+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Jak sprawdzić czy płyta dobrze się wypaliła?

Szeregowy Naren ma szanse

Domyślnie Jak sprawdzić czy płyta dobrze się wypaliła?

Witam wszystkich. Mam taki problem nie znalazłem go w szukajce wiec pozwoliłem sobie postawić nowy temat. Jeśli już taki był to sorry nie znalazłem.
    Jestem raczej niezorientowany user i nie wiem jak sprawdzić czy płyta z ważnymi danymi dobrze sie wypaliła. Z tego co czytałem na forum to używa sie do tego Nero CD speed. Mam najnowszą wersję. 4.7.7.15.
    Nagrywarkę LG GSA h10n z firmware jl12. Wypalam na płytach Verbatim DVD+r 16x. Nero CD speed identyfikuje te płyty jako mcc 004 000 (00h). Mam też TDK DVD=r 16x [nero widzi je jako TDK 003 000 (00h)]. Do lepszych nie mam dostępu. Których lepiej użyć? Może DVD+/-r Dual Layer bo słyszałem że te są oryginalne Mitshubishi z Singapuru. Cena płyt mi nie robi.Dane są bardzo ważne wiec jak polecicie to kupie DL.
    Jak sprawdzić czy w czasie wypalania ważnych danych pojawiły sie błędy. Można to sprawdzić w czasie wypalania? Nie uszkodzi to danych? Bo są arcyważne? Głównie zdjęcia JPG i pliki Word.
    Wiem że można zrobić benchmark w Nero wciskając F2. jak wypale te płyty to mogę wkleić screen, do oceny. Jak byście byli tak uprzejmi udzielić fachowej analizy Tylko nie wiem jak sprawdzić te błędy i ile tych błędów jest akceptowalne w czasie wypalania. I czy te błędy mają duży wpływ na jakość danych? Wiem ze może to śmieszne ale nie wiem. Nigdy sie tym nie interesowałem, ale teraz muszę zarchiwizować dane naukowe do magisterki.
    Aha byłbym zapomniał używam Nero Express 6.
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Naren ; 31.Jan.2008 o 10:02

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Nie kciało mi się cytować ...

Więc tyle co ja wiem: Do arcyważnych danych na chwilę obecną nie użyłbym DLów. Nagrywarki radzą sobie z nimi raz tak, a raz siak.
    Te dane wypaliłbym na co najmniej 2 płytkach dobrej marki: Verbatim, Sony. Do TDK obecnie nie mam zaufania.
    W trakcie wypalania jeśli nie zdarzy się katastrofa to najczęściej proces przebiegnie prawidłowo, mimo że nie oznacza to poprawnie nagranych danych.
    Sposobów na sprawdzenie jest kilka. Np: Nero CD DVD Speed. Niestety nie każda nagrywarka/czytnik są przez ten program wspierane. Objawia się to tym, że taki test nie pokaże ci czy płytka jest dobrze wypalona czy totalnie przeciętnie.
    Innym sposobem są napędy LiteOn (chyba tylko nagrywarki) i oprogramowanie KProbe2. 3 sposób to nagrywarki Plextora i odpowiednie narzędzia dołączane chyba do boxów tej firmy.
    4 sposób to program CDCheck. Przy jego pomocy tworzysz sumę kontrolną dla wszystkich plików, które znajdą się na DVD, a po wypaleniu zapuszczasz weryfikację tych sum. Ponieważ program podczas weryfikacji podaje szybkość odczytu danych, obserwując cały proces możesz wykryć czy napęd nie ma problemów z czytaniem wypalonej płytki.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

kurde , piszecie jak dla speców , jak ma szary człowiek to zrozumieć , proszę troszkę łopatologicznie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd
    ... W trakcie wypalania jeśli nie zdarzy się katastrofa to najczęściej proces przebiegnie prawidłowo, ...
    Nie sposób się z tym nie zgodzić.

Szeregowy Naren ma szanse

Domyślnie

Ponieważ musiałem szybko zrobić back-up plików, zrobiłem tak: nagrałem 1 płytę TDK i 2 Verbatim.
    Zrobiłem weryfikacje danych w Nero. Wyszła poprawnie. Sprawdziłem zgodność plików z danymi na dysku w Total Commanderze (wybranych, najważniejszych), i sprawdziłem zgodność plików na DVD z danymi na dysku za pomocą programu Accuhash 2.0. To wszystko.
    Wyszło wszystko OK.
    Mam nadzieję ze będzie OK. Sprawdzę jeszcze stan tych płyt tym programem CDCheck. Niestety danych na dysku już nie mam.... Uległy zniszczeniu. Bad sectory...

Szeregowy wieniu26 ma szanse

Domyślnie

witam
    Chciałem sprawdzić jakość wypalonych płyt Nero CD DVD Speed ale nie mam możliwości włączenia START w zakładce jakość dysku. Mam LG H55L. W PlexTools zakładka test PI/Po i inne też pokazuje, że niedostępne dla tego urządzenia
    Ma ktoś "lekarstwo"

Starszy sierżant slawekj ma szanse Avatar slawekj

Domyślnie

LG nie zwraca błędów.
    Do testowania obecnie dostępny jest jedynie LiteOn.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Nie sposób się z tym nie zgodzić.
    Niemniej jednak wielokrotnie miałem sytuację, że po tak udanym procesie płytka się w 95% nie czytała

Domyślnie

Cytat Napisał Naren
    Mam nadzieję ze będzie OK. Sprawdzę jeszcze stan tych płyt tym programem CDCheck. Niestety danych na dysku już nie mam.... Uległy zniszczeniu. Bad sectory...
    Jak mniemam accuhash też sprawdza pliki generując sumy kontrolne więc CDCheck już nie musisz używać ...

Domyślnie

Cytat Napisał slawekj
    Do testowania obecnie dostępny jest jedynie LiteOn.

Nie wiem jak teraz stoją te napędy, ale paradoksalnie jeszcze z rok temu były jednymi z gorszych (w kwestii nagrywania).

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)