Witam
Zastanawiam się nad wyborem nagrywarki gdyż właśnie dziś padł mój stary NEC ND-4550A... padł tydzień po upłynięciu gwarancji(dodam, że raz był już wcześniej naprawiany a jako opis naprawy w serwisie CSS Beskidy napisano "KGW" - może ktoś z was wie co to oznacza?)
Do rzeczy - potrzebny mi nowy palnik.
1). NIE NEC - absolutnie straciłem zaufanie do tej firmyNagrał może... GÓRA ze 100 płyt, odczytał z 500 i padł... to stanowczo za krótko jak na moje wymagania.
2) Błędy zapisu - tak się zastanawiałem w tym temacie... żaden z moich znajomych nie patrzy na błędy zapisu - ba nawet nie mają pojęcia o ich istnieniu.
Nagrywają na OMEGACH, ThinkExtra i innych supermarketowych shitach - przy braku funduszy i mnie się to zdarza - może więc lepiej wziąć coś co lepiej czyta niż nagrywa? ale bez przesady Samsungi to poracha :/
3) Korekcja błędów - tutaj NEC był tragiczny - wystarczy, że płytka była lekko porysowana, a on już wywalał błędy CRC w Windowsie. Potrzebuję coś co odczyta kichowate/porysowane płyty i będzie również w stanie na takich nagrywać.
4) Prędkość - nie musi być demonem szybkości - spokojnie wystarczy mi przyzwoite 12-16x, ważne żeby szybko czytał i rozpoznawał płytki - NEC w tym względzie był fatalny... :/
5) Niezawodność - potrzebuję czegoś co "nie rozklekocze się jak NEC" po 2 latach. - dodam, że LiteON 3 letni w drugim kompie ma się świetnie a korekcją błędów od nowości przewyższał NECa... no Litek przestał nagrywać bo pali puste miejsca na krążkach heh(takie fajne jaśniejsze kółeczka zostają, może da się to jakoś naprawić?)
6) Lightscribe - może być, nie musi.
7) Cena - Nie gra roli.
Pytania:
1) Jaką nagrywarkę polecicie, która spełniała by powyższe warunki?
W skrócie - przyzwoita jakość, świetny, szybki odczyt + niezawodność.
2) Czy to normalne, że u mnie wszystkie nagrywarki jakie posiadałem od nowości "przywieszały" kompa podczas nagrywania Lead IN - Lead OUT?
Jeśli nie to jaką nagrywarkę wybrać, która nie będzie przywieszała
3) Jak podacie nagrywarkę, podajcie też jakie nośniki do niej pakować.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem