+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Problem z Nero DiscSpeed 4.9.0.0 i pioneerem 212 v1.22

Szeregowy Olaf ma szanse

Domyślnie Problem z Nero DiscSpeed 4.9.0.0 i pioneerem 212 v1.22

Mam nero 8 i najnowsze cd/dvd speed (teraz zmienili nazwę na nero DiscSpeed). Chcę sprawdzić jakość nagranej płyty ale wywala błąd, który widać w załączniku. Mam pioneera 212 z najnowszym firmware 1.22. Widziałem na necie testy jakości płyt wykonane na tej nagrywarce ale firmawre był starszy, bodajże 1.09. Czy to więc wina najnowszego firmware, którego aktualny DiscSpeed jeszcze nie obsługuje?
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z Nero DiscSpeed 4.9.0.0 i pioneerem 212 v1.22-bez-tytu-u.png  

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A zobacz co będzie się działo na starszej wersję aplikacji:
    http://www.free-codecs.com/Nero_CD-D...d_download.htm
    Jak pobierzesz plik, to wypakuj, ale nie podmieniaj plików w NERO, tylko je od razu odpal.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy Olaf ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    A zobacz co będzie się działo na starszej wersję aplikacji:
    http://www.free-codecs.com/Nero_CD-D...d_download.htm
    Jak pobierzesz plik, to wypakuj, ale nie podmieniaj plików w NERO, tylko je od razu odpal.
    Sprawdzałem i wywala ten sam błąd

Szeregowy kamillo ma szanse

Domyślnie

Sprawdz wersje Nero CD/DVD Speed 4.7.0.0. Powinna dzialac bez problemu. U mnie na 112D dziala :] Pomijajac oczywiscie fakt, ze testy jakosci na Pioneerze sa bodajze niemiarodajne (czy nie dlatego usunieto funkcje sprawdzania jakosci w nowszych wersjach DiskSpeed na tym napedzie?).

Szeregowy Olaf ma szanse

Domyślnie

Chyba wiem czemu nero nie współpracuje z moim pioneerem. Pionka mam podłączonego do kontrolera ICH8R (płyta asus p5b DLX), do którego mam również podłączone 2 dyski seagate pracujące w trybie RAID0. Kontroler ten jest więc ustawiony w tryb RAID czyli aktywowane jest AHCI. Niestety nie wiem czy da się wyłączyć ten tryb dla gniazd SATA, do których nie są podłączone owe dyski (czyli pustych i tego zajętego przez pioneera). Oczywiście mógłbym podłączyć tą nagrywarkę do osobnego kontrolera jmicron ale gniazdo od tego kontrolera znajduje się w trochę dziwnym miejscu i kabla by zwyczajnie nie starczyło.

mikhnal
    Gość

Domyślnie

kup dłuższy kabel, podłącz i sprawdź procedurę testowania, bo mnie też interesuje teoria o AHCI

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Zawsze można kupić dłuższy kabelek (nawet z kumplem się wymienić, który ma obudowę microATX), albo przełożyć napęd niżej.

Szeregowy Olaf ma szanse

Domyślnie

No w sumie mógłbym tak zrobić ale zburzyłoby mi to trochę porządek w budzie. Chociaż teraz uświadomiłem sobie że testowanie jakości dvd na pececie jest dla mnie zbędne bo takowe i tak nie powinno się robić w nagrywarce, w której się tę płytę nagrywało (a mam tylko jeden napęd optyczny w moim PC) więc testy będę robił na laptopowym dvd-rw slim. Z ciekawości jednak, spróbuje pokombinować z intel matrix storage managerem. Może w nim da się coś ustawić.

A jeśli chodzi o prace dysków czy nagrywarek dvd w trybie AHCI to największe korzyści jakie daje to to, że umożliwia tzw. "hot plug" czyli odłączanie napędów przy włączonym komputerze bez ryzyka utraty danych czy zepsucia urządzenia a jeśli chodzi o HDD to ten tryb aktywuje dodatkowo NCQ. Jest jednak coś za coś, na nagrywarce z włączonym AHCI przynajmniej na razie nie sprawdzimy jakości nagranej płyty dvd (przyznam, że to jest moja własna teoria poparta opisanym wyżej problemem). Ale przyszłe wersje nero cd/dvd speed powinny to myślę umożliwić.

mikhnal
    Gość

Domyślnie

Olaf, dzięki za info. ciekawy tylko jestem, czy Pioneer 212 w ogóle nie pozwala na testy czy to tylko Nero DiscSpeed głupieje, bo VSO Inspector pozwala na podstawowe testy na tym napędzie.

http://www.vso-software.fr/products/.../inspector.php
    Ostatnio edytowane przez mikhnal ; 04.Dec.2007 o 06:57

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)