+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Problem z LG GSA-4163B

Szeregowy RisingForce ma szanse

Question Problem z LG GSA-4163B

Witam mam problem z moim 2 letnią nagrywarką DVD LG GSA-4163B
    http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=5058151657
    Nagrywarka była do tej pory sprawna, ale w miarę upływu czasu sprawowała się
    coraz gorzej i miała okresy gdzie zupełnie padała np. na kilka dni nie potrafiąc nic
    odczytać (ani CD ani DVD różnych firm od Verbatim po Esperanza).
    Objawy :
    1) Bios i system operacyjny ją widzą (działa też wysuwanie szufladki z poziomu
    Windows)
    2) problem leży napewno w nagrywarce bo na innym komputerze też nie dziala
    3) Po zmianie firmware na inną wersję nagrywarka na jakiś czas "wstawała"
    i czytała wszystko oraz nagrywała, ale niestety na zaledwie kilka dni !
    Po kilku dniach znów padała i po zmianie firmware na jakiś czas zaczęła działać, po czym znów to samo. Teraz niestety nie chce wstać nawet po zmianie firmware (testowałem wszystkie wersje od A03 do A06).
    4) po włożeniu płyty dioda nagrywarki mruga kilkakrotnie i słychać że próbuje czytać, po czym gaśnie i nic nie wykrywa (ani CD ani DVD ani czystych płyt).
    5) miałem wrażenie że to laser więc przeciściłem soczewkę sprężonym powietrzem, po czym nagrywarka działała nadal niestety też na najwyżej kilka dni po czym znów padła, jak wobec tego wyjaśnić to, że po zmianie firmware na jakiś czas wstawała ? Czy to możliwe że pamięć przechowująca biosa jest uszkodzona ?
    6) objawem dodatkowym jeszcze gdy działała było to, że dosyć długo bootowała każdą płyte jakby miała problem z odczytem.
    Będę wdzięczny za radę co zrobić ? Czy próbować kalibracji lasera, sprzedać jako uszkodzoną czy kombinować dalej z firmwarem ?
    Ostatnio edytowane przez RisingForce ; 14.Aug.2007 o 15:43

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Przeczyść jeszcze raz soczewkę lasera, ale wacikiem do uszów nasączonym czystym spirytusem, ale nie wódką. Jeżeli to nie pomoże, to podepnij napęd do innego kompa. Jeżeli tam będzie to samo, to będziesz musiał zakupić nowy napęd.
    Można jeszcze spróbować podkręcić moc lasera, ale to spowoduje szybsze jego uszkodzenie.

Ile wypaliłeś płyt tym napędem?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Świetnie opisany problem i ciekawe konkluzje (wcale nie od rzeczy). Z tym sprężonym powietrzem to nie był najlepszy pomysł. Spróbuj spirytusem, jak radził SEBAW.

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Przeczyść jeszcze raz soczewkę lasera, ale wacikiem do uszów nasączonym czystym spirytusem, ale nie wódką. Jeżeli to nie pomoże, to podepnij napęd do innego kompa. Jeżeli tam będzie to samo, to będziesz musiał zakupić nowy napęd.
    Można jeszcze spróbować podkręcić moc lasera, ale to spowoduje szybsze jego uszkodzenie.

Ile wypaliłeś płyt tym napędem?
    Witam ! Czyścilem soczewke lasera spirytusem salicylowym na watce i powietrzem ale to nie pomogło, nagrywarka działała i to co najwyżej pare dni...a
    potem znów to samo. Próbowałem ją na innym kompie o czym pisałem w poprzednim poście i też niestety nie działała. Zaczynała działać - tak jak pisałem po zmianie firmware i restarcie systemu, ale też na jakiś czas (kilka dni) a potem po wypaleniu paru płyt i odczycie kilkunastu powiedzmy, znów siadała. Wypaliłem nią kilkaset płyt (ponad 100 napewno) i wszystkie działają.
    Były to i Esperanzy, Imation, Verbatim , TDK i inne i jak do tej pory przy nagrywaniu nie uwaliła mi wielu (na palcach jednej ręki moge policzyć ile)
    Ponadto zaobserwowałem jeszcze jedno - czasami po zmianie 10-20 różnych płyt w napędzie wreszcie się "podniosła" i odczytała kolejną.
    Wiesz może jak mogę zwiększyć moc lasera lub próbować go delikatnie wykalibrować ? Może spróbuję bo do serwisu mi sie iść nie opłaca (nagrywarka jest teraz warta może 50 zł - to dalbym więcej za naprawę) , a jak tą uszkodzę to nowa wiele mnie kosztować nie będzie, więc moge zaryzykować.

Domyślnie

Tak sobie teraz pomyślałem, że jak już ustalisz co z nagrywarkę, to sprawdź jaki/jakiej jakości masz zasilacz.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Tak sobie teraz pomyślałem, że jak już ustalisz co z nagrywarkę, to sprawdź jaki/jakiej jakości masz zasilacz.
    Też miałem podejrzenia że to może być jego sprawka, ale gdy podłączyłem do swojego kompa identyczny model nagrywarki mojego kumpla (LG GSA-4163B) to działała normalnie - chyba, że niestabilność napięcia może wpływać na nagrywarkę. No cóż zasilacz mam 200 W do tego Athlon 2600 (z tego co znalazłem wcina do 62 W (max 68,3 W) przy czym jeden dysk twardy, sieciówke radiową, tuner TV no i jeden podpięty napęd DVD i to w zasadzie tyle, gość w sklepie komputerowym naprawiał mi kiedyś ten zasilacz bo kiedyś przeskok napięcia na listwie zasilającej mi go wywalił, ale powiedział że 200 W wystarczy na te urządzenia więc napięcie powinno być stabilne. W sumie zanim jeszcze kupiłem Tuner TV i sieciówkę radiową - miałem te same problemy z nagrywarką a wtedy miała dość mocy.
    Więc raczej dziwne by to było.... a najciekawsze jest to, że po zmianie firmware na kilka dni nagrywarka wracała do normy, a teraz już nie chce.

Domyślnie

Zasilacz może wykańczać nagrywarkę. Jasne jest, że nie zrobi tego nagle (po jednym podłączeniu/uruchomieniu).

P.S.
    Acha, ja bym nie powiedział, że starczy. Tzn. wiesz, tak na styk to starczy, ale...

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Zasilacz może wykańczać nagrywarkę. Jasne jest, że nie zrobi tego nagle (po jednym podłączeniu/uruchomieniu).

P.S.
    Acha, ja bym nie powiedział, że starczy. Tzn. wiesz, tak na styk to starczy, ale...
    Racja zasilacz może wykańczać nagrywarke, ale ciekawi mnie wciąż to dlaczego
    w zasadzie po zmianie firmware na jakiś czas wracała do normy i czy to możliwe żeby pamięć biosa nagrywarki była rąbnięta na przykład przez niestabilne napięcie lub jakiś przeskok napięcia......z drugiej strony gdyby tak było nagrywarka powinna wogóle nie działać - nawet po zmianie biosa.....
    Istnieje jeszcze taka możliwość że to laser się rozkalibrował i czyta w zależności od swojego kaprysu....dlatego jeśli ktoś może mi powiedzieć jak można spróbować go przynajmniej minimalnie kalibrować lub zwiększyć moc to będę wdzięczny.

Domyślnie

Cytat Napisał RisingForce
    ...czy to możliwe żeby pamięć biosa nagrywarki była rąbnięta na przykład przez niestabilne napięcie lub jakiś przeskok napięcia...
    No wiesz, nie miałem nigdy takich doświadczeń, ale brzmi to logicznie i prawdopodobnie.

...kalibrować lub zwiększyć moc...
    Zdaje się, że kalibruje się właśnie moc diody laserowej.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    No wiesz, nie miałem nigdy takich doświadczeń, ale brzmi to logicznie i prawdopodobnie.

Zdaje się, że kalibruje się właśnie moc diody laserowej.
    Na innym forum (elektroda.pl) znalazłem informację że kalibracja polega na :
    - regulacji mocy lasera
    - reg.punktu odniesienia ostrości
    - reg.równoważenia błędu śledzenia scieżki
    ale nie wiem dokładnie jak sie to robi, byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi coś więcej na ten temat powiedzieć, ewentualnie poradzić jak i co zrobić.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Koło oczka lasera jest śrubka-potencjometr (często zaplombowana) na śrubokręt płaski. Przekręć nią o kilka stopni w prawo i sprawdź jak będzie się zachowywał napęd.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Koło oczka lasera jest śrubka-potencjometr (często zaplombowana) na śrubokręt płaski. Przekręć nią o kilka stopni w prawo i sprawdź jak będzie się zachowywał napęd.
    Witam ! Póki co przeczyszczenie oczka lasera wacikiem nasączonym spirytusem salicylowym pomogło i nagrywarka "wstała", ale już kiedyś to robiłem i później znów przestawała czytać - czy to możliwe, żeby oczko lasera w tak szybkim tempie (w okresie kilku tygodni) pokrywało się kurzem w stopniu uniemożliwiającym odczyt ?
    Zobaczymy na jak długo nagrywarka będzie sprawnie działać...jak znów padnie i nie pomoże czyszczenie lasera, zmiana wersji biosu, ani regulacja śrubki obok lasera to się odezwę. Dzięki za wszystkie rady.

Domyślnie

Witam !
    To znów ja, tak jak myślałem, że w problemie z moją nagrywarką nie chodziło o zabrudzony laser, ponieważ problem nadal występuje tzn. nagrywarka czasem "pada" - i tu moja obserwacja : Jak wyłączam nagrywarkę w Menadżerze Urządzeń (w panelu sterowania), potem odłączam ją od zasilania i od kontrolera i rozkręcam, a następnie skręcam ponownie i włączam to zaczyna działać.
    I teraz zastanawiam się nad tym czy aby przyczyną nie jest np. wadliwe ustawianie się lasera lub płyty po włożeniu (bo jak wytłumaczyć to, że samo rozkręcenie i skręcenie nagrywarki ją "ożywia" ? bez czyszczenia, ani kręcenia potencjometrem itp.). Rozważałem też gromadzenie się ładunków, które mogą mieć wpływ na złe działanie elektroniki, ale nie wiem ponieważ nagrywarka zawsze jest widoczna w biosie i zawsze da się wysunąć szufladkę z poziomu systemu operacyjnego, to problemu upatruję raczej w złym ustawianiu się płyty lub lasera wewnątrz nagrywarki.
    Będę wdzięczny za wskazówki.
    Pozdrawiam !

Domyślnie

Z tym "ustawianiem" to ma jakiś sens. Natomiast spróbuj skręcić lżej, lub nie skręcać tam gdzię się da, może jakieś opory występują na częściach ruchomych. Może też nie być dobrego styku w jakimś miejscu. Generalnie można się w celach rozrywkowo-edukacyjnych pobawić, ale w innym przypadku szkoda fatygi.

Domyślnie

Okazało się że nagrywarka padła na dobre, zaniosłem ją już do serwisu, elektronik sie nią zajmie i zobaczy czy coś da sie z niej jeszcze zrobić, ale zanosi się na kupno nowej, no cóż ważne że wytrzymała ponad 2 lata a teraz najwyżej zastąpi ją nowszy model.Całe szczęście, że nagrywarki DVD w dzisiejszych czasach nie kosztują majątek, szkoda, że nagrywarki i płyty blu-ray są jeszcze takie drogie - trzeba poczekać parę lat, żeby ich kupienie było opłacalne w stosunku do pojemności.
    Pozdrawiam i dzięki za wszystkie rady.

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Witam ! Póki co przeczyszczenie oczka lasera wacikiem nasączonym spirytusem salicylowym
    Równie dobrze mógłbyś czyścić go wodą zwykłą albo utlenioną. Salicylowy jest dobry na bakterie i różne zarazki, ale ogólnie zostawia różne śmiecia na czyszczonych powierzchniach. Jeszcze go tak trochę nim poczyścisz, a laser kompletnie odmówi współpracy.
    95% spirytus też nie jest idealny. Jaki jest idealny? Kiedyś słyszałem, o izopropylenie, do czyszczenia kartridży używam takiego różowawego płynu (podobno nie zostawia osadu na czyszczonych powierzchniach) ale nie wiem czy się będzie nadawał do czyszczenia lasera.

Jedyne co możesz dokonać w kwestii kalibracji laseru, to namierzyć ten potencjometr i podkręcić moc, ale to jest rozwiązanie krótkotrwałe.

pomogło i nagrywarka "wstała", ale już kiedyś to robiłem i później znów przestawała czytać - czy to możliwe, żeby oczko lasera w tak szybkim tempie (w okresie kilku tygodni) pokrywało się kurzem w stopniu uniemożliwiającym
    Dopóki jest czyste to czyta. Oznacza to mniej więcej, że twój układ lasera już siada i drobny nalot na powierzchni uniemożliwia mu poprawny odczyt/zapis.

Zobaczymy na jak długo nagrywarka będzie sprawnie działać...jak znów padnie i nie pomoże czyszczenie lasera, zmiana wersji biosu, ani regulacja śrubki obok lasera to się odezwę. Dzięki za wszystkie rady.
    Jak to już zawiedzie to pozostaje ci wizyta w sklepie po nowy napęd.

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd
    ... Jak to już zawiedzie to pozostaje ci wizyta w sklepie po nowy napęd.
    Post factum:
    Okazało się że nagrywarka padła na dobre ...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)