+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Problem z odczytem płyt DVD-R na SAMSUNG SH-S182D

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie Problem z odczytem płyt DVD-R na SAMSUNG SH-S182D

Witam. Posiadam nagrywarkę SAMSUNG SH-S182D jakieś dwa miesiące i mój problem wygląda następująco: otóż od nowości nagrywarka nie odczytuje płyt DVD-R (DVD+R w większości odczytuje, ale czasem za drugim razem) widzi je jako puste nośniki CD. Nagrywa wszystko bez problemu, a jak już odczyta to odczytuje również bezproblemowo. Mam Winxp SP2 i wcześniej miałem Lite-on (nie pamiętam dokładnie modelu) i w nim było wszystko ok z odczytem, lecz nie nagrywał DVD-R niektórych, dlatego ją zmieniłem. PROSZĘ O POMOC

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Czy problem dotyczy kilku rodzajów płyt DVD-R? Jeżeli ten problem dotyczy różnych nośników, a nie tylko płyt jednej marki to napęd trzeba zanieść do naprawy.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie

próbowałem tylko DVD-R Verbatim 16x oraz TDK 16x, próbowałem również DVD-RW - działają, DVD+R DL nagraną wcześniej na tej nagrywarce - nie działa (widzi jako pusty), DVD-R DL nagraną na innej nagrywarce również widzi jako puste płyty i poprawiam się że DVD+R działają wszystkie i za pierwszym razem. Czy może to być wina komputera, a nie nagrywarki ?

Domyślnie

Spróbuj zmienić firmware na najnowsze. Jeżeli na innych nośnikach będzie sie to powtarzać, nagrywarka do serwisu. Myślę, że nie jest to wina komputera. Gdyby tak było miałśbyś problemy e wszystkimi płytami.
    Nec 3540A

Szeregowy Maciej-p ma szanse

Domyślnie

Ja mam podobny problem z tym ze moja nie odtwarza niektórych orginalnych płytek!
    Ostatnio edytowane przez Maciej-p ; 18.Apr.2007 o 17:22

Szeregowy Krejzy ma szanse

Domyślnie

Wczoraj przyniosłem taki sam napęd ze sklepu i mam dokładnie ten sam problem. Ma ktoś jakiś pomysł?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

A płytki są na pewno w porządku?

W sumie sprzedawca może powiedzieć, że to nagrywarka, a nie czytnik.

Domyślnie

To raczej nie bedzie soczewka bo jak to mozliwe zeby w nowym napedzie byla brudna

Domyślnie

Co do plytek to na napedzie w laptopie mojej siostry wszystko smiga

Domyślnie

Cytat Napisał Krejzy
    Wczoraj przyniosłem taki sam napęd ze sklepu i mam dokładnie ten sam problem. Ma ktoś jakiś pomysł?
    Ludzie, ile jeszcze razy to będzie sie powtarzać? Jak masz problem to napęd do serwisu i koniec. Gdyby było po gwarancji, lub problem byłby nietypowy to można myśleć jak to rozwiązać. W takim przypadku wasze problemy to zwykłe wady konkretnego napędu. Miałem kilka nagrywarek i nie miałem jeszcze takich problemów, lecz gdyby mi się coś takiego przytrafiło to zaniósłbym napęd do naprawy. On ma czytać i zapisywać na różnych nośnikach. To że tego nie robi podlega gwarancji. Inna sprawa, że jedne napędy mają lepszą korekcję lub nagrywają z lepszą jakością. Jednak takie problemy to tylko serwis.
    Nec 3540A

Domyślnie

No jak nowy, to nie zabrudzona. Chociaż, kto wie?
    Przychylam się do sugestii Punisher'a.

Szeregowy Krejzy ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    Ludzie, ile jeszcze razy to będzie sie powtarzać? Jak masz problem to napęd do serwisu i koniec. Gdyby było po gwarancji, lub problem byłby nietypowy to można myśleć jak to rozwiązać. W takim przypadku wasze problemy to zwykłe wady konkretnego napędu. Miałem kilka nagrywarek i nie miałem jeszcze takich problemów, lecz gdyby mi się coś takiego przytrafiło to zaniósłbym napęd do naprawy. On ma czytać i zapisywać na różnych nośnikach. To że tego nie robi podlega gwarancji. Inna sprawa, że jedne napędy mają lepszą korekcję lub nagrywają z lepszą jakością. Jednak takie problemy to tylko serwis.
    W takim razie po co jest takie forum? Jasne, mam problem - napęd do serwisu lub wezwać "specjalistę" i niech się męczy. Ale chyba lepiej się czegoś dowiedzieć przy okazji. Może to nie jest wcale wina napędu (... u kolegi działa OK) lub rozwiązanie jest trywialne, ale ja go akurat nie znam. Podobno kto pyta nie błądzi, a Ty się oburzasz jakby Ci się osobista krzywda stała.

Domyślnie

Chyba nie wiesz co to jest właśnie forum. Forum jest po to aby dyskutować. Czy gdzieś w nazwie jest coś o pomocy? Prawdopodobnie nie wniesiesz nic ciekawego do dyskusji, mam nadzieję że jednak sie mylę. W większości przypadków ludzie rejestrują się po to aby zadać pytanie i potem znikają, lub pojawiają się ponownie, aby znowu ktoś im pomógł z problemem. Mniejsza z tym jak nie mają pretensji, bo czasami nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie to wtedy jeszcze mają wielkie pretensje, że nikt nie odpowiada. Nie pisz głupot, że chciałeś się przy okazji czegoś dowiedzieć. Chodzi ci tylko, żeby uzyskać pomoc i nic więcej. Kończę tę nie potrzebną polemikę i zanieś napęd do naprawy to będziesz miał mniej problemów.
    Nec 3540A

Domyślnie

Muszę się trochę wstawić za Krejzy, nie zniechęcaj się.

bercik2007
    Gość

Domyślnie dvd

Mam taki dziwny problem.jak naped jest w moim komputerze to wszystko jest ok natomiast jak wkładan go do komutera koleżanki to nie czyta zadnych plyt nie zaleznie od rodzaju.sadze ze to nie jest wina dvd tylko komputera.co moge ztym xrobic?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Napęd zachowuje się tak, jakby nie było płyty w nim? Czy próbuje odczytać krążek (rozpędza i hamuje)?
    Jak ma podpięte koleżanka wszystkie napędy (włączenie z tą nagrywarką)?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)