+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Jaki jest pożytek z DVD RAM ?

Szeregowy piotero ma szanse

Question Jaki jest pożytek z DVD RAM ?

Przeglądałem definicje różnych formatów. Wyszło mi na to że DVD RAM różni się, oprócz innej metody zapisu, tylko tym że jedna płytka jest wielokrotnego użytku (nawet kilkadzięsiąt tysięcy razy ?). Z tym że potrzeba do tego odpowiednich nośników. Czy jest więc jakiś uzasadniony sens inwestowania w nagrywarkę DVD RAM, jeżeli format DVD-RW obsługiwany przez chyba wszystkie z nagrywarek również oferuje możliwość wielokrotnego zapisu. Więc o co tu chodzi ?

Szeregowy Kataryniarz ma szanse Avatar Kataryniarz

Domyślnie

DVD-RAM to wreszcie powszechny standard - wiekszosc napedow potrafi juz wypalac ...niestety gorzej z dostepnoscia nosnikow x5, nie mowiac nawet o x12

A dlaczego warto?

- Duża wytrzymałość - ponad 30 lat
    - Może być kasowany i zapisywany ponownie ponad 100.000 razy (płyty DVD±RW tylko ok 1.000 razy)
    - Nie jest wymagane oprogramowanie do nagrywania płyt - korzystasz jak z dyskietki
    - Krótkie czasy dostępu do małych plików
    - Sprzętowa weryfikacja zapisanych danych
    - Jest jedynym formatem wymiennego nośnika pozwalającym na przesunięcia czasowe (ang. time shifting)

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał Kataryniarz
    Jest jedynym formatem wymiennego nośnika pozwalającym na przesunięcia czasowe (ang. time shifting)
    możesz dokładniej wyjaśnić o jakie przesunięcia chodzi i czemu to służy
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy tagal ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    możesz dokładniej wyjaśnić o jakie przesunięcia chodzi i czemu to służy
    Witam! Mam stacjonarną nagrywarkę Panasonic i nagrywając film na DVD-RAM, nie muszę czekać, aż nagra się cały film-mogę go zacząć oglądać od początku z tej płytki,chociaż on cały czas nagrywa się.Pozdrawiam!

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

To ja może wymienię wady:

- tragicznie wolna prędkość zapisu poniżej deklarowanej (jedynie tworzenie płyty testowej NeroCD/DVD speed odbywa się z pęłną prędkością odczytu)
    - odczyt płyt ze stałą prędkością (np płytka 3x - odczyt 3x max)
    - instalowanie dodatkowego sterownika (wbudowane w win XP/2003 niezbyt dobrze działają, niewiem jak w Viście)
    - wysoka cena nośników oraz mała dostępność
    - w Europie nie ma i nie będzie płyt DVD-RAM2 (czyli 6x-14x) (przynajmniej w obecnym roku)

...i dlatego wolę tradycyjne DVD+RW Ale to tylko moje zdanie! DVD-RAM wybrałbym tylko jeśli miałbym kilkakrotnie dziennie zapisywać dane - ale do tego celu wolę PD

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

Cytat Napisał Kataryniarz
    - Duża wytrzymałość - ponad 30 lat
    ręczysz głową ?!
    " Śmierć, której ludzie się boją, to jest odłączenie duszy od ciała, natomiast śmierć, której ludzie się nie boją, a bać powinni, to jest odłączenie od Boga. "
    Św. Augustyn

Pioneer 111@A11XL, BENQ DW 1655, LH 18A1H

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    - odczyt płyt ze stałą prędkością (np płytka 3x - odczyt 3x max)
    Plyty x3 sa czytane x5

Chyba chciałeś napisać na odwrót - niewidziałem jeszcze na żadnym napędzie, by były szybciej czytane niż ich certyfikatowana prędkość

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    - instalowanie dodatkowego sterownika (wbudowane w win XP/2003 niezbyt dobrze działają, niewiem jak w Viście)
    Mógłbyś (lub ktokolwiek) odesłać mnie do takiego sterownika? Nie udało mi się zmusić mojej nagrywarki do obsługi DVD-RAM.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)