W zeszlym miesiącu nabyłem ww Liteona. Juz na poczatku byly problemy.. naped nie chciał odczytywac danych..autostart sie wieszał a jak wchodzielm na zawartosc i probowalem skopiowac ..bach! zawieszenie..nagrywało bez problemow.. poszukalem poczytalem i cos znalezlem ze zle z IDE/ATA.. ustawiłem wiec na:
Podstawowy kanał IDE (twardziel) Urz. Głowne (DMA jezeli dostepne) Urz. Podrzedne (Tylko PIO)
w Pomocniczym kanale IDE: Urz. Głowne (ww. Liteon) (tylko PIO) Urz. Podrzedne(cd-rom LG) (wykryj DMA)
i ku mojej radosci zaczęło działać.. po jakims czasie zauwazylem jednak iż nie nagrywa płyt z odpowiednia prędkością!.. ustawiałem na ogół niższa niż maksymalna na płycie DVD..czyli x12.. uzywam płyt z tzw "górnej półki" czyli miałem dvd-r Verbatima i Emtec dvd+r.. zaczyna nagrywac niby z x12.. i po lead in predkosc spada do x1,8-2,7 i tak juz jest do konca.. zwykle dvd wypala mi ok 27 minPrzy innych prędkosciach np x16 to samo Dla CD zamiast x48 mam x15-21..Uzywam nero 7 .. zmiana programu na burnfree cd/dvd nic nie zmienila.. wgranie jakis force aspi tez nie... nie wiem co robic
jakies pomysły? porady?

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem