+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Temat: Problem z nagraniem DVD+R DL

Szeregowy philips ma szanse

Domyślnie Problem z nagraniem DVD+R DL

Witam!

Otóż chciałem dzisiaj nagrać film DVD przeznaczony na płytę DVD9. Na początku proces nagrywania przechodzi pomyślnie ale blisko połowy procentowego przebiegu wypalania płyty wyskakuje "nieznany błąd nagrywania". Nagrywanie oczywiście się zatrzymało więc wyciągam płytkę z napędu i widzę obszar na której są nagrane dane, mała przerwa i znowu kawałek danych... Nie wiem czy ja coś źle zrobiłem czy jest w tym jakiś inny błąd. Miałem obraz płyty przygotowany i tak jak zawsze podwójnym kliknięciem LPM otworzył się Nero 7.8.5.0 po czym wybrałem rozpoczęcie nagrywania. Jeszcze nigdy nie nagrywałem dwuwarstwowych płyt, więc nie wiem dokładnie jak to być powinno tym bardziej iż znajomy mówił, że trzeba gdzieś ustawić parę rzeczy czy coś...

Specyfikacja sprzętowa mojego PC'ta:
    Procesor: Athlon XP +3000
    RAM: 1GB DDR 400Mhz
    Napęd: LG HL-DT-ST DVD-RAM (GSA-H55L)
    Nośnik: Shivaki DVD+R DL (8,5GB ; 1x-8x)
    Software: Nero Express 7.8.5.0

PS: Dziękuję z góry za udzieloną mi pomoc.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

na początek zmień płytki na lepsze , najlepiej Verbatim , druga sprawa to moja osobista propozycja , zmień nero 7 na nero 6 , o wiele lepsze i sprawdzone , siudemka jeszcze nie dopracowana a już wypuścili ósemkę , jeśli użyjesz szóstki efekt masz gwarantowany
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    na początek zmień płytki na lepsze , najlepiej Verbatim , druga sprawa to moja osobista propozycja , zmień nero 7 na nero 6 , o wiele lepsze i sprawdzone , siudemka jeszcze nie dopracowana a już wypuścili ósemkę , jeśli użyjesz szóstki efekt masz gwarantowany
    Taraz zwróciłem na to uwagę, że to kombinacja siódemki i DL. Nie dobra kombinacja. Spróbuj wykonaj nero'em obraz i wypal za pomocą ImgBurn.

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    Sądzisz, że mogła być to wina płytki i Nero? Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że nie warto kupować tych firmowych płyt ponieważ na tych zdecydowanie tańszych odpowiednikach też się wszystko dobrze nagrywało. I biorąc pod uwagę cenę TDK DVD+R DL koło 11zł z tego co pamiętam, a za płytę marki Shivaki 5zł dałem. Jeśli chodzi o Nero 6 to obojętnie jaką wersje polecasz czy tą z najwyższymi numerkami aktualizacji? Pytam tak na wszelki wypadek.

Cytat Napisał QuatPro
    Taraz zwróciłem na to uwagę, że to kombinacja siódemki i DL. Nie dobra kombinacja. Spróbuj wykonaj nero'em obraz i wypal za pomocą ImgBurn.
    Obraz płyty wykonałem z plików .VOB etc. za pomocą programu CloneDVD2 2.9.0.9 Może być taki obraz czy koniecznie trzeba wykonać go poprzez użycie Nero 6? Natomiast jeśli chodzi o nagranie płyty to już użyć Nero 6 nie można? I czy program ImgBurn bardziej gwarantuje pomyślne wypalenie płyty?

PS: Dziękuje za wskazówki

Domyślnie

Tak, spróbuj nagrać ten obraz, który posiadasz, programem ImgBurn nawet na takim samym nośniku, dla porównania, będziesz wiedział ocb.

Domyślnie

Cytat Napisał philips
    Sądzisz, że mogła być to wina płytki i Nero? Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że nie warto kupować tych firmowych płyt ponieważ na tych zdecydowanie tańszych odpowiednikach też się wszystko dobrze nagrywało. I biorąc pod uwagę cenę TDK DVD+R DL koło 11zł z tego co pamiętam, a za płytę marki Shivaki 5zł dałem. Jeśli chodzi o Nero 6 to obojętnie jaką wersje polecasz czy tą z najwyższymi numerkami aktualizacji? Pytam tak na wszelki wypadek.
    wersja nero 7 nie ma najlepszej opinii , sam miałem ją zainstalowaną przez kilka dni i nie byłem zadowolony , nie pamiętam dokładnie co się chrzaniło , powróciłem do wersji 6 i nie mam kłopotów , obecnie wersja nero 6 ma aktualizację 6.6.1.15 , żadnych problemów z tą wersją , jeśli chodzi o płytki to proponuję abyś użył tych tańszych na nero 6 , zobaczysz czy coś się zmieniło , jeśli nadal będzie problem będziesz musiał wypróbować lepsze płytki , istnieje też możliwość że Twój napęd nie radzi sobie z DL-kami , nie wiem czy masz wgrany najnowszy firmware , może to by pomogło w rozpoznawaniu płytek i co za tym idzie w ich wypalaniu , co do sposobu wypalania to wystarczy uruchomić w nero zakładkę "pliki DVD video" i tam możesz wstawiać do nagrania gotowe pliki dvd , vob , sub , ifo , ta kombinacja działa na 100% , pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 22.Feb.2008 o 09:45
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    wersja nero 7 nie ma najlepszej opinii , sam miałem ją zainstalowaną przez kilka dni i nie byłem zadowolony , nie pamiętam dokładnie co się chrzaniło , powróciłem do wersji 6 i nie mam kłopotów , obecnie wersja nero 6 ma aktualizację 6.6.1.15 , żadnych problemów z tą wersją , jeśli chodzi o płytki to proponuję abyś użył tych tańszych na nero 6 , zobaczysz czy coś się zmieniło , jeśli nadal będzie problem będziesz musiał wypróbować lepsze płytki , istnieje też możliwość że Twój napęd nie radzi sobie z DL-kami , nie wiem czy masz wgrany najnowszy firmware , może to by pomogło w rozpoznawaniu płytek i co za tym idzie w ich wypalaniu , co do sposobu wypalania to wystarczy uruchomić w nero zakładkę "pliki DVD video" i tam możesz wstawiać do nagrania gotowe pliki dvd , vob , sub , ifo , ta kombinacja działa na 100% , pozdrawiam
    Posiadam już Nero 6.6.1.15, ImgBurn 2.4.0.0, zakupiłem identyczną płytę, która użyłem za pierwszym razem, obraz płyty utworzyłem tym sposobem jakim Asterix zaleciłeś i wszystko jest w porządku ale gdy chcę nagrać tą płytę ImgBurn'em to wyskakuje taki komunikat:

Moja nagrywarka posiada możliwość nagrywania DL i z tego co pamiętam posiadam ją od stycznia bieżącego roku, gdyż została wymieniona z powodu awarii lasera więc wydaje mnie się, że aktualizacja FirmWare raczej jest zbędna, aczkolwiek mogę się mylić.

Domyślnie

Komunikat nie mówi o problemie ze sprzętem, tylko z obrazem w kontekście rodzaju nośnika.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Komunikat nie mówi o problemie ze sprzętem, tylko z obrazem w kontekście rodzaju nośnika.
    Czyli co powinienem zrobić by móc nagrać w końcu ten film w takiej postaci jakiej jest? - DVD9

Domyślnie

Gdybym wiedział to bym napisał.

Potwierdź mi. Tłoczony oryginał jest dwuwarstwowy? Nośnik do nagrania jest dwuwarstwowy?

Najlepiej by było gdybyś kopię wykonał tym samym, czym zrobiłeś obraz, choć Clone'a ja akurat nie testowałem, przy wypalaniu DL. Możesz też zrobić nowy obraz DVD Decrypter'em i nim spokojnie wypalać DL'ki - sprawdzone w praktyce. Problem z komunikatu może świadczyć o tym, że program nie potrafi nagrać tego obrazu lub jest on nieodpowiednio wykonany. Mała szansa, że nie potrafi "dogadać się" z nośnikiem też jest.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Gdybym wiedział to bym napisał.

Potwierdź mi. Tłoczony oryginał jest dwuwarstwowy? Nośnik do nagrania jest dwuwarstwowy?

Najlepiej by było gdybyś kopię wykonał tym samym, czym zrobiłeś obraz, choć Clone'a ja akurat nie testowałem, przy wypalaniu DL. Możesz też zrobić nowy obraz DVD Decrypter'em i nim spokojnie wypalać DL'ki - sprawdzone w praktyce. Problem z komunikatu może świadczyć o tym, że program nie potrafi nagrać tego obrazu lub jest on nieodpowiednio wykonany. Mała szansa, że nie potrafi "dogadać się" z nośnikiem też jest.
    Tylko jest jeden i to myślę, że ważny problem, pliki te zostały ściągnięte z sieci Torrent, obraz płyty wykonałem Nero 6 tak jak Asterix opisał, a ImgBurn wyświetla taki komunikat, który przedstawiłem na obrazku.

Domyślnie

Plik ma rozszerzenie "iso"? Jeśli tak, nadal możesz spróbować programem DVD Decrypter.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Plik ma rozszerzenie "iso"? Jeśli tak, nadal możesz spróbować programem DVD Decrypter.
    .nrg czyli od programu Nero, ale zrobić .iso to żaden problem. Zrobić jeszcze raz obraz płyty DVD Decrypter'em i spróbować wypalić ImgBurn, tak? Wezmę się za to jutro jak ze szkolenia wrócę, mam nadzieje, że tym razem zadziała. Dzięki za wskazówki

Domyślnie

Chyba mylisz określenie obraz płyty. To co Ty masz z tej tam sieci, to jest właśnie obraz. To co wypalasz to jest już kopia. Widać, że jest to obraz "made by" Nero. Skoro tak, to najpierw sprawdź, czy jest on ok używając do tego celu Alkohol'a. Tzn. montując w nim ten obraz i sprawdzając w praktyce, czy film działa. Daj znać jaki rezultat. A swoją drogą, to po co ktoś robi obraz płyty DVD-V Nero'em?

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Chyba mylisz określenie obraz płyty. To co Ty masz z tej tam sieci, to jest właśnie obraz. To co wypalasz to jest już kopia. Widać, że jest to obraz "made by" Nero. Skoro tak, to najpierw sprawdź, czy jest on ok używając do tego celu Alkohol'a. Tzn. montując w nim ten obraz i sprawdzając w praktyce, czy film działa. Daj znać jaki rezultat. A swoją drogą, to po co ktoś robi obraz płyty DVD-V Nero'em?
    To co ja ściągnąłem to nie obraz płyty tylko sam folder VIDEO_TS z całą zawartością. Obraz płyty ja sam dopiero utworzyłem programem Nero tak jak wyżej była podana rada a następnie wypalić ImgBurn'em. Tylko, że pojawia mnie się zawsze takie okienko jak wyżej ukazałem. Obraz, który został stworzony poprzez Nero czy CloneDVD działa prawidłowo - problem jest tylko z jego nagraniem ;|

Teraz sytuacja nr 2, kumpel z wypożyczalni załatwił sobie film na DVD-9. Zrobiłem obraz płyty programem Nero i chciałem nagrać, tylko, że znowu podczas próby nagrania ImgBurn pojawia się taki komunikat jak wyżej tylko, że zamiast (VTS_04) jest (VTS_01)

Nie przypuszczałem, że nagranie płyty dwuwarstwowej będzie sprawiało takie komplikacje ;(

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Witam

Co do tego komunikatu Jeżeli zrobiona została kopia 1:1 oryginału to tak się zdaje będzie pokazywać Można spokojnie dać na wypal (wypalałem taki obraz imgburnem już kiedyś )
    Poprostu chodzi o to że nagrywarki dvd wypalają Dlki nagrywalnę jako PTP a nie OTP dlatego ten komunikat i przy wypalaniu nieda się ustawić opcji od którego sektora płyta będzie palona na drugiej warstwie
    Niemniej jednak sprawdziłem i płytka w tym przypadku verbatim wypalił się prawidłowo

Pozdro
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

@philips , skoro pobrałeś film w postaci plików dvd a nie obrazu płyty to wystarczyło wypalić płytkę w nero jako pliki dvd video , jeśli jeszcze masz te pliki to tak zrób i masz po kłopocie , jak nie to ściągnij jeszcze raz i wypalaj
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki Lee99 - podróże kształcą.

Jak masz katalog VIDEO_TS, to śmiało możesz go wypalać DVD Decrypter'em.

Nie pisz więcej o nielegalnych kopiach. Jeśli chcesz sobie zrobić kopię swojej płyty to ok.

Asterix, zgodnie z zaleceniem (przede wszystkim SlawekJ - z doświadczenia) nie polecamy Nero do wypalania DL.

edit:
    do poniżej:
    Oka.

Domyślnie

@quatpro , używam tylko nero i tylko o nim piszę , nie używałem innych programów , proponuję nero ponieważ nie miałem kłopotu z paleniem DL
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Napisał lee99
    Witam

Co do tego komunikatu Jeżeli zrobiona została kopia 1:1 oryginału to tak się zdaje będzie pokazywać Można spokojnie dać na wypal (wypalałem taki obraz imgburnem już kiedyś )
    Poprostu chodzi o to że nagrywarki dvd wypalają Dlki nagrywalnę jako PTP a nie OTP dlatego ten komunikat i przy wypalaniu nieda się ustawić opcji od którego sektora płyta będzie palona na drugiej warstwie
    Niemniej jednak sprawdziłem i płytka w tym przypadku verbatim wypalił się prawidłowo

Pozdro
    Czyli ten komunikat to nic złego. Dzięki za informacje Jak znajdę troszkę czasu to odrazu sprawdzę i dam znać czy będzie wszystko ok

Pozdrawiam

Cytat Napisał asterix
    @philips , skoro pobrałeś film w postaci plików dvd a nie obrazu płyty to wystarczyło wypalić płytkę w nero jako pliki dvd video , jeśli jeszcze masz te pliki to tak zrób i masz po kłopocie , jak nie to ściągnij jeszcze raz i wypalaj
    Obraz płyty miałem już na samym początku gotowy do wypalenia tylko, że nie wiedziałem iż boski nero 7 sobie nie poradzi a później to już ten komunikat mnie nękał.

Dzięki wielkie za wszelkie rady i udzieloną pomoc Wesołych Świąt Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)