+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Nowa nagrywarka i problemy z LightScribe

Ramzes_jr
    Gość

Domyślnie Nowa nagrywarka i problemy z LightScribe

Witam

Kupiłem niedawno nagrywarkę DVD z funkcją LS no i nie mogę tej funkcji uruchomić a co za tym idzie wypalić żadnej okładki na płycie . Czytałem już na różnych forach o tej funkcji, przeszukałem forum CDRLab-u i kilka innych i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem dlatego postanowiłem tutj napisać własnego posta.

Gdzieś na forum wyczytałem, że trzeba dodatek jakiś zainstalować który sie nazywa LS_Update_1.4.84.1_ no to go ściągnąłem i zainstalowałem no i to nic nie pomogło no to szukałem dalej i znalazłem ten plik w nowszym wydaniu 1.10.16.1 no i postąpiłem tak samo ściągnąłem zainstalowałęm i nic. Tylko że w przypadku starszego pliku nie wykrywało i funkcji LS natomiast w nowszej wersji wykrywa już LS ale nadal nie mogę nic zrobić.

Proszę o pomoc bo sam już nie wiem co mam robić kombinowałem jak "koń pod górę" i ciągle nic. (Nawet na nowo system postawiłem bo stary już 3 lata stał i myślałem ze zasyfiony był.).

Używam:
    Nagrywarka: LG HL-DT-ST GSA-H42L
    Win: XP SP2 Home Edition

Do nagrywania próbowałem używać:
    Droppix Recorder 2.9.1.0 (wersja demo 30-dniowa)
    Nero expres z płyty która był wraz z nagrywarką
    Nero 8 (wersja demo 30-dniowa).

W Droppix-ie gdy mam już zrobioną okładkę i che wypalić to wyskakuje coś takiego (pomińmy fakt że trzeba obracać płytę bo to wiem).

Płyta:
    Esperanza DVD-R LightScrib x8

wyczytałem że płyta musi mieć znaczek LS w środku
    (ta ma czyli jest dobrą płytą do tej funkcji)

Na płycie dołączonej do dvd szukałem sterownika, ale nic nie znalazłem.

Nic tu nie ma napisane o jakimśkolwiek sterowniku do nagrywarki czy obsługi LS.
    Ostatnio edytowane przez Ramzes_jr ; 06.Oct.2007 o 22:28

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Sprawdź, czy wszystko robisz, jak jest tu opisane: http://cdrlab.pl/article_strona_1614_8.html

Coś mi się wydaje, że winny jest firmware w nagrywarce, tzn. jest stary. Trzeba go zaktualizować. Jeżeli po tej operacji nie będzie skutków, to kup płytę LS firmy Verbatim i sprawdź jeszcze raz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Ramzes_jr
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Sprawdź, czy wszystko robisz, jak jest tu opisane: http://cdrlab.pl/article_strona_1614_8.html
    czytałem to już ściągnąłem o wiele nowszą wersję niż ta z przykładu i robiłem tak jak tam jest napisane i gdy klikam drukuj etykietę LS to wyskakuje napis "nieprawidłowy parametr"

Cytat Napisał SEBAW
    Coś mi się wydaje, że winny jest firmware w nagrywarce, tzn. jest stary. Trzeba go zaktualizować
    Czy to jest niebezpieczne? chodzi mi o to czy w przyszłośi w razie reklamacji
    przyjmą mi ten sprzęt na gwarancje?

Cytat Napisał SEBAW
    LS firmy Verbatim i sprawdź jeszcze raz.
    A co to zmieni? Płyta płycie nie jest równa?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Jeśli poprawnie zaktualizujesz oficjalną wersją firmware, to nie utracisz gwarancji.
    Tu masz wersję vSL01 opublikowaną 12 kwietnia 2007.

Zamiast kupować płytę Verbatim, możesz się pomodlić. Chodzi o to, że płyty Verbatim są pewne.

Ramzes_jr
    Gość

Domyślnie

No i dalej nic zaktualizowałem Firmware.
    Ściągnąłem aktualizacje do firmware ze strony domowej LG zaktualizowałem wszystko przebiegło zgodnie z tym co było napisane w pliku readme.txt.

A może to system? Albo ten sterownik czy dodatek LS_Update_1.10.16.1_.

Nero tak samo odpowiada "nieprawidłowy parametr"
    Droppix pokazuje komunikat że nie ma dysku LS w napędzie umieść właściwy dysk.

Już zgłupiałem. Nie wiem co robić miałem nadzieję, że update pomoże a tu kiszka.

Może jeszcze jakieś inne pomysły macie jak uruchomić tą funkcje w tym Lg.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Jeszcze pozostaje Ci próba z innymi nośnikami.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Ricki
    Gość

Domyślnie

Aktualnie nie mam płyty LS aby to sprawdzić, ale wydaje mi się, że podobny napis wyskakuje, gdy nie odwróci się płyty w napędzie po nagraniu. Na samym wstępie piszesz, że dopiero co nabyłeś nagrywarkę z LS, więc może to jest właśnie ten problem, że nie kładziesz płyty stroną z warstwą LS na tackę.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

A to czytałeś?
    Cytat Napisał Ramzes_jr
    ... (pomińmy fakt że trzeba obracać płytę bo to wiem). ...

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

ja zbierajac do kupy to co zostalo juz napisane przepisze: mianowicie jesli oakzuje sie ze po aktualizacji FW dalej nic to albo primo: owy FW mimo wszystko nie obsluguje tych nosnikow i z tego co pamietam ja us iebie tez mialem probl;em wlasnie z esperanzami...(tdk czy benq na ten przyklad dzialaly) secundo: moim zdaniem pierscienie pozycjonujace na tych plytach sa porysowane lub nie czytelne dla nagrywarki ...wiec zeby to potwierdzic zaopatrz sie w nosnik Verbatima jak napisal kolega SEBAW lub wlasnie tdk lub benq i wszystko sie wyjasni
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Ramzes_jr
    Gość

Domyślnie

Udało mi się

Zakupiłem płytę TDK (3,5 zł - nie są tanie) i się udało właśnie robie swoją pierwszą etykietę na płycie.
    Widocznie płyty esperanza są niewłaściwe do tej nagrywarki szkoda tylko ze zakupiłem ich 10 szt. No ale człowiek uczy sie na błędach

Serdecznie wam wszystkim dziękuje za porady i pomoc...

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

jak widac esperanza zeszla na psy doszczetnie... o ile zwykle cd jeszcze cos tam prezentowaly to teraz juz te z LS to toalna pomylka
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Szeregowy kwiatkos ma szanse

Domyślnie

Witam!
    Mam dokładnie ten sam problem, tylko że to nie jest wina płytek bo sprawdziłem TDK i esperanze, co może być przyczyną, że nie mogę zrobić LS na płytkach.

Moja nagrywarka to:
    Samsung SH 223Q

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Przetestowałem trochę sprzętu LS z płytami Esperanza i ciekawostka:
    1. Asus 4 modele - wypalają etykiety bez uwag;
    2. Pioneer 4 model - j.w.
    3. LG 2 modele - j.w.
    4. Samsung jako, że było sporo narzekań sprawdziłem 8 różnych modeli - żaden nie wypalił etykiety prawidłowo, po zmianie FW w 5 modelach wypalanie poszło bez uwag, niestety ładowane FW są nieoficjalne (Big Thanks CodeGuys).
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)