+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: co to było - HAŁAS z nagrywarki...

Plutonowy Atlantis ma szanse

Exclamation co to było - HAŁAS z nagrywarki...

Co prawda to był jednorazowy przypadek, ale wystraszyłem się i nie wiem czy mam się tym przejmować, czy też nie...
    A mianowicie kupiłem jakiś czas temu po przejściach z problemami jakie miałem z DVD-RAM pod NECiem (które jak się okazuje wynikały chyba z tego, że nie bardzo lubił on mojego kompa...). Nagrałem kilka płyt nią, aż dzisiaj przed chwilą wrzuciłem jednego Verbatima Pastela - na początku wszystko ok, ale ghdy zacząłem nagrywać zaczął hałasować jak ruski czołg, piła spalinowa, czy cokolwiek innego - wiele porównań można wymyślić. Przestraszyłem się i chciałem wyjąć płytę, jednak nie reagowała, przycisk "anuluj" w Nero również nieaktywny, więc musiałem zrestartować. Po kilkunastu sekundach płyta miała jakby lekkie rysy na brzegach, na samych brzegach i coś w stylu uszczerbienia przy otworze, jednak nie urwał się tam kawałek plastiku, była jedynie widoczna skaza.
    Zaraz potem wrzuciłem następną i już wszystko było ok - nagrała ją bez niespodzianek...
    W związku z tym mam pytanie. Reklamować z miejsca, czy to mogła byc wina felernego nośnika i dać jej szansę - jeśli się nie powtórzy będzie ok? Mam trochę dosyć biegania po serwisach i czekania...

UPDATE: Teraz hmm... nagrywanie i odczyt na innych płytach z maksymalnymi prędkościami ok - czyżby trafiła mi się źle wyważona płyta?
    Ostatnio edytowane przez Atlantis ; 07.Feb.2007 o 21:10

Szeregowy MrBugs ma szanse

Domyślnie

to mozliwe..... rozne cuda dzieją się na swiecie.....................

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Albo jeszcze prostsze: nie zwróciłeś uwagi jak nieco krzywo ją położyłeś. Ja bym dał szansę nagrywarce, ale miał też na nią oko

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Jeżeli piszesz, że po wyjęciu nośnika z nagrywarki były uszczerbki, to prawdopodobnie nośnik był już wcześniej uszkodzony. Nagrywarka buczała, gdyż ten uszkodzony nośnik powodował duże wibracje.
    Również wypowiedź QuatPro może dawać dużo do myślenia. Sam miałem tak chyba 3 razy. Płyta źle umieszczona na tacy, taca się wsuwa i już płytka porysowana.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 07.Feb.2007 o 22:27
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

A czy rysy na obrzeżach i ten drobny "uszczerbek" przy otworze również można uznać w tej sytuacji za "normę"?
    Co do teorii o krzywym włożeniu nośnika, to też możliwe - zauważyłem, że tacka tego napędu nawet "sprzyja" takiej możliwości, mogło nie chwycić jej porządnie przez to i stąd ten hałas...
    Jednak jeśli nagrała w porządku kilka płyt, to raczej nic złego się nie stało?

Hmm... Teraz jeszcze raz się przyglądam tej płycie tej widać również rysy przy otworze, jakby mechanizm nie mógł jej chwycić. Co do uszczerbku, to może tam brakować maleńkiego fragmentu plastiku - nie jestem pewien, ale skoro nagrywarka działa... Chyba wszystko ok?
    Ostatnio edytowane przez Atlantis ; 08.Feb.2007 o 08:56

Thumbs up

Nie jestem ekspertem, ale jakby mi się tak problem z nienacka pojawił, a potem bardzo szybko ustąpił to obwiniałbym czynniki zewnętrzne (uszkodzona płytka, lub krzywe położenie), a nie wadę sprzętu. Także spoko, na wszelki wypadek uważej przy wkładaniu, patrz też na stan płyt i miej na nią oko. Myślę, że sytuacja się już nie powtórzy.

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

zwroc uwage przed wlozeniem plyty czy nie ma naniej jakichkolwiek zadziorow laminatu czy innych uszkodzen ktore przy takiej predkosci katowej sa wstanie rozerwac plyte na kawalki :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Zazwyczaj jest winna płyta, ale też zależy od tolerancji nagrywarki na płyty nie spełniające norm (np. zbyt cienkie). Mój benq czasami buczy dość znacznie przy niektórych CD, a sasmung lubi sobie zgrzytnąć przy rozpędzaniu DVD-RAM, a nośniki te w zasadzie są najdokłądniej wykonywane, więc wadę dwóch płyt raczej nie uznaję. Po prostu już "tak ma" Zawsze przed włożeniem płyty (także nowej) sprawdzaj jej stan - czy nie ma pęknięć od środka lub też nie jest wyłąmane kółko - czasami tego niewidać, a w przypadku szybkich obrotów płyta potrafi się odgiąć i uderzyć o głowicę...

Domyślnie

Ale ja nie mówiłem o "buczeniu", nawet "dosyć znacznym" czy "zgrzytaniu". Mówiłem o prawdziwym hałasie a'la piła spalinowa.
    No cóż, o głowicę chyba nic nie zahaczyło, bo sama powierzchnia płyty była po wyjęciu gładka jak lustro, bez żadnych rys. Te pojawiły się na samym brzegu i przy otworze.
    W każdym razie od tamtego czasu problem się nie pojawił już więcej.

Domyślnie

Cytat Napisał Atlantis
    W każdym razie od tamtego czasu problem się nie pojawił już więcej.
    No to dopiero kilka dni, ale powinno być już spoko.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)