Jaka jest maksymalna prędkość zapisu dla płyt DVD+/-R .
Czekam na szybkie i profesjonalne odpowiedzi![]()
Jaka jest maksymalna prędkość zapisu dla płyt DVD+/-R .
Czekam na szybkie i profesjonalne odpowiedzi![]()
A co można wygrać ?
W chwili obecnej, uznaje się, że maksimum dla obu formatów wynosi 16x. Aczkolwiek wiele wskazuje na to, że osiągnięcie wyższej prędkości jest technicznie możliwe, chociaż nie wiadomo, czy opłacalne.
Ja tez mowie 16x, jesli sa jakies nagrody za drugie miejsce prosze daj mi znac![]()
Czasami jest tak, a nie inaczej.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
no to braz dla mnie16x
wyzsze predkosciteoretycznie mozna by osiagnac poprzez odczyt wielu sciezek jednoczesmnie, ale to by zwiekszylo niebagatelnie czas dostepu (oplacalne tylko pczy kopiowaniu dlugich ciagow danych), podnoszac tez strasznie koszty
byl kiedys taki cdrom, chyba philipsa, czytal jeslidobrze pamietam 78x - trzy sciezki jednoczesnie,ale kosztowal tyle ze pewnie nie sprzedali ani sztuki (duzo, blisko tysiaca, wtedy cdromy byly po 200 a nagrywarki po 500)
wiecej niz 16x na dvd nie przejdzie z powodu ograniczenia w predkosci obrotowej plyty - przy wiekszej by sie rozpadla
Niekoniecznie. Zależy, o ile większej - przykład: nowa nagrywarka sony i zapis 16x w trybie P-CAV. Nie CAV, a P-CAV właśnie.
A wspomniany czytnik, to Kenwood TrueX 72x, z odczytem za pomocą wiązki dzielonej na sześć oddzielnych, o ile pamiętam. Jego rzeczywista prędkość obrotowa wynosiła chyba 12x, w trybie CAV.Był niesamowicie szybki, niesamowicie cichy i niesamowicie drogi.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)