+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Temat: Dvd Lite-on Sohw-1633s

Szeregowy kawunia ma szanse

Domyślnie Dvd Lite-on Sohw-1633s

Witam. Mam problem z nagrywarką DVD LITE-ON SOHW-1633S - przynajmniej tak myśle. Otóż po nagraniu płyty chodzi ona w kinie domowym przez jakis czas a potem pisze dysk error - próbowałam wypalić juz kilka płyt - różnych firm i dalej to samo sie dzieje. Mam np. płyte nagraną dla córeczki z bajką Tomek i przyjaciele - jest tam 5 odc wrzuconych na dvd - po właczenieu płyty pojawia sie głowne menu i 5 ikonek do wybrania (na pewno wiecie o co mi chodzi) no i jak puszcze od początku to płyta leci - skonczy sie 1 odcinek i przy drugim pisze juz dysk error. Nie wiem jak rozw ten problem - już mi nawet szkoda nagrywać płyty bo to nie ma sensu. Bardzo prosze o pomoc - nigdy wcześniej mi sie tak nie działo

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

witaj , na początek proponuję abyś napisała jakiego programu użyłaś do nagrywania , na jakich płytkach nagrane są te bajki , chodzi o markę , najlepiej nagrywać na firmówkach takich jak Verbatim ,TDK , jesli chodzi o program to chyba najlepszy jest nero , większość użykowników używa własnie tego programu , no i pewnie przydałby się nowy firmware do Twojego palnika , pozdrawiam
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Ja myślę, że tytuł "Tomek i przyjaciele" nagrywa się tak samo jak "Koziołek Matołek" (czyli jest to info potrzebne tylko do tego, żeby się chyba miło czytało).

Napisz na jakich płytach nagrywałaś - konkretne marki. I jaki masz firmware w nagrywarce? A i tak pewnie skończy się na tym, że napęd jest już stary i/lub zabrudzony.

Wersję firmware sprawdzisz używając programu Nero InfoTool pobranego stąd.

Domyślnie

Hej. Nagrywam Nero, płyty TDK lub Verbatim (próbowałam też inne gorszych marek ale to samo). Próbowałam zaktualizować sterownik do nagrywarki z tej strony http://www.softwarepatch.pl/plik/590...ware-vS0S.html ale nie chce sie zaktualizować - może macie inny sterownik do tej nagrywarki. Przeciez nagrałam juz tysiące płyt i problemów nie miałam
    ps. może wspomne jeszcze ze komputer jest po formacie (tzn wszystko jest zainstalowane tj. sterowniki do karty graficznej, płyty głownej itp. )
    Ps. ten program Nero InfoTool mam zainstalowany razem z całym Nerem
    Ostatnio edytowane przez kawunia ; 25.Nov.2007 o 19:08

Domyślnie

Cytat Napisał kawunia
    ... ten program Nero InfoTool mam zainstalowany razem z całym Nerem
    To miło by było gdybyś podała wersję firmware, chyba że nie potrzebujesz pomocy w ustaleniu, czy masz najnowszą:
    http://www.cdrinfo.com/Sections/Firm...px?DriveId=986
    Tu masz kilka wersji, nie wszystkie mają aktualne linki, ale przynajmniej wiadomo, że jakaś wersja istnieje i trzeba ją tylko znaleźć.

Domyślnie

nero info
    Frimware Version: BSOY

zauważyłam ze nie ma tam zaznaczonego rodzaju płyty DVD+R a ja własnie takie mam - czy to może własnie być moim problemem
    Ostatnio edytowane przez kawunia ; 25.Nov.2007 o 19:25

Domyślnie

No to ja juz nie wiem co mam zrobić
    Który sterownik mam zainstalować z tej strony http://www.cdrinfo.com/Sections/Firm...px?DriveId=986

Domyślnie

O kurczę, nie pomyślałem, że trzeba napisać, że najnowszy jest najlepszy i w związku z tym, nic nie trzeba robić.

Teraz ew. zostaje przeczyszczenie optyki, a nie było o tym napisane w tych wątkach jakie podałem? Jeśli nie, to wpisz w wyszukiwanie "czyszczenie", dowiesz się, jak to zrobić.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    O kurczę, nie pomyślałem, że trzeba napisać, że najnowszy jest najlepszy i w związku z tym, nic nie trzeba robić.
    No prosze a w tym temacie pisze http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=1799 że nie koniecznie nowe znaczy lepsze (akurat nie dotyczyło to sterowników napędu ale sterowniki to są sterowniki - zadanie mają takie same).... więc zachowaj tą ironie w wypowiedzi dla siebie... nie każdy moze być specem w tej dziedzinie i moze akurat szuka tu pomocy.....

ps. zapomniałam podziękować za pomoc : DZIĘKUJE....
    Ostatnio edytowane przez kawunia ; 25.Nov.2007 o 19:50

Domyślnie

Nowsza wersja powstaje, żeby coś poprawić. Owszem nie jest udaje się to absolutnie zawsze, ale można to dla uproszeczenia przyjąć jako regułę (ponieważ szansa nacięcia się na błąd wynikajacy z takiego rozumowania jest minimalna). Ironii nie było. Na następny raz napisz swojego posta w wątku, który już traktuje o problemach z konkretnym napędem, bo jak się okazuje takie są. Ty wyszukujesz w nich informacji, które potrzebne są Ci tylko do polemiki ze mną. Ostatnie zdanie ma nieco ironii.

Domyślnie

Przeczytałam kilka wątków na tym forum i na innych stronach i nie potrafiłam sobie poradzić z tym problemem dlatego napisałam tutaj licząc na to że ktoś spróbuje mi jakoś pomóc - ja sie naprawde na tym akurat nie znam... mój problem wystąpił pierwszy raz .... dla Was to może jest oczywiste: sprawdź freemware, zainstaluj nowy itp... dla mnie niestety nie...
    ps. przeinstalowałam na nowo ten sterownik z tej strony co mi podałeś - może coś akurat pomoże zobaczymy
    jak nie to bede szukać dalej przyczyny... niestety za czyszczenie sie nie wezne bo uważam że mogłabym cos popsuć i wogóle zostać bez nagrywarki

Domyślnie

Właśnie dlatego, że nie uzmysłowiłem sobie w "pierwszym momencie", że możesz się nie orientować napisałem "O kurczę!".

Stąd http://www.cdrinfo.com/Sections/Firm...px?DriveId=986 zainstalowałaś nowy firmware? Jeśli tak, to chyba nie było potrzebne.

Domyślnie

Tak, zainstalowałam ponownie- wyłączyłam też w kaspersky monitorowanie uruchomionych plików - doczytałam o tym na Waszym forum
    moze to coś da.... jutro napisze czy pomogło
    ps. właśnie to twoje "o kurcze" zabrzmiało dziwnie i zrobiło mi sie przykro
    ale co tam.... przeciez nie bedziemy sie chyba gniewać o głupoty
    dzięki jeszcze raz za pomoc

Domyślnie

Oki. Próbuj, choć wydaje mi się, że Kaspersky, czy inny av akurat w taki sposób by nie wpływał na proces nagrywania, żeby potem nagranie stawało się nieczytelne. Przyjdą tu na pewno jeszcze fachman'i, może będą mieli lepsze pomysły.

Domyślnie

jak już zakończyliście polemikę to teraz ja coś dopiszę , czyszczenie soczewki jest zbędne , gdyby była zabrudzona nic by się nie nagrało , warto spróbować nagrywania różnymi prędkościami , do testowania można użyć płytki RW ale ma ograniczenie predkości nagrywania , wynik byłby więc mało wiarygodny , ale sprawdzić można , @kawunia nie napisałaś której opcji z nero używasz do nagrywania i jaką masz wersję nero , pozdro
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 25.Nov.2007 o 23:22
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Exclamation

tutaj jest chyba wersja nera
    nera mam tego samego odkąd mam nagrywarke
    a nagrywam przy pomocy nero start smart (później wybieram opcje dvd i twórz własne dvd video) lub jeśli mam już pliki gotowe to wrzucam za pomocą Nero express - zawsze tak nagrywałam płyty i nigdy nie było problemu.
    ps. co do prędkości nagrywania to zawsze nagrywam najmniejszą - wyczytałam to na necie że tak sie najlepiej nagrywają płyty
    a co powiecie o tej wersji nera: Nero v8.1.1.0 [PL] Warto ją zainstalować
    Ostatnio edytowane przez kawunia ; 26.Nov.2007 o 15:24

Domyślnie

Ja tam nie lubię najnowszych "wynalazków".

Najmniejsza tzn. konkretnie jaka, bo może nie ma co przesadzać. Jednak w zdecydowanej większości o ile indeks płyty na to pozwala (a teraz to już trudno o płyty z mniejszym indeksem niż 4x), to wypalaj z prędkością 8x, ale nie sądzę i tak, żeby to pomogło.

Domyślnie

Cytat Napisał kawunia
    tutaj jest chyba wersja nera
    nera mam tego samego odkąd mam nagrywarke
    a nagrywam przy pomocy nero start smart (później wybieram opcje dvd i twórz własne dvd video) lub jeśli mam już pliki gotowe to wrzucam za pomocą Nero express - zawsze tak nagrywałam płyty i nigdy nie było problemu.
    ps. co do prędkości nagrywania to zawsze nagrywam najmniejszą - wyczytałam to na necie że tak sie najlepiej nagrywają płyty
    a co powiecie o tej wersji nera: Nero v8.1.1.0 [PL] Warto ją zainstalować
    nero 6 jest dobrym programem do nagrywania , też używam tej wersji , owersji 7 nasłuchałem się dosyć , najnowszej jeszcze nie miałem na warsztacie , w takim przypadku pozostaje testowanie z prędkościami , nagraj jedną płytkę x8 , jeśli nie nastąpi poprawa podnieś prędkość , nie chcę Cię namawiać na wypalenie zbyt dużej ilości płytek ale jak na ten moment to nie widzę innego rozwiązania , aaaaaaaaa jeszcze jedno , w opcjach nero jest możliwość ustawienia booktype na dvd-rom , taka konfiguracja pozwala na wypalenie płytki dvd+r aby była widziana jako tłoczona czyli oryginalna , te ustawienia zmienia się jednorazowo , tuż przed wypaleniem płytko jest okienko gdzie się to zmienia , zanim więc wypalisz płytkę zmień na dvd-rom , powodzenia
    Załączone obrazki Załączone obrazki Dvd Lite-on Sohw-1633s-image_2007-11-27-0003.43.218.jpg   Dvd Lite-on Sohw-1633s-image_2007-11-27-0004.43.531.jpg  
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)