktualniania firmware'u i o ile widziałem np., że TEAC w przypadku pewnego napędu wymagał wyłączenia DMA, to w przypadku innego - już nie. Lite-On również nie wymaga tego od użytkowników - How to Flash F/W.

Nie sądzę, aby cokolwiek miało się wydarzyć, jak długo korzysta się z oryginalnego flashera Lite-Ona oraz stosuje do pozostałych zaleceń. Twoja uwaga jest natomiast jak najbardziej na miejscu - dodam to do poradnika. Lepiej być tutaj zbyt ostrożnym, niż zbyt odważnym.

<edit> Gotowe. &ltedit>

Szeregowy kilofownikownia zero jak zero

Domyślnie

Jeśli przerobie 812S na 832S to jakie potem firmware mogę wgrywać: to od 812 czy 832 czy żadne bo przeróbka pójdzie się rypać ? Chodzi mi o robienie upgradeów tego firmware jak się nowsza wersja pojawi.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

przerobka polega na wgraniu firmwaru - wiec jak wgrasz od 812 to odwrocisz przerobke
    czyli - od 832 bedziesz wgrywal updaty

Domyślnie

Ale po tej przerobce moge używać już firmowych updatow tak ? Czy tez jakies tunigowane ?

Domyślnie

@ kilofownikownia:

Po przeróbce 812S na 832S, możesz używać firmware'u dla 832S, ale nie od razu! Potrzebujesz odpowiednio stuningowanej wersji, ale można to zrobić w domu, jeśli wie się, jak.

Jeżeli pojawi się coś nowszego od VS08, musisz ściągnąć ten firmware ze strony CodeGuys - nie ze strony Lite-Ona.

Następnie, musisz użyć OmniPatchera. Ściągnij go, uruchom, załaduj do niego ściągnięty uprzednio firmware, zaznacz tylko opcję Fix the "dead drive" blink / Enable cross-flashing (chyba, że wiesz dokładnie, co robią pozostałe), a następnie zapisz firmware w nowym pliku.

TEGO firmware'u możesz wtedy użyć do uaktualnienia 812S@832S.

Każdy firmware Lite-Ona (każdy nowszy) ma wbudowane procedury kontrolne i nie działa z napędem, dla którego nie jest przeznaczony. Można to ominąć poprzez odpowiednią modyfikację EEPROMu (nie zalecane) lub odpowiednią modyfikację samego firmware'u. Ta druga opcja jest zdecydowanie bezpieczniejsza i to właśnie m.in. umożliwia OmniPatcher.

Dla 451S/851S, CodeGuys obiecują gotowy do wgrania firmware, kiedy pojawi się nowa wersja przeznaczona dla 832S. Firmware'u dla 451S/851S@832S nie można, niestety, zrobić sobie w domu.

Szeregowy PoPe zero jak zero

Domyślnie

Witam!
    Przeflashowałem - napęd działa świetnie! Jest tylko jeden mały problem - cena i dostępność nośników DL Za pierwszym podejściem COMPARE nie dało się przeprowadzić bez błędu (firmware US0J). Po "wrzuceniu" US0N kłopoty się skończyły - porównanie Backup'u i Firmware'u przebiegło bezproblemowo. Ciekawie to wygląda - pasek stanu w Nero 9000MB...

Domyślnie

Jeśli miałeś kłopot przy US0J, to znaczy że kiedyś gdzieś coś poszło nie tak. Postaraj się znaleźć potencjalną przyczynę - skoro zdarzyło się raz, może się powtórzyć. A on topic: cieszę się, że wszystko przebiegło ok.

Domyślnie

Mam kolejne pytanie. Znalazłem 812S w wersji z czarnym panelem (http://sklep.barwkomp.pl/index2.php?...DRWLISOHW812SC) ale oznaczenie producenta i osiagi sa inne niz wersji normalnej. W związku z tym mam pytanie: czy tą wersje również można przerobić ? Od wersji z białym panalem różni sie czasem dostępu (120 dla białej i 160 dla czarnej) i chyba liczbą odczytywanych standartów (albo mniej ich wymieniono).

Domyślnie

To powinien być dokładnie ten sam napęd, co najwyżej w wersji OEM.

Domyślnie

W przygotowaniu poradnik uwzględniający firmware VS0A.

Szeregowy almanea zero jak zero

Domyślnie

Specjalnie sie zarejestrowałem żeby napisać że mi się też udało przerobić 812>832. Widziałem to już wcześniej, ale sie wachałem. Tam zamianiali na Sony i wywalało jakieś błędy przy nagrywaniu DL. Ja niestety nie mam jeszcze DL, ale może ktoś już próbował nagrać 9 GB? I jeszcze jedno - wgrywać VSOA czy na razie nie? Pozdrawiam
    Ktoś napisał że ten opis jest "łopatologiczny" - ja napiszę że dla początkujących jest naprawdę świetny, a poza tym jest po polsku co dla niektórych ma podstawowe znaczenie

Domyślnie

Gratulacje z okazji udanej konwersji

Co do VS0A: możesz, ale procedura została opisana kilka postów wyżej (mniej więcej). Musiałbyś ściągnąć VS0A ze strony CodeGuys (nie od Lite-Ona), użyć OmniPatchera z zaznaczoną tylko ostatnią opcją i dopiero taki firmware wgrać do Twojego 812S (pamiętaj, że to ciągle 812S, ale z pełnią możliwości 832S).

Jeśli poczekasz do jutra, wrzucę gotowy do użycia firmware i uaktualnię tekst.

BTW, VS0A sprawuje się u mnie OK.

Domyślnie

Nowa wersja poradnika od godziny na miejscu.

<edit>

256 postów. Jaka ładna liczba.

&ltedit>

mszutko
    Gość

Domyślnie

Witam.

Czy ktos moze wystawic w inne miejsce plik:
    http://sobal.senet.pl/ratamahatta/81...dyfikowany.zip

Tego ni jak nie moge sciagnac.

Dziekuje z gory

MSzutko

Domyślnie

Już powinno działać - spróbuj ponownie. Dzięki za informację o problemie.

mszutko
    Gość

Domyślnie

Wiatm.

Zuwazylem ze ukazal sie nowy firmware. W zwiazku z powyzszym chcialbym poprosic kolege "Marius-the-Mad" o uruchomienie linku:

http://sobal.senet.pl/ratamahatta/81...dyfikowany.zip

Ja nie moge sie do niego dostac. Z gory DZIEKUJE !

Pozdrawiam

Domyślnie

Mamy problemy z naszym serwerem plików. Kiedy tylko zostaną usunięte, zamieścimy tutaj informację.

mszutko
    Gość

Domyślnie

Witam.

A mozesz na maila wyslac (mszutko(at)op.pl) ... bo kurcze czekam na nowy soft z upragnieniem... wkopalem sie kupujac 25 szt. x 2 DVD-R Verbatima i jakosc zapisu tego przez Liteona nie jest najlepsza i tak licze na nowsze biosy... nadzieja matka glupich... ale moze zawsze...

Dzieki

Domyślnie

Poszło. Powodzenia.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)