+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: PxScan vs Q-check

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie PxScan vs Q-check

Witam.

Od niedawna posiadam Plextora 755A. Wyczytałem na forum o problemach tego napędu ze zwracaniem TA. Więc zmieniłem region na RPC1 i sflashowałem napęd, dzięki czemu mogę skanować płyty na PxScanie. Następnie przeskanowałem płytę Q-Checkiem z Plextoolsa i PxScanem. No i to co ujrzałem. Zaznaczam że jest to ta sama płyta!

Skan z PxScana v.1.7.12:

Skan z Q-Check (PlexTools Professional v.3.12) C1/C2:

Jaki z tego wniosek? Czy PxScan zwraca głupoty? Czy może pakiet Q-Check? Co o tym sądzicie? Który wynik jest bardziej dokładny i tym samym wiarygodny?

============
    EDIT: Dodałem pełny wykres skanów na PlexToolsie.
    Ostatnio edytowane przez Zami ; 06.Aug.2007 o 14:20

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Poza zdolnością napędu do zwracania informacji na temat jakości zapisu, powinieneś zastanowić się nad właściwością, zwaną "Powtarzalnością wyniku" - chodzi o to, czy ta sama płyta zeskanowana np. q-checkiem kilka razy, oddaje za każdym razem taki sam wynik.

Z powyższych screenów można wywnioskować, że jest to niemal ten sam wynik!

1) Nie dałeś nam podsumowania z q-checka, więc nie wiemy w jakim stopniu przekroczone zostały normy.

2) q-check bazuje na pxscan

3) co to za płyta?

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie

Poza zdolnością napędu do zwracania informacji na temat jakości zapisu, powinieneś zastanowić się nad właściwością, zwaną "Powtarzalnością wyniku" - chodzi o to, czy ta sama płyta zeskanowana np. q-checkiem kilka razy, oddaje za każdym razem taki sam wynik.
    Nie zwraca takiego samego wyniku. Z tego co zdążyłem przeskanować wynika że błąd pomiaru waha się w granicach 3-4%. Jednak z wyżej zamieszczonych obrazków wynika że maksymalny błąd C2 (skan z q-checka) wynosi 16, natomiast ta sama płyta przeskanowana PxScanem zwraca maksymalną wartość C2 równą 42! Różnica wynosi 26. Przy założeniach że dobrze wypalona płyta cd powinna mieć najwyższą wartość błędu C2 równą 4/s to tak duża różnica daje do myślenia...

Z powyższych screenów można wywnioskować, że jest to niemal ten sam wynik!
    Nie do końca...

1) Nie dałeś nam podsumowania z q-checka, więc nie wiemy w jakim stopniu przekroczone zostały normy.
    Zedytowane...

3) co to za płyta?
    VERBATIM. Nie wiem z jakiej fabryki. Palony na Pioneerze 111D v.1.29. Nie orientuje się z jaką szybkością i jakim trybem był smalony. Dawno temu to było.

Domyślnie

Ponownie: zwróć uwagę na powtarzalność wyników. Zeskanuj ten nośnik pxscanem trzy razy i napisz czy wyniki są identyczne.

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie

Ponownie: zwróć uwagę na powtarzalność wyników. Zeskanuj ten nośnik pxscanem trzy razy i napisz czy wyniki są identyczne.
    Oczywiście że nie są identyczne Ale dziwi mnie to że rozbierzności mogą sięgać nawet 40 C2 (pierwsza płyta). Teraz zeskanowałem inną płytę. Spójrzcie na wyniki C2. W pierwszym skanie program zwrócił wartość 372. W drugim 33, a w trzecim tylko 9. Tutaj gdybym raz przeskanował płytę i trafiłbym na trzeci wariant (C2:9, C1:4 uznałbym (od biedy) że płyta może jeszcze teoretycznie pożyć. Natomiast wykonując test i trafiając na pierwszy wariant chwyciłbym się za głowę i wyrzuciłbym ją od razu do kosza. Skanować 3 albo i 4 razy aby mieć bardziej wiarygodny wynik? Co zaproponujecie? Pytam się, bo właśnie zacząłem przeskanowywać swoją kolekcję i zależy mi na wiarygodnych danych

BTW. Inna płyta zeskanowana 3x PsScanem.

Pierwszy skan:

Drugi skan:

Trzeci skan:

Skan z Q-Checka C1/C2:

Domyślnie

Wniosek może być tylko jeden: PX-755A nie zwraca wiarygodnych informacji nt. jakości zapisu - konkluzja: nie używać go do testów jakości zapisu. Rada: zaopatrzyć się w PX-716A

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie

Wniosek może być tylko jeden: PX-755A nie zwraca wiarygodnych informacji nt. jakości zapisu - konkluzja: nie używać go do testów jakości zapisu. Rada: zaopatrzyć się w PX-716A
    Ehhh.. Tylko że już nigdzie nie można znaleźć PX-716A Kupując napęd do testów trafiłem tylko na "starszaki". Czyli PX-755A i PX-600A. Ten pierwszy różni się tylko prędkością smalenia DVD-R, więc pomyślałem sobie że i tak to mi się nie przysłuży (w końcu mam Pionka 111D). Nowsze Plexy są do kitu.

Na szczęście błędy C1 zwraca wiarygodnie (min 46, max 4. Beta tak samo. Nie wiem co jest z tymi C2. Może 4 dni non-stop skanowania dają się we znaki

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)