+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: KProbe i problem z wykryciem napędów.

Mucha
    Gość

Domyślnie

OKi, zacznę od początku mam na Litka 832s i Lg DVD, LiteOn jest na Master na IDE2 zas LG na Slave na IDE1, płytę główną mam Abita na nForce 2 400 Ultra, system WINXP SP1, reszta chyba nie istotne. Mój problem jest następujący KProbe nie wykrywa mi napędów na ASPI dopiero po przełączeniu na SPTI jest OK, ale gdzieś czytałem że ustawia się SPTI tylko w przypadku napędów na USB lub FireWire i tak się zastanawiam czy nie uszkodzę sobie płytki gdy będę chciał zrobić BookType i czy wogóle to normalne zachownie programu w przypadku posiadania chipsetu nForce2.
    Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

- Jaką masz wersję ASPI ? Zerknij tutaj.

- Jeśli ASPI jest ok, to spróbuj wrócić do domyślnych sterowników IDE Windowsa. Sterowniki dla nForce są znane ze sprawiania kłopotów.

- Jaki firmware w 832S ?

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Odinstaluj IDE SW driver.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Mucha
    Gość

Domyślnie

ASPI mam poprawnie zainstalowane, firmware chyba nie ma nic dorzeczy gdyż napędu DVD też nie wykrywa poprawnie, co do sterowników nForce to też o nich myślałem bo po odinstalowaniu wszystkich sterowników i pozostawieniu na domyślnych rzeczywiście było OKI. Jednak nie chciałbym rezygnować ze sterwoników i mimo wszystko je instalować, tylko czy mogę KProba używać na ustawieniu STPI Czy może to w jakimś stopniu wpłynąć na działanie napędu

Szeregowy Franc zero jak zero

Domyślnie

Na moim kompie po zainstalowaniu ostatniej wersji KProbe nagrywarka SONY nie była dostępna przy wyborze sterowników ASPI, odinstalowanie i zainstalowanie na nowo ForceASPI pomogło

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Mucha
    sterowników nForce to też o nich myślałem bo po odinstalowaniu wszystkich sterowników i pozostawieniu na domyślnych rzeczywiście było OKI. Jednak nie chciałbym rezygnować ze sterwoników i mimo wszystko je instalować
    Pozwolę sobie powtórzyć radę Drussa. Odinstaluj sterowniki nForce i zainstaluj je ponownie, ale upewnij sie że odznaczasz opcję instalacji sterownika SW IDE.

Mucha
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wszystkie rady, chyba już znalazłem rozwiązanie, ASPI vs nForce był opisywany na CDRLAB jako oddzielny artykuł, pomaga powrót do sterowników Nforca 2.45. Tak też uczynię, dzięki za szybką reakcję forumowiczów.

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

nie tylko do 2.45
    miec najnowsza wersje sterownikow 4.24 a nie miec klopotow z SW IDE - podczas instalacji po prostu nie wolno dopuscic do zainstalowania tego sterownika jesli ma sie programy korzystajace z ASPI - ten problem NADAL jest nierozwiazany pomimo tego ze juz w changelogu 3.13 nvidia pisala ze problemy powinny zniknac

jesli juz wrociles do 2.45 to mozesz spokojnie zainstalowac sobie 4.24 - tylko podczas instalacji uwazaj zeby jednak nie pozwolic sobie wcisnac tego gniota , sadze ze mozna tez usunac kontrolery SW IDE i dac systemowi zainstalowac wlasne, microsoftowe - polecalbym jednak, jesli nie masz wprawy w takich zabiegach, po prostu zainstalowac 2.45 a potem 4.24
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Mucha
    Gość

Domyślnie

Właśnie wyszły nowe 4.27 więc potestuję i dam znać

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Pamiętaj, że najważniejsze są sterowniki IDE, nie instaluj ich! Chyba że nie potrzebujesz programów wymagających ASPI, bo tutaj jest albo albo.

Mucha
    Gość

Domyślnie

TO już wszystko wiem w wersji 4.27 problem istnieje dalej ale w umieścili w końcu w uninstalerze usuwanie sterownika IDE co też uczyniłem i wszystko śmiga jak ta lala Dzięki raz jeszcze, pewnie tu często będę zaglądał bo to moje początki z nagrywarką DVD. Serdeczne dzięki i pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)