+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Wybór nagrywarki + kilka pytań

Szeregowy Cybernetic ma szanse

Domyślnie Wybór nagrywarki + kilka pytań

Witam

Zastanawiam się nad wyborem nagrywarki gdyż właśnie dziś padł mój stary NEC ND-4550A... padł tydzień po upłynięciu gwarancji(dodam, że raz był już wcześniej naprawiany a jako opis naprawy w serwisie CSS Beskidy napisano "KGW" - może ktoś z was wie co to oznacza? )

Do rzeczy - potrzebny mi nowy palnik.

1). NIE NEC - absolutnie straciłem zaufanie do tej firmy Nagrał może... GÓRA ze 100 płyt, odczytał z 500 i padł... to stanowczo za krótko jak na moje wymagania.

2) Błędy zapisu - tak się zastanawiałem w tym temacie... żaden z moich znajomych nie patrzy na błędy zapisu - ba nawet nie mają pojęcia o ich istnieniu.
    Nagrywają na OMEGACH, ThinkExtra i innych supermarketowych shitach - przy braku funduszy i mnie się to zdarza - może więc lepiej wziąć coś co lepiej czyta niż nagrywa? ale bez przesady Samsungi to poracha :/

3) Korekcja błędów - tutaj NEC był tragiczny - wystarczy, że płytka była lekko porysowana, a on już wywalał błędy CRC w Windowsie. Potrzebuję coś co odczyta kichowate/porysowane płyty i będzie również w stanie na takich nagrywać.

4) Prędkość - nie musi być demonem szybkości - spokojnie wystarczy mi przyzwoite 12-16x, ważne żeby szybko czytał i rozpoznawał płytki - NEC w tym względzie był fatalny... :/

5) Niezawodność - potrzebuję czegoś co "nie rozklekocze się jak NEC" po 2 latach. - dodam, że LiteON 3 letni w drugim kompie ma się świetnie a korekcją błędów od nowości przewyższał NECa... no Litek przestał nagrywać bo pali puste miejsca na krążkach heh (takie fajne jaśniejsze kółeczka zostają, może da się to jakoś naprawić?)

6) Lightscribe - może być, nie musi.

7) Cena - Nie gra roli.

Pytania:

1) Jaką nagrywarkę polecicie, która spełniała by powyższe warunki?
    W skrócie - przyzwoita jakość, świetny, szybki odczyt + niezawodność.

2) Czy to normalne, że u mnie wszystkie nagrywarki jakie posiadałem od nowości "przywieszały" kompa podczas nagrywania Lead IN - Lead OUT?
    Jeśli nie to jaką nagrywarkę wybrać, która nie będzie przywieszała

3) Jak podacie nagrywarkę, podajcie też jakie nośniki do niej pakować.

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Co do NECa to się niezgadzam po stokrość Mój wysłużony NEC w kwietniu będzie obchodził 2 lata i nagrywa płytki aż miło (nawet najtańsze po 80 gr w dobrej jakości) Testy wykonywane były na LiteONie
    Odczyt płyt też jest super... jedynie raz załapałem jakieś ciulate płyty które się po nagraniu nienadawały do odczytu i fakt faktem przy próbie odczytu NECiem odczyt padał od razu ale nie lepiej na Litku było

Teraz to chyba pionek 115D górą hehe bo tak to nie ma chyba w czym wybierać ja miałem go kupić ale traf chciał i kupiłem LG (jak dla mnie jedyna bolączka to brak możliwości wykonywania testów jakości ale z tym sobie wkrótce poradze )

PS- przywiechy raczej do normalności nie należą ja miałem tak w starym kompie że podczas nagrywania system się wieszał ale to wina była po stronie walniętej płyty głównej a nie po stronie nagrywarki
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

I tak coś z Pioneer'a, a do tego, jak cena nie gra roli (tylko, że miejsce potrzebne dodatkowe), możesz sobie dokupić coś z Samsung'a. Mogłeś zadać to pytanie w specjalnie do tego przeznaczonym wątku.

Domyślnie

Namówili mnie w Infoglobie na LG H55L - muszę powiedzieć, że nie jestem w 100% zadowolony :/ Długo rozpoznaje płytki... a na nagranych DVD - mniej więcej w połowie widać dziwne prążki - czy to normalne? Płyta sprawna w 100% - Nero Scandisk wykazuje 100% poprawnych sektorów. WTF?

Domyślnie

Mnie namówili na LG GH20LS10 hehe ale niemiałem jej jeszcze jak sprawdzić za bardzo bo mam kupe miejsca na kompie ale do rzeczy co do tych prążków to jak pamiętam jak miałem starego LG 4120B tak się zachowywała ta nagrywarka przy nagrywaniu jak podczas palenia spadała prędkość zapisu lub rosła zdaje się że w ZCLV jak się nagrywało to na płycie było widać gdzie z jaką prędkością była płyta palona i tak np. płyta x8 miała 3 różne od najmniejszej prędkości x4 x6 x8 i było to widać na płycie
    niemniej jednak na LG nieda się wykonać testów jakości płyty jak jesteś bardzo zainteresowany to poszukaj kogoś kto ma LiteONa i niech wykona test jakości w Nero CD-DVD Speed
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Domyślnie

Cytat Napisał lee99
    Mnie namówili na LG GH20LS10 hehe ale niemiałem jej jeszcze jak sprawdzić za bardzo bo mam kupe miejsca na kompie ale do rzeczy co do tych prążków to jak pamiętam jak miałem starego LG 4120B tak się zachowywała ta nagrywarka przy nagrywaniu jak podczas palenia spadała prędkość zapisu lub rosła zdaje się że w ZCLV jak się nagrywało to na płycie było widać gdzie z jaką prędkością była płyta palona i tak np. płyta x8 miała 3 różne od najmniejszej prędkości x4 x6 x8 i było to widać na płycie
    niemniej jednak na LG nieda się wykonać testów jakości płyty jak jesteś bardzo zainteresowany to poszukaj kogoś kto ma LiteONa i niech wykona test jakości w Nero CD-DVD Speed
    Namawiają na te LG - nawciskali mi, że bezawaryjne, najnowszy model, że ładnie czyta i nagrywa... eh chyba mi wodę z mózgu zrobili bo w testach słabo wypada - ale jest już firmware 1.05 - może by się przydało odświeżenie testu?

/EDIT

Poza tym jakoś dziwnie piszczy laser w tym LG, to u nich normalne? NEC nie wydawał z siebie pisków :/
    Ostatnio edytowane przez Cybernetic ; 29.Dec.2007 o 21:06

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Jeśli gdzieś uświadczysz nową to polecam Plextora 716 A albo SA.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

No cóż hehe ja kupiłem bo chciałem coś pod SATA nowszego dałem tej firmie drugą szanse poza tym dla każdego coś dobrego W testach to zawsze wychodzi że LG jest do dupy hehe a mimo to wciąż się sprzedaje...
    Ten model H55L to nie taki nowy chyba znowu chociaż u nich z LG to wystarczy o jedno oczko zwiększyć prędkość i nową nagrywarkę wypuszczają hehe

PS- czy piszczenie jest normalnie niewiem ale testowałem odczyt nagrywanie płyt rw +- i ramów i jak dla mnie to co pierwsze się nasuwa to napewno to że LG lepiej radzi sobie z płytami DVD-RAM Odczyt płyt przynajmniej na moim modelu bez zarzutu na full ponad x16 przy SL i chyba zablokowany riplockiem odczyt płyt dvdvideo max x8 ale niewiem może tak leci na full
    Poza tym nie nagrywałem na tej nagrywarce "jeszcze" więc na temat płyt - + r nie powiem wiele bo niewiem hehe
    Druga sprawa że pierwszy bios z możliwych mam a update'u jeszcze niema więc to też ma wiele do tego bo moim zdaniem ten bios FL00 jest niedopracowany Pozdro

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał Filon by A-men
    Jeśli gdzieś uświadczysz nową to polecam Plextora 716 A albo SA.
    To ja poproszę dwie. A dla naszego serwisu spoko możesz zarezerwować 20 kolejnych. A licząc wszystkich chętnych użytkowników razem będzie ~100.

edit:
    Ja sprzedam na Allegro. Możemy spoko zamówić cały TIR.

Domyślnie

Kolejny problem... bufor w nero pokazuje cały czas 4%... wtf?

Domyślnie

Nero w jakies wersji? Jaki rodzaj płyt jest wypalany? Jaki masz dysk? to wszystko za mało informacji mój drogi

PS- na forum zdaje się nieużywamy slangu bo nie wszyscy mogą wiedzieć o co lotto

Domyślnie

Płytka Supratec/Maxell/Platinum/TDK - czyt. wszystkie.

Dysk Samsung 80 ATA 100 8MB bufor - dokładnego modelu nie chce mi się szukać - szybki

Płyta Asus A8N5X - najnowszy bios ze stronki
    Proc Athlon 3200+@3800+ (2000Mhz@2400Mhz
    Cooler - box
    Ram 2x512 DDR 400Mhz
    Grafa: Sapphire Radek x800 GTO@GTO2 (zegar 400Mhz@500Mhz Pamięć 480Mhz@550Mhz )
    Palnik: LG H55L - najnowszy firmware 1.05

Windows XP SP2 + wszystkie możliwe aktualizacje
    Nero 8.2.8.0 Lite - czyli bez żadnych dodatkowych dupereli - samo nero + cd info, drive speed, disc speed.

Odkryłem czym jest problem... wyczytałem w Nero logu nie włączony tryb DMA :/ Co najciekawsze Nero twierdzi, że DMA nie jest włączone ani dla dysku ani dla nagrywarki :/

Poszedłem w tym celu do BIOSu - bios twierdzi, że

"Primary IDE controller
    DMA Mode: Auto
    Detected: UDMA 100"

Secondary IDE controller
    DMA Mode: Auto
    Detected: UDMA 33"

Dodam, że taśmy są na milion procent dobrze połączone - Dysk - Primary i ostatnie złącze na taśmie - Master.
    To samo z DVD tylko podłączone do kontrolera Secondary.

Poszedłem do windy - nvidia.pl -> najnowsze stery do Nforce4
    Mój komputer->właściwości->menedżer urządzeń->NVIDIA nForce4 Paraller ATA controller - patrzę secondary -> Ultra DMA 2 (Ultra 33) i jest ptaszek przy tym.

Nero i test again... ok bufor nie stoi już na 4% ale skacze cały czas 4-90%
    czytam loga....

Samsung dysk - DMA off
    LG nagrywarka - DMA off

What the fuck?

Reinstalka sterów na te od płyty - to samo.
    Wyrzucenie i stery microsoft - to samo.
    ForceASPI 1.7 - to samo.
    Jeszcze raz najnowsze stery Nvidia - to samo.

Może mi ktoś powie jak włączyć to DMA bo już mnie szlag trafia :/

Domyślnie

Wywal nero 8 zainstaluj albo Nero 7 jak masz Viste albo Nero 6 (dla XP) bo ten program póki co to badziew niesamowity :/ mam go i dostaje szału powoli tyle że mam cały pakiet z nero 8 zaistalowany włącznie z InCD Pzdr

Domyślnie

Zmieniłem taśmę z 40 żyłowej na 80tkę i o dziwo w BIOSie pokazuje już UDMA 4(Ultra Ata 66) w windowsie...

Test szybkości kontrolera w DriveSpeed Nero:

Dodam, że wcześniej było 19MB/s

Bufor w Nero już ok, nie spada poniżej 90% ani na moment...

Zwiechy podczas Lead in/Lead out nadal.... da się to zlikwidować?

Domyślnie

Test tej samej maszyny pod Linuxem, program Brasero...

0 zwiech, super prędkości... może błędów też mniej

Chyba będe używał Linuxa do nagrywania, Windows ogólnie suxx....

PS. Ale jakby ktoś miał pomysł jak rozwiązać problem powyżej - chętnie posłucham

PS2. Może testy nagrywarek pod Linuxem z programem Brasero? IMO jest świetny

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)