+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Nagrywanie zdjęć - pomoc bardzo potrzebna

Yakida
    Gość

Domyślnie Nagrywanie zdjęć - pomoc bardzo potrzebna

Witam wszystkich

Przepraszam, jeśli to nie jest właściwy dział, po prostu potrzebna mi jest pomoc, a nie mam do kogo się zwrócić.

Podróże w tym roku były ciekawe, więc........któregoś pięknego dnia postanowiłem pozgrywać swój bogaty zbiór zdjęć na DVD. Potem jeszcze zeskanowałem kilka setek archiwalnych zdjęć, dodałem mnóstwo najpiękniejszych krajobrazów z całego świata a także własnego autorstwa. Ponieważ zarówno moja siostra jak i rodzice mają odtwarzacze DVD, wydawało się nie będzie problemów. A jednak.

I tu jest mój problem. Wszystkie zdjęcia zapisane zostały w formacie .jpg.
    Tymczasem na odtwarzaczu (nowym, firmowym, nnnooo Panasonic, fakt - kupiony w Media) NIE odtwarza rodzicom zdecydowanej większości plików. Sprawdziłem płytę, zapis bez zastrzeżeń, odtwarza poprawnie zarówno u mnie, u siostry jak i w robocie na kompie (w dwóch systemach OS - Win98 i WinXP). Odtwarza także na moim kombajnie DVD od Samsunga.
    A na tym odtwarzaczu u rodziców NIE. Co dziwne, w okienku podglądu pokazuje, że pliki których "nie widzi" mają rozszerzenie .jpeg. Odtwarza tylko niektóre foldery.
    Sprawdziłem raz jeszcze w domu rozszerzenia wszystkich plików, więc wskazuje wyraźnie, że mają rozszerzenie .jpg. To dziwne.
    Wszystkie zdjęcia (kilka tysięcy - bo to są zdjęcia z okresu ok 10 lat + archiwalne) obrabiane były jak nie znakomitym Photo Canvasem z ACDSee, to też nie najgorszym programem IrfanView. (w różnych okresach czasu). Zdjęcia cyfrowe robione były 3 różnymi aparatami od Kodaka, od Sony'ego i od Samsunga. Przygotowanie nie obrobionych zdjęć (pozgrywanych z różnych dysków mojego archiwum) zajęło mi prawie 3 tygodnie - polegało głównie na zmianie rozmiaru (uwzględniałem gorsze parametry monitora u moich rodziców) i rozszerzenia z .bmp na .jpg (właśnie uwzględniałem obsługę formatu plików), a także na kosmetyce ostrości, kontrastu i barw.
    Jak wspomniałem sporo skanowałem. Więc co najdziwniejsze WSZYSTKIE zdjęcia skanowane są widziane przez ten odtwarzacz. A przecież właśnie nad nimi było najwięcej pracy przy obróbce Irfanem.

Jeszcze dziwniejsze - mój szwagierek dużo jeździ po świecie, zawsze ma przy sobie najnowsze cacko czyli CyberShota od Sony'ego. Zdjęcia robi tylko nim. Zdjęcia domyślnie zapisane są na karcie pamięci w formacie .bmp. Wszystkie musiałem konwertować do .jpg. I oto odtwarzacz rodziców nie widział żadnych jego zdjęć poza 1 sesją z Eurodysney'u. To dziwne, konwertowałem zdjęcia pojedyńczo, jednego dnia (z 6 różnych sesji, każda z innego kraju), na moim kompie programem IrfanView, dziwne.

W instrukcji tego odtwarzacza producent podaje, że jest obsługiwany przy przeglądaniu zdjęć TYLKO format .jpg. Płyta, na której dokonałem zapisu jest stosunkowo dobra gatunkowo, od Sony'ego DVD+R, a była to pierwsza i ostatnia sesja nagraniowa. W czym tkwi przyczyna?

Będę wdzięczny za jakieś sugestie i pomoc, pozdrawiam Yakida
    Ostatnio edytowane przez Yakida ; 04.Nov.2007 o 18:49

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

jakim rogramem nagrywałeś tą płytkę , polecam nero , jest tam opcja ustawienia booktype na dvd-rom , z dvd+ można zrobić płytkę którą odtwarzacze stacjonarne widzą jako oryginalną ( tłoczona ) nie wiem czy to może być przyczyna ale warto spróbować
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

mikhnal
    Gość

Domyślnie

Na 80% to konwersja zdjęć... Stacjonarne odtwarzacze DVD nie lubią jpgów w dużych rozdzielczościach, dlatego trzeba je zmniejszyć do 800 pikseli na dłuższym boku (przypominam że tv i tak ma 720x576 więc więcej nie trzeba). Wtedy o wiele szybciej się ładują.

Polecam darmowy VSO Imago Resizer, jest po polsku:
    http://www.vso-software.fr/products/image_resizer/

tu małe howto:
    http://www.vso-software.fr/products/...ages-guide.php

Powodzenia!

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

coz to ze stacjonarki nie lubia dozych rozdzialek to akurt gu... nieprawda , bo FW stacjonarek doskonale radzi sobie ze skalowaniem zdjec do odpowiedniego rozmiaru, a juz napewno najnowsze modele
    Teraz moje pytanie jest czy to na pewno jpg czy jpeg roznica niby zadna ale z tym odtwarzacze maja problem najczestrzy a jpg jpgowi nie rowny...okazuje sie bowiem ze kompresja moze sie nieznacznie roznic gdy jest wykonywana roznymi programami
    Ostatnio edytowane przez BOOTanick ; 04.Nov.2007 o 20:37
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

mikhnal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał BOOTanick
    coz to ze stacjonarki nie lubia dozych rozdzialek to akurt gu... nieprawda

Dlatego napisałem że "nie lubią" a nie że nie obsługują, bo różnie to bywa. I często nie widzą rozszerzeń .jpeg tylko .jpg.

Program sprawdzony i skuteczny właśnie w takich sytuacjach.

Yakida
    Gość

Domyślnie

Dzięki za szybką reakcję, dzięki wszystkim, a teraz odpowiadam na pytania

1. Robiłem to Nero v6 zakupione razem z napędem z opcją LightScribe
    2. konwersja robiona przez IrfanView v 4.1
    3. fakt, rozdzielczość mam ustawioną na 1024x768 wydawało się, że powinna wystarczyć (na płycie jest 67 folderów i ok 4000 zdjęć, nie zauważyłem ewidentnego zwolnienia pracy podczas ładowania płyty, samo ładowanie trwa jak na kompie, czyli szybko), ale już widzę że dla tv JVC u moich rodziców muszę ją zmniejszyć na 800x600, powinna starczyć. Bo za mocno "rozciąga" obraz.
    4. mam WinXP, a jak wiecie OS WinXP pokazuje w baloontipie typ rozszerzenia pliku już po wskazaniu na niego myszą, ponadto we właściwościach to się potwierdza. Nie sądzę, żeby była jakaś niespójność w odczytywaniu danych o pliku. Więc pokazuje za każdym razem format JPG
    Na 80% to konwersja zdjęć...
    Przychodzi mi coś takiego do głowy. Nie wiem czy znacie Irfana i na ile. Na liście rozwijanej rozszerzeń, w którym chce się zapisać dany plik format .jpg występuje razem z .jpeg. Dokładnie zapisany jest: JPG-JPEG, może to mieć coś wspólnego?
    dodaję screena
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nagrywanie zdjęć - pomoc bardzo potrzebna-screenshot.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Yakida ; 04.Nov.2007 o 21:45

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał BOOTanick
    ... a jpg jpgowi nie rowny...
    Co masz konkretnie na myśli? Myślałem, że format jpg "jednolity" (oczywiście osobno jpg2k).

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

generalnie noe o sam format mi chodzi bo efekt zawsze bedzie ten sam jednakze mam na mysli to ze spotkalem sie z sytuacja w ktorej dwa rozne programy uzywaly roznych algorytmow kompresji...w efekcio skutkowalo to tym, ze jeden byl rozpoznawany jako jpg zas drugi juz nie bardzo (mam tu oczywiscie na mysli wgrywanie na telefon czy inne urzadzenie przenosne)
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Nie no kompresja jest taka sama. Może chodzi o to, że niektóre jpg'i są progresywne i/lub mają w piz... jakichś dziwnych nagłówków/komentarzy.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)