+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: NEC-3540 A, Niekiedy ślepy jak kura.

Szeregowy wasyl68 ma szanse

Domyślnie NEC-3540 A, Niekiedy ślepy jak kura.

NEC 3540 A to nagrywarka której używam.Dziwne zachowanie polega na ślepocie tego urządzenia.Jeżeli robię kompilacje w Nero i wypalam to nie widzi na płycie kompletnie nic.Płytka wypalona w ten sposób w stacjonarnym urządzeniu jest normalnie czytana bez problemów.IsoBuster taką płytę normalnie widzi.Jeżeli zrobię obraz płyty i wypalę ją w Nero to również jej nie widzi.Co może być przyczyną tej ślepoty? Może ktoś miał podobne cyrki ze swoją nagrywarką a udało mu się coś z tym pozytywnego zrobić niech się podzieli spostrzeżeniami.
    Jeszcze parę informacji:
    1-Czyta oryginalne płyty
    2-Czyta nagrane w "+"
    3-Czyta nagrane na innym komputerze.
    Proszę o rady związane z moim kłopotem.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Widać po prostu niestety palnik jest na wykończeniu - to typowa przypadłość NECów, że po czasie potrafią niewidzieć płyt nagranych na danej nagrywarce... Ogólnie NEC nigdy niebył dobrym czytnikiem, stąd częste problemy. Możesz spróbować wgrać nowy FW, jeśli nie to pozostaje tylko wymiana sprzętu.

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

a masz zainstalowanego demon tolsa
    jesli tak to wywal go i bedzie dzialc
    u mnie bylo podobnie
    nagralem plytke i nic nie bylo widac ale przypomnialem sobie ze demon sprawia rozne klopoty i wywalilem go i teraz jes dzit
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

Wywaliłem demon'a i mam nowy bios mod.Ale i tak nic nie pomogło.

Domyślnie

Cytat Napisał wasyl68
    Wywaliłem demon'a i mam nowy bios mod.Ale i tak nic nie pomogło.
    a nie masz przypadkiem tego NECa crossflashowanego na model z LF?

Domyślnie

Pobrałem go z http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/NEC-ND-3540A/
    Lecz zrobiłem to wczoraj i on tez mi nic nie pomógł.Wiem że z wersją biosu 1.01 wszystko było w porządku jak paliłem płytkę.Zmiana biosu na 1.04,była koniecznością gdyż napęd przestał obsługiwać nowe nośniki.

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    a nie masz przypadkiem tego NECa crossflashowanego na model z LF?
    To jest chyba niemożliwe. Nie było wersji bliźniaczej 3540 ale z obsługą LF.
    @wasyl68: nie ma co się przejmować. Moja 3540 powoli też zaczyna padać. Gdy nagrywam powyżej 4gb niszczy płytkę (koniec płyty nie daje się czytać).
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    To jest chyba niemożliwe. Nie było wersji bliźniaczej 3540 ale z obsługą LF.
    Ano fakt, coś mi się zdawało, że wersje 3540 też można było moddować, ale jednak dopiero od modelu 3550A...

A propos padania, to tak samo ma problemy z końcem mój benQ 1640 - co ciekawe problem niewystępuje zawsze przy końcu płyty (choć najgorzej jest powyżej 4 GB - do tego momentu ładnie pali, a potem skok błędów :/), ale przy każdych ostatnich jakiś 300 MB danych, nawet jeśli nagram 3 GB....

Domyślnie

Wypala mi bardzo ładnie i nie mam problemów z odczytem w stacjonarce.Nośniki "+" widzi wszystkie na kompie.Z tego co pamięć mnie nie zawodzi to kłopoty zaczęły się gdy zmieniałem pierwszy raz bios na 1.04.Zastanawiam się czy nie zarzucić jej wersji 1.03.

Domyślnie

Cytat Napisał wasyl68
    Wypala mi bardzo ładnie i nie mam problemów z odczytem w stacjonarce.Nośniki "+" widzi wszystkie na kompie.Z tego co pamięć mnie nie zawodzi to kłopoty zaczęły się gdy zmieniałem pierwszy raz bios na 1.04.Zastanawiam się czy nie zarzucić jej wersji 1.03.

A co tu się zastanwiać - trzeba spróbować, bo inaczej się nie dowiemy

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    A propos padania, to tak samo ma problemy z końcem mój benQ 1640 - co ciekawe problem niewystępuje zawsze przy końcu płyty (choć najgorzej jest powyżej 4 GB - do tego momentu ładnie pali, a potem skok błędów :/), ale przy każdych ostatnich jakiś 300 MB danych, nawet jeśli nagram 3 GB....
    To ciekawe, bo w sumie nie sprawdzałem tego do końca. Sprawdzałem płyty na których było powyżej 4GB danych. Przy jakiejś okazji będzie trzeba coś wypalić na necu i sprawdzić.
    @wasyl68: w nec-ach można zmieniać firmware jak rękawiczki, więc możesz zapuścić starszą wersję, o ile masz firmware w postaci pliku z rozszerzeniem .bin.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia