+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: problem z odczytem płyt benq 1655

Szeregowy maciejoos ma szanse

Exclamation problem z odczytem płyt benq 1655

Witam! to mój pierwszy wątek na tym forum, zanim napisałem tego posta szukałem odpowiedzi na mój problem niestety bez rezultatu dlatego piszę o co chodzi: od paru miesięcy jestem na wpół szczęśliwym posiadaczem benq'a zanim zdecydowałem się na jego zakup przejrzałem chyba wszystkie możliwe testy nagrywarek na polskich stronach i z tego co znalazłem na cdrlab'ie 1655 okazała się jedną z lepszych (w tamtym czasie). Generalnie niby wszystko jest ok nagrywa mi płytki bez zarzutów, poza paroma spalonymi light scribe ale nie to jest problemem. Problem polega na korekcji błędów i tym że strasznie kiepsko czyta płyty lekko porysowane lub trochę dłużej używane ale bez widocznych głębokich rys (poza mniejszymi co jest spowodowane chyba naturalnym użytkowaniem płyt ) ostatnio nie mogłem skopiować świeżo wypalonej (nie wiem w jakim napędzie) płytki EMTEC'a DVD+R 8x na płytce jest parę filmów przy którymś napęd zwalnia coś tam próbuje odczytać po czym wyskakuje błąd plików CRC czy coś w tym stylu... u znajomych na innych nagrywarkach (liteOn i LG wszystko kopiuje się bez problemu) to samo tyczy sie nawet lekko porysowanych płyt czy to audio czy dane - u mnie lipa, u znajomych bez żadnego problemu... myślałem że to wada sprzętu ale kumpel kupił ten sam model (1655) i ma to samo firmware BCIB 15/09/2006. Ktoś wie o co chodzi? Z góry dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

To, że płyta jest bez widocznych skaz wcale nic nie znaczy - jeśli jest to tani badziewny nośnik, nagrywany na także nielepszej nagrywarce wraz z maksymalną szybkością potrafią utrudnić odczyt bardziej niż skomplikowane zarysowania - wypal płytę u siebie, sprawdź jej jakość a potem ją nieco zrysuj i zobacz jak sobie napęd radzi...

Domyślnie

sądziłem że EMTECi nie należą do grupy badziewnych nośników... sam nagrywam TDK dvd+r z maksymalna prędkością (16x) ( i za każdym razem sprawdzam jakość i zawsze jest bez zarzutów) a raczej wiekszość wypala maksymalną bo to zawsze 5min w kieszeni... tylko nie bardzo chce wierzyć w to że inne nagrywarki radzą sobie z tymi (nagranymi z błędami, lub porysowanymi) płytkami bez problemu...
    Ostatnio edytowane przez maciejoos ; 25.Feb.2007 o 18:17

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał maciejoos
    sądziłem że EMTECi nie należą do grupy badziewnych nośników... sam nagrywam TDK dvd+r <.....>
    Musisz trochę zmienić swoje zapatrywania. TDK już do tych najlepszych płyt nie należą
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

w sumie narazie nie narzekam na TDK, jak coś będzie nie tak to wtedy wezmę verbatimy. Ale w dalszym ciągu nie wiem czemu na innych sprzętach te płytki chodzą bez problemu...? pomoże tu coś zmiana firmware?
    @punisher: widzę że też posiadasz ten model benqa (bez light scribe) nie masz problemów z odczytem płyt nienagranych u siebie?

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Na szczęście rzadko mam okazję korzystać z porysowanych płyt, więc trudno mi sie wypowiedzieć jak korekcja poszczególnych nagrywarek spisuje się w praktyce. Mój benq nie miał problemów z odczytem płytek nagranych na innych nagrywarkach. Najczęściej odtwarzałem na benku płyty nagrane za pomocą nagrywarki nec.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)