Witam wszystkich
Przepraszam, jeśli to nie jest właściwy dział, po prostu potrzebna mi jest pomoc, a nie mam do kogo się zwrócić.
Podróże w tym roku były ciekawe, więc........któregoś pięknego dnia postanowiłem pozgrywać swój bogaty zbiór zdjęć na DVD. Potem jeszcze zeskanowałem kilka setek archiwalnych zdjęć, dodałem mnóstwo najpiękniejszych krajobrazów z całego świata a także własnego autorstwa. Ponieważ zarówno moja siostra jak i rodzice mają odtwarzacze DVD, wydawało się nie będzie problemów. A jednak.
I tu jest mój problem. Wszystkie zdjęcia zapisane zostały w formacie .jpg.
Tymczasem na odtwarzaczu (nowym, firmowym, nnnooo Panasonic, fakt - kupiony w Media) NIE odtwarza rodzicom zdecydowanej większości plików. Sprawdziłem płytę, zapis bez zastrzeżeń, odtwarza poprawnie zarówno u mnie, u siostry jak i w robocie na kompie (w dwóch systemach OS - Win98 i WinXP). Odtwarza także na moim kombajnie DVD od Samsunga.
A na tym odtwarzaczu u rodziców NIE. Co dziwne, w okienku podglądu pokazuje, że pliki których "nie widzi" mają rozszerzenie .jpeg. Odtwarza tylko niektóre foldery.
Sprawdziłem raz jeszcze w domu rozszerzenia wszystkich plików, więc wskazuje wyraźnie, że mają rozszerzenie .jpg. To dziwne.
Wszystkie zdjęcia (kilka tysięcy - bo to są zdjęcia z okresu ok 10 lat + archiwalne) obrabiane były jak nie znakomitym Photo Canvasem z ACDSee, to też nie najgorszym programem IrfanView. (w różnych okresach czasu). Zdjęcia cyfrowe robione były 3 różnymi aparatami od Kodaka, od Sony'ego i od Samsunga. Przygotowanie nie obrobionych zdjęć (pozgrywanych z różnych dysków mojego archiwum) zajęło mi prawie 3 tygodnie - polegało głównie na zmianie rozmiaru (uwzględniałem gorsze parametry monitora u moich rodziców) i rozszerzenia z .bmp na .jpg (właśnie uwzględniałem obsługę formatu plików), a także na kosmetyce ostrości, kontrastu i barw.
Jak wspomniałem sporo skanowałem. Więc co najdziwniejsze WSZYSTKIE zdjęcia skanowane są widziane przez ten odtwarzacz. A przecież właśnie nad nimi było najwięcej pracy przy obróbce Irfanem.
Jeszcze dziwniejsze - mój szwagierek dużo jeździ po świecie, zawsze ma przy sobie najnowsze cacko czyli CyberShota od Sony'ego. Zdjęcia robi tylko nim. Zdjęcia domyślnie zapisane są na karcie pamięci w formacie .bmp. Wszystkie musiałem konwertować do .jpg. I oto odtwarzacz rodziców nie widział żadnych jego zdjęć poza 1 sesją z Eurodysney'u. To dziwne, konwertowałem zdjęcia pojedyńczo, jednego dnia (z 6 różnych sesji, każda z innego kraju), na moim kompie programem IrfanView, dziwne.
W instrukcji tego odtwarzacza producent podaje, że jest obsługiwany przy przeglądaniu zdjęć TYLKO format .jpg. Płyta, na której dokonałem zapisu jest stosunkowo dobra gatunkowo, od Sony'ego DVD+R, a była to pierwsza i ostatnia sesja nagraniowa. W czym tkwi przyczyna?
Będę wdzięczny za jakieś sugestie i pomoc, pozdrawiam Yakida

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem