+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: W czym problem ?

Szeregowy max74 zero jak zero

Domyślnie

Witam wszystkich ! Mam LiteOn-a 2S81 ( Barton 2500+,256MB RAM ). Sprzęt świeży dopiero kupiony i następujący problem. Wypalam na płycie ESPERANZA DVD -R x4 pliki z filmem DVD przygotowane Schrinkiem, a następnie sprawdzam płytkę w NERO CD DVD SPEED i zawsze między 3,5 a 4 GB jest problem z odczytem. W serwisie wymienili mi nagrywarkę na nowy egzemplarz po reklamacji i w nowym to samo. Dodli większy coolerek na procka i obudowę, a CD przepięli pod Taśmę z dyskiem. I dalej bez zmian Co z tym zrobić ?

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

2S81 ? Masz na myśli 812S ?

W każdym razie: firmware US0Q lub US0N mógłby pomóc. Nie napisałeś, jaką masz wersję. Poza tym, byłoby dobrze, gdybyś zamieścił skan z KProbe nagranej płyty. Esperanza nie jest jakąś wielką rewelacją i potrzebna jest naprawdę dobra nagrywarka, aby uzyskać dobre rezultaty w większości przypadków, zamiast czasami. Jeżeli użyjesz KProbe, to pokaże m.in. producenta tej płyty - to powinno pomóc.

Co jeszcze... Lite-Ony zwykle lepiej radzą sobie z +R, więc zawsze zostaje ta opcja, jeśli nie uda się znaleźć sensownej przyczyny problemu.

Domyślnie

Nazwę podałem prawidłowo. Gdzieś wyczytałem, że jest to OEM-owa wersja LITKA 812S ( pytanie czy ten OEM nie jest do dupy ?) . Tak w ogóle to na weekend dostałem do testów LITEONa 1213S i ten chodzi bardzo ładnie. Tak faktycznie to należy chyba zacząć od tego, że jestem w nagrywarkach DVD zielony. Kupiłem kompa z nagrywarką i kartą TV i właśnie z nimi jest problem. Karte TV pomijam bo to nie to forum, a z nagrywarką byłem w serwisie chyba z 8x ( w końcu to nagrywarka x8 ). Właściciel sklepu jest już załamany moim przypadkiem dlatego dałmi na weekend drugą do testów ( bez żadnego pokwitowania - to teraz mam dwie w cenie jednej ). Wcześniej pseudo-serwisanci wymienili ją na inny egzemplarz tego samego typu i nic nie pomogło. Założyli SAMSUNGA, a ten co ciekawe nagrał 3 płyty bezbłednie (ponoć) i wszystkie były puste ale już niezapisywalne. O zmianie firmware nie ma mowy bo sklep umyje ręce. Dodam jescze, że 1213S podłączyłem na zewnątrz obudowy, wymontowałem kartę TV, odłączyłem klawiaturę i mysz bezprzewodową i napęd CD (też LITEON) Włożyłem ostatnią płytkę jaką miałem no i się udało tylko teraz nie wiem co pomogło. Tak w ogóle to bzdura żeby tyle latać z nowym sprzętem. Może ktoś ma jakieś wskazówki , komentarze... z góry wielkie dzięki

Domyślnie

Hmm...

Mówiąc szczerze, nie mam pojęcia, czy to OEM 812S, czy 811S. Oznaczenie teoretycznie wskazuje na 812, ale trudno powiedzieć. W kwestii firmware'u: jeżeli oficjalny firmware ze strony Lite-Ona dla 812S pozwoli się zaaplikować, to sklep nie ma absolutnie żadnego prawa umyć rąk, ale szanse na to, aby firmware chciał współpracować, są raczej marne. Z opisu wynika, że Twój napęd jest OEMem sprzedawanym pod marką 4KUS. Sprawdź na ich stronie, czy nie mają nowszego firmware'u dla Twojego napędu.

W międzyczasie, jeżeli będziesz miał nastepne płyty, nie ruszaj niczego w konfiguracji, a zamiast 1213S podłącz 2S81 i sprawdź, czy teraz działa prawidłowo. Jeśli nie, firmware od 4KUS. Jeżeli nadal nic - cóż... Na naszej stronie głównej jest link do tekstu o konwersji 451S/851S/812S na 832S. W tekście jest m.in. opisana metoda wykonania kopii firmware'u. Możesz zrobić kopię aktualnego firmware'u, później ściągnąć ze strony Codeguys (link w tekście) firmware dla 812S, potraktować go OmniPatcherem i zaaplikować swojej nagrywarce. Oryginalny firmware zawsze można później przywrócić, jeżeli wykonało się kopię.

A jak rozpoznać, czy to OEM 811S, czy 812S: kup jakąś naprawdę dobrą płytę DVD-R (np. Verbatim Pastel lub Verbatim DataLifePlus), włóż do nagrywarki i sprawdź, czy Nero wyświetli prędkość zapisu 8x (dla DVD-R, to ważne). Jeżeli tak, to jest to 812S. Jeżeli nie - hmm... Wtedy można poszukać głębiej, ale chwilowo nie znalazłem informacji na ten temat.

W razie jakichś niejasności (do tej pory) - zapytaj o szczegóły.

Domyślnie

2S81 wydaje się być rzeczywiście 812S. Strona 4KUS. Ostatni firmware, który tam mają, jest z 1 IV i jest naprawdę stary. Wykonanie kopii aktualnej wersji i użycie firmware'u dla 812S lub 832S powinno rozwiązać sporo Twoich problemów. To oczywiście naruszenie warunków gwarancji, ale biorąc pod uwagę, że 812S jest identyczny sprzętowo z 832S, a jeśli nie będziesz nagrywał płyt double layer, nie będzie również sposobu sprawdzić, czy ktoś takiej konwersji dokonał - warto chyba spróbować. Sam mam 812S i jako 832S sprawuje się świetnie.

Muszę jednak dodać ostrzeżenie: jeżeli masz zamiar spróbować, lepiej upewnić się, że dokładnie wszystko rozumiesz i zadać 100 pytań, niż później męczyć się z przywróceniem napędu do życia (co, nawiasem mówiąc, powinno być możliwe).

Domyślnie

Teraz kombinuję, który sprzęt lepiej sobie zatrzymać bo mam wybór, a na temat 1213S zdania są podzielone. Co o tym myślisz ? I jeszcze pytanie techniczne - czy to, że napęd CD i DVDRW były zasilane z tego samego przewodu zasilacza mogło być przyczyną problemu czy to już raczej fantazja ?

Domyślnie

1. Przeczytaj mojego powyższego posta - trochę go przeedytowałem jeszcze.

2. Zasilanie: raczej fantazja, chyba, że Twój zasilacz jest NAPRAWDĘ marny.

3. Ja zostawiłbym sobie 812S. 1213S w chwili obecnej jest marną nagrywarką i nie ma pewności, że kiedykolwiek ukaże się firmware, który to zmieni. To możliwe, ale szanse wynoszą 50%.

Domyślnie

Myślę, że muszę ścigać sprzedawcę o orginalnego LiteOna i ewentualnie z nim kombinować. A tak nawiasem zapytam może trochę głupio co daje zmiana na 832S oprócz obsługi większej ilości nośników jak się domyślam ?

Domyślnie

Oprócz wyższej kompatybiności z różnymi nośnikami (w porównaniu do 2S81, bo dla 'normalnego' 812S firmware jest dość aktualny), możliwość zapisu na płytach Double Layer. Nie jest to jakaś wielka zaleta, biorąc pod uwagę ich cenę - natomiast wyższa komatybilność z różnego rodzaju płytami (+ inne poprawki wprowadzone po 1 IV) byłyby jak najbardziej przydatne.

Najmniej kłopotów sprawiłaby rzeczywiście wymiana 2S81 na 812S - jeżeli sklep jest w stanie to zrobić.

Domyślnie

Jest możliwość sprawdzenia jakie płytki obsługuje dane firmware ?

Domyślnie

Tak, ale odpowiedź Ci się nie spodoba.

Po pierwsze: to, że obsługuje, nie znaczy, że robi to dobrze.

Po drugie, przy pomocy OmniPatchera, można (po zrobieniu kopii firmware'u obecnego w napędzie lub jeśli masz jakiś firmware na dysku) wyeksportować listę obsługiwanych nośników, ale to będą kody nośników, czyli np. MCC 003. Czasami jedna marka (typu Esperanza np.) korzysta z płyt pochodzących od różnych producentów, więc taka lista nie zawsze jest użyteczna tak bardzo, jak chciałby użytkownik.

Domyślnie

Wielkie DZIĘKI ( na razie ) Jutro idę "molestować" sprzedawcę dlaczego mi wciska jakąś podróbę. A tak nawiasem to Ty chyba nic innego nie robisz tylko wypalasz płyty - dysponujesz ogromną wiedzą i masz fachową odpowiedź na każde pytanie hmm... FACHOWIEC

Domyślnie

Dzięki za dobrą opinię Mówiąc szczerze, nie cierpię wypalania płyt, ale wszystko związane z tym procesem jest dość ciekawe.

Powodzenia ze sklepem.

Domyślnie

Zostałem przy LiteOn-ie 1213S ale problem ten sam - Po nagraniu Błedy odczytu przy końcu płyty. Problem tkwi na pewno w sprzęcie, tylko gdzie. Z podejrzanych elementów zostały tylko klawiatura+mysz zestaw bezprzewodowy

Nol
    Gość

Domyślnie

Hm, o ile się nie mylę, to w tym wątku nikt jeszcze nie wspomniał o ewentualnym przetestowaniu nagrywarki w komputerze znajomego Jeśli obudowa nie jest oplombowana, to radzę spróbować tej metody.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)