+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Nagrywarka DVD LiteON

Szeregowy mular ma szanse Avatar mular

Domyślnie Nagrywarka DVD LiteON

Mam baaaaaaaaaaaaardzo duży problem i może ktoś mi pomoże:

kupiłem nagrywarkę DVD DL 8.5GB - LiteON 8801
    po jej podłączeniuniu (jako master) Win2000pro SP4 wykrył ją jako:
    "ATAPI DVD DW 8X16X8X16" na windowsowskich sterownikach:
    1.cdrom.sys
    2.redbook.sys
    3.storpror.dll
    Dzwoniłem do sklepu/działu serwisowego, to usłyszałem, że "nie instaluje się sterowników - win sam ją wykryje, bo to sprzęt Plug & Play". Lecz gdy podyktowałem powyższe dane-kolesia/"specjalistę" zatkało na ponad 5 minut

... No, i tak zostałem z LiteON`kiem a la ATAPI odczytującym lecz dławiącym wypalanie!
    PROSZĘ O POMOC, bo z każdą godziną samodzielnego działania w tym temacie staję się coraz bardziej podatny na trafienie...
    ... SZLAG mnie trafi !

Szeregowy wrobel ma szanse

Domyślnie

witam
    mialem nagrywarke liteona lecz mi sie popsula i dali mi nowa inna, przyszedlem do domu podlaczylem ja i mam ten sam problem co ty:/ wiesz moze juz cos na ten temat? dzis cos pokombinuje o co chodzi a jak niewypali to ide jutro do serwisu z ta nagrywarka

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

W obywdu wypadkach problem jest nieomal nieopisany. Rozumiem, że nie nagrywa, ale jak to poznajesz... komunikaty, dodatkowe okoliczności by się przydały. Wszystko co wiemy na ten temat, to że dławi wypalanie. Na dodatek ktoś inny ma też "dławiący" problem. Wyjaśnijcie: na czym on polega?

Domyślnie

wlasciwie niedawno nagralem cos na cd-rw i moja nagrywarka wypala plyty ale i tak cos mi sie ta nazwa niepodoba ATAPI DVD DW 8X16X8X16 czy to moze tak ma byc bo to jakis nietypowy model czy cos takiego ale nie sadze i tak dzis pujde do serwisu spytac sie co za bubla mi wcisneli!
    Ostatnio edytowane przez wrobel ; 06.Jun.2007 o 08:10

Domyślnie

Nazwa jak to nazwa, jedna jest ładniejsza druga brzydsza. Może taka po prostu jest, a może ją tak system rozpoznaje/nazywa (jaki OS?). (Mój napęd też nie ma zbyt ekstremalnie eleganckiej nazwy _NEC DVD_RW ND-4551A, nawet podejrzewam, że wiem jak mógłbym to zmienić, ale nie wadzi mi to aż tak bardzo. Ale wiem Tobie bardziej chodzi o to, że może nie został napęd poprawnie rozpoznany - raczej tak nie jest, zwłaszcza jeśli nagrywa wszystko).

Domyślnie

no ja chcialbym wiedziec co to ma byc ATAPI DVD DW 8X16X8X16 bo czegos takiego wogle nie ma, moje uzadzenie powinno pisac liteon... a nie jakies niewiadomo co takiego uzadzenia wogle niema!

Domyślnie

tak mi sie wydaje ze ta nazwa jednak ma byc

Domyślnie

Jak najbardziej jest "coś takiego" - urządzenie "klasy"/połaczone interfejsem ATAPI. Dlatego jeśli nagrywa Ci poprawnie, to nie masz powodu do niepokoju.

Szeregowy mular ma szanse Avatar mular

Domyślnie no tak - u mnie już o.k.

Piszę, bo moja nagrywarka zaczęła chodzić super cacy.

po wielu prubach (totalne kombinatorstwo) doszedłem do wniosku, że z takim czymś to do speca.

Spec z zamiłowania (tacy są najlepsi ale i najgorsi) cosik zamotał, cosik przeinstalował w windzie i działa.
    Chciałem się tutaj podzielić metodą na niedławienie liteonka i zapytałem go co tam namieszał... niestety usłyszałem taki bełkot, którego chyba także i on nie dokońca zrozumiał .

Wnioski:

+ zainstalować sterowniki czy co tam trzeba jeszcze raz (może wcześniej miałem zainstalowane z błędem?)

+ nie zwracać uwagi na opis ATAPI DVD DW (...) jeżeli śmiga bez zarzutu, bo nie oto chodzi jak wygląda, tylko jak działa - na innym forum znalazłem taki sam temat, gdzie ludziska mówili: taki opis urządzenia jest raczej wszędzie spotykany

A do QuatPro: nie pamiętam by były jakieś dziwne komunikaty. Problem objawiał się (jest to już za mną ) np. "czerstwym" naliczaniem czasu pozostałego do końca wypalania - czas zwalniał, zatrzymywał się + dało się słyszeć nierówną pracę przy wypalaniu(to nie moja pierwsza nagrywarka, więc wiem, że odgłos był małostandardowy) + czasem nie widział płyty DVD RW. Więcej grzechów nie pamiętam...

Szeregowy Powdell ma szanse

Domyślnie

A ja mam Liteon SOHW 1693 i płyty DL rozpoznaje, ale tylko pojemność 4600MB i jak chcę nagrać coś większej pojemności to wyrzuca komunikat że płyta ma za małą pojemność ,czyli wspomniane 4600MB. Ma, ktoś może pomysł jak to rozwiązać.Mam najnowsze sterowniki i aspi 1,7.
    Z góry dzięki za podpowiedzi.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)