+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z Nec ND-4550A

Szeregowy kezlok ma szanse

Domyślnie Problem z Nec ND-4550A

Witam
    Mam problem, a mianowicie: mam nagrywarke Nec ND-4550A żadnych, jakiś miesiąc temu zrobiłem upgrade do ND-4551A.Wszystko było ok,ladnie i bezprobemowo dzialało... Do wczoraj. Moja nagrywarka zaczeła tyrkotać i przy tym nie odtwarza płyt, żadnych płyt. Po rozkręceniu nagrywarki( nie jest już na gwar.) podłączyłem nagrywarkę i okazało się że silniczek w środku zamiast obracać płytkę ciągle to on ma "czkawke" czyli co kilka sekund obroci płytkę. Nie wiem co może odp. za ten stan rzeczy. Dzisiaj cofnołem oprogramowanie do wersji ND-4550A, ale to nie pomogło. Próbowałem na różnych kompach i dalej to samo. Jak myślicie co może być nie tak. Pozdrawiam

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Możesz spróbować przeczyścić soczewkę lasera np. wacikiem do uszów nasączonym lekko spirytusem (nie wódką). Jeżeli to nie pomoże, to prawdopodobnie będziesz musiał szykować się do kupna nowej nagrywarki. Można jeszcze spróbować podkręcić moc lasera, ale to już trochę inna bajka...
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

No cóż, coś z mechaniką się zepsuło i nie ma to związku z crassflash'em jaki zrobiłeś, chyba że jakiś modowany flash podegrałeś. Albo zębatki się wytarły i teraz nie mają kontaktu, albo coś się blokuje.

edit:
    He, he no tak, albo raczej, tak jak pisze SEBAW, głowica szuka ścieżki.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    No cóż, coś z mechaniką się zepsuło i nie ma to związku z crassflash'em jaki zrobiłeś, chyba że jakiś modowany flash podegrałeś. Albo zębatki się wytarły i teraz nie mają kontaktu, albo coś się blokuje.
    Flash miałem z "Cdrlab-a" więc powinien być ok. Nie sądze żeby miało to coś wspólnego z mechaniczną usterką. Co jedynie mogę powiedzieć, że ostatnio z powodu tych ulew miałem przerwę w dostawach prądu a komp miałem właczony. Ale to mało prawdopodobne żeby nagrywarka poszła przez odciecie prądu. Co do zębatek to też nie wchodzi w gre, gdyż to silniczek, który kręci płytą ma czkawkę.
    Cytat Napisał QuatPro
    ....albo coś się blokuje.
    Tylko CO

Domyślnie

Trudno powiedzieć. Nic nie stracisz jak to rozbierzesz i pooglądasz.

Domyślnie

Rozkreciłem już, ale nic szczególnego nie zauważyłem. Choć mam pytanie: a mianowicie, chowając tackę na cd to powinien zapalić się laser, czy laser z napędu jest widzialny przez ludzkie oko. Bo ja nie zaobserwowałem żadnej wiązki lasera. A propop czy mam na coś kokretnego patrzeć czy ogólnie

Domyślnie

CD - podczerwień - niewidzialne
    DVD - czerwone - widzialne
    w żadnym z przypadku nie patrz prosto w wiązkę (z góry; możesz uszkodzić wzrok), tylko z boku, nie jestem taki pewny, czy musisz coś widzieć, jak nie ma płyty to laser może w ogóle się nie włączać.

Laser widzi się dokładnie dwa razy w życiu: raz prawym, raz lewym okiem... (na całe szczęście, nie każdej mocy).

Domyślnie

Dziś oficialnie wydalem, na moją nagrywarkę wyrok. Po dluższym grzebaniu i doszczentnym rozebraniu pupa, pupa, ręka, ciało, nagrywarka dała ciało. Więc zamykam owy wątek, bo już nic innego chyba się nie wymyśli. Dziekuje wszystki za odp. i pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)