+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: LiteOn 851S i problem z TAO

Szeregowy Marius zero jak zero

Domyślnie

Witam! Czy ma ktos ta nagrywarke i udalo mu sie nagrac jakis DVD w multisesji TAO? Pod Nero mam nieaktywna opcje zmiany rodziaju zapisu, i jest tylko DAO. Probowalem nagrac TAO pod WinOnCD/DVD 6.0 i tam sie udalo, jednak nie mozna zaimportowac tej sesji zeby dograc nastepna mimo tego, ze info pokazuje wolne miejsce do zapisu Problem wystepuje zarowno przy plusach jak i minusach.
    Z gory dziekuje za podpowiedzi
    Pozdrawiam
    Marius

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Wydaje mi się, że źle tworzysz płytę wielosesyjną. Gdy nagrywasz w takie sposób, to nie możesz stosować metody DAO oraz TAO na jednej płycie. Przy multisesji musisz wybierać metodę Track-At-Once oraz nie zamykać CD. Dopiero na końcu zamykasz płytkę, gdy nośnik będzi już prawie pełny, albo Nero sam to zaproponuje.
    Na mojej stronie domowej opisałe jak należy wykonywać płytę z wieloma sesjami: http://seba.wsm.wielun.pl/multisesja.htm
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Dzieki za podpowiedz, ale nie o to mi chodzilo - z plytami CD nie mam problemow i normalnie daja sie nagrac zarowno w TAO, jak i w DAO. Natomiast plyty DVD moge nagrac TYLKO w DAO (pod NERO), gdyz okienko zmiany systemu nagrania jest nieaktywne i defoltowo jest tam DAO, bez mozliwosci zmiany na TAO bez wzgledu czy zaczynam plytke multisesyjna, czy jednosesyjna Chcialbym sie dowiedziec, czy ktos tez ma tak samo? Moze ten model nagrywarki nie nagrywa sesji TAO dla DVD? :/ Na plytkach DVD+RW nagrywam multisesje ale tez kazda w DAO, jednak da sie potem dograc nastepna sesje az do wyczerpania miejsca... TAO na DVD udalo mi sie nagrac programem WinOnCD/DVD 6.0, i zostala wolna polowa plytki i kazde info to odkrywa, jednak nie ma mozliwosci dogrania sesji ani jej zaimportowania bo pisze, ze plytka nie jest juz writable.... Dziwne to wszystko a ja operuje nagrywka DVD od paru dni dopiero, wiec pewnie jeszcze sie nie znam Pozdrawiam i czekam na dalsze instrukcje!

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Jeżeli nagrana multisesyjnie płyta DVD działa tak, jak powinna, to myślę, że problem jest czysto akademicki. Wygląda to na drobny błąd wyświetlania w Nero lub drobny błąd na styku jego i nagrywarki - i tyle. Skoro wszystko działa pomimo tego, to znaczy, że nie jest źle.

Zachowaj gdzieś wersję instalacyjną aktualnej wersji Nero, użyj opcji przywracania systemu (System Restore) do wykonania punktu ratunkowego (mówię z głowy, nie mam tu polskiego Windowsa ) i zainstaluj najnowsze Nero.

Jeśli posiadasz już najnowszą wersję - po prostu zostaw wszystko tak, jak jest. A jeśli chodzi o produkty Roxio... O ile sam nie uaktualniam Nero, jeśli opublikowana lista zmian nie zawiera info o usunięciu błędów, które mogłyby mnie dosięgnąć, to z WinOnCD/DVD 6.0 staram się w ogóle mieć jak najmniej wspólnego.
    Niektórzy mówią, że Nero jest w permanentnej fazie beta. Jestem skłonny zgodzić się z tym, ale w takim razie należałoby uznać WinOnCD za program w fazie alfa.

<edit>
    P.S. Mógłbyś powiedzieć, o jaki chipset oparta jest Twoja płyta główna ? I czy nagrywarka jest sama na taśmie i jest na jej końcu ? Jak jest ustawiona, jako Master czy Slave ?

(Stawiam na Nero, ale nie można wykluczyć innych czynników...)
    &ltedit>

Domyślnie

Moja plyta glowna to MSI KT6 Delta-SR na chipsecie VIA. Nagrywarke mam jako secondary slave, na srodku kabla za napedem LG DVD, ktory jako master jest na koncu. Sadzisz, ze podlaczenie moze byc przyczyna tego, ze nie moge nagrac sesji TAO na DVD+-R? :/ Nero mam w najnowszej wersji, ale na starszej bylo to samo... Irytuje mnie to bo sadzilem, ze na plytkach DVD+-R da sie nagrywac multisesje jak na normalnych CDR... :/ Tymczasem u siebie moge nagrac multisesje tylko na DVD+-RW. Poza tym plytki DVD+-R nagrane w "multisesji" DAO dzialaja calkiem normalnie, wiec w sumie to nie az taki problem, jedynie nie da sie tam niczego dograc...

Domyślnie

Spróbuj w ogóle odpiąć LG, a nagrywarkę wpiąć na koniec kabla jako master. I powiedz, czy pomogło. Niektóre napędy po prostu miewają humoryi albo nie lubią się ze sobą, albo w ogóle nie działają, jeśli nie są podpięte w konkretny sposób. Czytnik DVD Toshiby u mojego znajomego jest widziany przez BIOS tylko, jeśli podpiąć go jako secondary slave np. Jako master czasami w ogóle nie działa.

Spróbować warto - moża akurat pomoże. BTW, czy masz jakiś program do nagrywania pakietowego ? Jakieś InCD albo coś w tym stylu, siedzące w tle ?

Domyślnie

Zaczne od konca - nie mam InCD ani zadnego innego programu do nagrywania pakietowego. Jedyne co sie wlacza z winda to NeroFilterCheck, oraz CloneCDTray. Pod WinOnCD/DVD mialem Direct CD ktory chyba jest opowiednikiem wlasnie InCD, i dzieki temu dalo sie nagrac w TAO ale niewielka to pociecha, bo i tak nie dało sie juz na takie plytki niczego dograc mimo tego iz pisze, ze jest na nich wolne miejsce Co do napedow to pomylilem sie, i nie mam nagrywarki jako secondary slave, tylko primary slave, gdzie primary master to naped LG. Wieczorkiem sprobuje przestawic oba napedy dokladnie na odwrot - jak to nie pomoze to jeszcze zostanie primary master dla nagrywki ale nawet jesli tak bedzie chodzi, to nie moge tak zostawic... No ale przekonamy, co to pomoze jesli pomoze skoro mowisz, ze nieraz napedy maja takie humorki Poki co dzieki za pomoc!

Domyślnie

Tak sobie jeszcze myślę... Czy WinOnCD miałeś zainstalowane zanim zaczęły się kłopoty z Nero, czy doinstalowałeś później ? I jeszcze jedno... Również mam płytę MSI i nagrywarkę podpiętą na pierwszym kanale IDE - i są z nią drobne problemy. Spróbuj wpiąć ją na drugi kanał, jako master, bez LG, na koniec taśmy. Tak na wszelki wypadek.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

Wczoraj pare razy probowalem zmienic ustawienia, ale zarowno na primary master jak i na secondary master (bez LG), tak samo zmiana sesji DAO na TAO jest nieaktywna :/ WinOnCD zainstalowalem pozniej, po tym, jak pod Nero nie moglem niczego zrobic - kiedys nagrywalem tylko na WinOnCD, i teraz tak dla sprawdzenia zapodalem. Coz, ja sie juz poddaje i poki co nie mam innego pomyslu :/ W koncu nagrywarka chodzi niezle, tylko bede musial nagrywac plytki od razu na full. Dzieki za pomoc! Pozdrawiam!

Domyślnie

Co mi jeszcze przychodzi do głowy...

Jeśli używasz czegoś zwanego VIA IDE miniport driver, odinstaluj to.
    Czy nagrywarka ma najnowszy firmware ?
    Odinstaluj Nero. Z jego strony domowej ściągnij program do usuwania wszelkich śladów Nero z systemu. Użyj. Zrestartuj. Wyrzuć WinOnCd również, jeśli jeszcze masz je zainstalowane. Zrestartuj. Zainstaluj najnowsze Nero. Zrestartuj. Sprawdź.

Uff... Więcej chyba nie wymyślę. :\

Domyślnie

Sprawdzilem, i nie mam w systemie takiego sterownika - VIA miniport IDE. Firmware mam jeden przed najnowszym, ale tego najnowszego poki co nie instalowalem jeszcze. Nero juz przeinstalowywalem pare razy, WinOnCD wywalilem.... Ale moze to cos nie tak z windowsem? Zawsze jak cos nie chodzi to wiadomo o co chodzi - winda sie burzy. Nie chodzi mi najlepiej ale ogolnie wiadomo, ze winda nie jest najszczesliwszym systemem. Zapodam sobie Linuxa w najblizszym czasie i zobacze jak bedzie pod nim. Dzieki i pozdrawiam!

Domyślnie

Windows jest jednym z podejrzanych, ale jak sam myślę o reinstalacji, to zawsze staram się znaleźć inne przyczyny problemów - często to faktycznie nie sam Windows.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)