+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: pierwsza nagrywarka dvd - jaką wybrać?

Szeregowy KamilP zero jak zero

Domyślnie

Witam wszystkich na forum

Przed chwileczką się zarejestrowałem. Mam nadzieję, że miło tu zpędze swój wolny czas a przy okazji bardzo dużo nowych rzeczy się od Was nauczę
    Ale do rzeczy.
    W następnym tygodniu będę sobie składał komputer. Zastanawiam się nad nagrywarką dvd. Będzie to moja pierwsza nagrywarka, więc nie mam doświadczenia jeśli o to chodzi. Wcześniej miałem jedynie cdrw lg 24x.
    Prosze o pomoc w związku z tym. Zainteresowały mnie następujące modele:
    LITEON DVD-+R/RW SOHW-832S Oem - 330 zł
    LITE-ON DVD-+R/RW+/ SOHW1213 OEM - 313 zł
    NEC ND-3500A DVD RW+/- 16x - 412 zł
    Ceny oczywiście ostateczne dla mnie do zakupu.
    Teraz zastanawiam się czy warto inwestować w NECa. Troche poczytałem, że to nowy model i różne są opinie odnośnie tych nagrywarek.
    Prosze poradzcie mi co wybrać. Często napewno będe cd nagrywał, czasami również dvd (ze względu na zwiększoną pojemność), czasami również bym chciał nagrać jakiś filmik dvd (ale plytki dvd dl sa jeszcze dość drogie).

Prosze o porady
    Aha mam jeszcze pytanie. Czy warto dołożyć jeszcze do zestawu normalny naped dvd, aby nie zajeżdżać plytkami nagrywarki?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

KAMIL

p.s. Widziałem również test na cdrlab litka 832s.

Nol
    Gość

Domyślnie

Witamy serdecznie

Jeżeli chodzi o wybór nagrywarki, to od niedawna publikuję na forum pewnego rodzaju poradnik nt. kupna takiego sprzętu. Na pierwszy ogień poszły urządzenia uznawane za najlepsze na rynku - NEC ND-3500A i Pioneer DVR-108. Pod tym adresem możesz przeczytać więcej na ich temat. Uważam, że to w pewnym sensie podstawa do zorientowania się w temacie.

Jeżeli chodzi o produkty LiteONa, to również są bardzo dobre i godne polecenia. Do tego są bardzo podatne na różne przeróbki, co ma wpływ na ich atrakcyjność. Jednak na temat urządzeń tej marki nie będę się za bardzo rozpisywał, bo po prostu nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Jestem pewien, że moi koledzy z redakcji uzupełnią tą lukę

A teraz napiszę coś o rywalizacji Pioneer - NEC, co jeszcze nie zostało opublikowane w wątku, który wyżej poleciłem. Mianowicie po przeczytaniu więcej informacji nt. Pioneera wydaje mi się, że nieznacznie (naprawdę niewiele) ustępuje NECowi pod względem jakości zapisu. Przygotowuję odpowiednie uaktualnienie tamtego wątku, tylko potrzebuję więcej czasu, a zaraz wyjeżdżam do rodziny. Proszę zatem o cierpliwość

Napiszę więcej wieczorem.

Nol
    Gość

Domyślnie

Kurze niestety dzisiaj już nie dam rady - jestem wykończony, a chcę to w miarę przyzwoicie napisać. Jutro pod wieczór powinno to być.

Domyślnie

Nol ja jeszcze troche czasu mam, więc nie musi być na dziś Będę kontrolował temacik i forum. Dzięki za poświęcenie.

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

1213S/1613S/1633S to, jak dotąd, porażka. Kompletna. Naprawdę nie polecam, chyba, że cierpisz na nadmiar czasu oraz chroniczny brak podstawek pod piwo.

832S jest niezłą nagrywarką. Nie super-rewelacyjną, ale po ostatnich uaktualnieniach firmware'u - niezłą. To samo dotyczy 812S. Te dwa Lite-Ony nie będą nagrywać bardzo dobrze na wszystkich płytach, ale znalezienie odpowiednich nie jest trudne. Plusem tych Lite-Onów jest duża ilość ciekawych narzędzi i możliwość raportowania niskopoziomowych błędów odczytu.

Jeżeli masz zamiar nagrywać "na czym popadnie", NEC byłby chyba najlepszym wyborem. Jest lepszą konstrukcją od 812S/832S - i lepiej oprogramowaną (mam na myśli firmware). Zwykle można uzyskać dobrą jakość niemal na wszystkim. Jest też nieoficjalny firmware (niejeden), pozwalający na szybszy odczyt filmów, usunięcie blokady regionalnej i bitsetting (Lite-On również ma to wszystko).

Gdybym miał wybierać, sam kupiłbym... NECa do zapisu/odczytu oraz Lite-Ona do skanowania. Ale to tylko ja Dla typowego użytkownika, NEC powinien być po prostu wygodniejszy - i bezpieczniejszy, jeżeli ktoś nie ma ochoty/wiedzy do zajmowania się "kontrolą jakości zapisu".

Jedna uwaga - jeżeli zdecydujesz się na NECa, sprawdź, jaką gwarancję daje sklep. Sam NEC nie daje żadnej, ponieważ napędy sprzedawane są jako OEM. Jak długo sklep daje jakąś, nie jest to problem.

Czy warto zainwestować w dodatkowy czytnik DVD ? Uważam, że nie, chyba, że masz zamiar korzystać z nagrywarki po kilka godzin dziennie (czasu pracy urządzenia).

Nol
    Gość

Domyślnie

Ze swojej strony dodam, że w przypadku zakupu nagrywari i DVD-ROMu polecałbym jako to drugie urządzenie napęd Toshiby. Na przykład SD-M1802 lub najnowszy SD-M1902. Posiadam ten pierwszy model i muszę przyznać, że bardzo dobrze mi się sprawuje. Z drugiej strony ten nowszy napę ma umożliwiać odczyt DVD-RAM, cpo dla niektórych pewnie będzie miało jakieś znaczenie. Jeśli chodzi natomiast o przeróbki firmware'u SD-M1902, to nie posiadam na ich temat informacji (musiałbym poszukać). Wiem, że do SD-M1802 hackowane firmware'y są.

Domyślnie

Nol, Toshiba zwykle (niekoniecznie zawsze) nie czyta DVD+R - dopiero, jeśli nagra się je z book type ustawionym na DVD-ROM. Aczkolwiek nie wiem, jak sprawuje się pod tym względem najnowszy model tej firmy.

Z Lite-Onów polecałbym 166S (czyta wszystko łącznie z DVD-RAM). 167S jest problematyczny.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

za to toshiby sa na pewno bardzo bardzo szybkie i bardzo ciche, czego o litkach powiedziec nie mozna choc faktycznie - na dzien dzisiejszy 832S i starczy - drugiego napedu bym nie bral
    no i cena 832S jest baaardzo fajna

Domyślnie

Toshiby ciche ? Zależy od egzemplarza. Mogę pokazać Ci głośniejszą od Lite-Ona.

Domyślnie

Witam wszystkich

Dzięki Wam za odpowiedzi. Przepraszam, ze tak późno pisze - miałem problemy z netem.

Kupiłem ostatecznie NECa ND-3500A. Jak narazie jestem bardzo zadowolony. Nie palilem jeszcze plytki zadnej, ale mam nadzieje, ze sie sprawdzi w zastosowaniach domowych.
    Zmienilem go w zamówieniu z LiteOn-a 1213 mam nadzieje, ze dobrze zrobilem.

Pozdrawiam i raz jeszcze dzieki za odpowiedzi

KAMIL

Domyślnie

Lite-Ony SOHW-1xx3S są czymś, od czego należy trzymać się z daleka. Jak dotąd.

NEC to dobry wybór.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia