+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Nagrywanie płyt DVD - problem z odczytem w stacjonarnym DVD

Szeregowy donner ma szanse

Domyślnie Nagrywanie płyt DVD - problem z odczytem w stacjonarnym DVD

Mój problem przedstawia się następująco
    Jestem posiadaczką DVD Manta Prince 2 (model: DVD-015) niezbyt wygórowanego jakościowo i cenowo DVD. Jednak w załączonej instrukcji, na opakowaniu oraz na samym sprzęcie widnieje napisy, że DVD odtwarza płyty DVD-r +/- oraz rw, a więc do sedna. DVD czyta oryginalne płyty z filmami z wypożyczalni oraz z gazet jednak nie chce czytać tych nagrywanych moją nagrywarką DVD. Używam programu Nero i nagrywam w następujący sposób Płyta np. DVD+R 120 min 4.7 GB 2.4X/4X/8X włączam Nero StartSmart przestawiam na nagrywanie płyt DVD wybieram opcję Dane a następnie utwórz dysk DVD z danymi ponieważ chciałabym nagrać na płytę więcej niż jeden film czyli wykorzystać jej całą "zawartość" (zaznaczam, że płyty 700mb DVD czyta/odtwarza i nie ma żadnych problemów) po zakończonej sesji wkładam płytę do napędu i DVD reaguje na nią "brakiem płyty" albo najzwyczajniej się zawiesza. Nie wiem gdzie popełniam błąd przy wyborze opcji nagrywania? Przy doborze płyty? Czy problem tkwi w programie do nagrywania (Nero) Proszę o pomoc, bo zbankrutuje na tych 700mb
    Ostatnio edytowane przez donner ; 05.Apr.2008 o 15:10

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał donner
    ... 700mb DVD ...
    CD

Czyli wypalasz płytę jako dane i zamykasz sesję? A jaki rodzaj kompilacji wybierasz?

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

dobrze kolega podpowiada , zmień płyty na dvd 4,7 Gb , na 700 Mb też można nagrywać i też da się odtorzyć ale w nero zmień na nagrywanie CD i do dzieła , niestety na CD nagrasz tylko jeden film w formacie avi ale to nie ma wpływu na odtwarzanie , na DVD będzie kilka filmów avi ale jakość będzie słabsza od dvd , wybór należy do Ciebie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

QuatPro na końcu nie widnieje DVD chodzi mi o zwykle o 700 mb ze wlasnie na nich zbankrutuje... na nich normalnie wypalam film i wszytsko dziala tz. DVD je czyta a tych 4.7 nie czyta i na tych chce nafrywac bo meczy sie z serialem na 700 setkach to podziekuje zreszta 4.7 sa praktyczniejsze

Domyślnie

nagrywaj na płytkach dvd 4.7Gb ale zapisuj jako "dysk z danymi" , sporo wypaliłem w ten sposób i działa , mam Mantę 007 Emperor 2 , troszkę wcześniejszy model więc na Twoim nie powinno być problemu
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

a mzoesz mi wyjasnic krok po kroku bo ja w tych sprawach nie jestem na biezaco

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

!

Już tak abstrahując co ci koledzy starają się przekazać dodam od siebie, że któraś kolejna seria Mant miała tragiczny wręcz czytnik i te problemy o których piszesz. Czy to akurat ten model co ty masz to nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 10.May.2008 o 22:43

Domyślnie

Cytat Napisał donner
    a mzoesz mi wyjasnic krok po kroku bo ja w tych sprawach nie jestem na biezaco
    w nero ustawiasz wypalanie dvd , wybierz nero express ,znajdź zakładkę "nagraj obraz na dysk" , wybierz "dysk z danymi" , wybierz filmy do nagrania ( jeśli są z napisami to napisy także , napisy dla ułatwienia powinny mieć taką samą nazwę jak film ) i wstaw do nagrania , pamiętaj o ustawieniu wielkości płytki , ustaw DVD5 a nie DVD9 ( w prawym dolnym rogu , w tym oknie gdzie wstawiasz filmy do nagrania ) , po wstawieniu filmów klikasz dalej i ustawiasz prędkość , polecam 4x , płytki Verbatim lub słabszeTDK , efekt 100%
    Pozdrawiam

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Rozumiem że chodzi o filmy nie DVD tylko avi (divx Xvid). Ja posiadam Manta Emperor 2 i też nagrywam "ile wlezie" na płytę. Czyta raczej bez problemów. Jakich płyt używasz? Manty czasami "nie lubią" pewnych nośników. Ja używam TDK DVD-R (+R też) 16/8x. Parę porad: Każdy film nagrywaj w osobnym katalogu, nazwa filmu powinna być taka sama jak pliku z napisami i w miarę krótka bez spacji, kropek itp. tzn. same litery (bez polskich znaków) i ewentualnie podkreślenie. Nie nagrywaj szybciej niż 8x. I proponuję najpierw nagrać na DVD-RW, ponieważ czasami manty nie czytają napisów i mają problemy z kodekami. Możesz również wgrać nowy firmware do swojej DVD. Z reguły poprawia to odczyt płyt (u mnie tak było). Co do sposobu nagrywania to w Nero Express wybierasz DVD z danymi i dodajesz poszczególne przygotowane katalogi z filmami potem ja zaznaczam jeszcze weryfikację i jazda (max 8x).

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zazwyczaj nagrywałam w taki sposób tylko wrzucałam filmy bezpośrednio bez folderów, nie ustawiałam DVD5 tylko cały czas było DVD9, bez weryfikacji. Czarcik, tak chodzi o divx Xvid nagrywane na płyty DVD o pojemności 4.7 GB. Płyt hmmm...? przyznam się szczerze, że raczej nie zwracałam uwagi na nie, chociaż słyszałam, że od płyty też dużo zależy. A co do prędkości zawsze nagrywam na najwolniejszej. Za wgrywanie firmware nie będę się zabierała bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Sprawdzę zaraz wasze wskazówki i napiszę czy dało to rezultaty. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

edit: Cóż, niestety nic z tego... nagrywałam na płycie (nie najlepszej jakościowo, ale tylko taką miałam) TITANUM DVD +R 4.7GB 2.4X/4X/8X spakowałam w foldery każdy pojedynczy film, nazwy napisów i filmów zmieniłam na takie same (według zaleceń) DVD5, prędkość 8X + weryfikacja wszystko wypalone z powodzeniem, ale według nagrywarki DVD. Odtwarzacz stacjonarny DVD zareagował na płytę w taki sposób: pokazał się napis "Czytam płytę..." a następnie po około 30 sekundach napis "Brak płyty". Dodam jeszcze, że na karcie gwarancyjnej albo na innej kartce jest napisane, że DVD ma wgrane najnowsze kodeki/softy? (nie wiem jak się na to profesjonalnie mówi) i jest pieczątka ze sklepu gdzie nabyłam DVD. Dodam jeszcze, że to model DVD Prince 2
    Ostatnio edytowane przez donner ; 06.Apr.2008 o 11:27

Domyślnie

No cóż wydaje mi się że po prostu nie czyta pewnych płyt -moja manta miała kłopoty z "ciemno niebieskimi" po stronie zapisu (ale tylko jednej firmy jakiej nie pamiętam) po wgraniu nowego softu przeszło jej. Proponuję pożyczyć od kumpli parę różnych płyt i posprawdzać. Ewentualnie kupić płytkę RW. Co do softu to tu jest wszystko: http://www.manta.com.pl . Nowy to był w chwili wyprodukowania...

Domyślnie

@donner zmień płyty na Verbatimy , nagraj z prędkością x4 lub x6 jeśli jest dostępne , powinno być dobrze , jak kolega polecał użyj na poczatek płyt RW , nie stracisz kasy na testach , jeśli chodzi o pliki filmów i tekstowe to nie musisz robić oddzielnych katalogów , nazwa filmu i pliku txt musi buć taka sama jeśli nie robisz folderu z filmem , jeśli wgrywasz filmy tak jak lecą bez katalogów to film i txt musi mieć tą samą nazwę , próbuj i daj znać
    Pozdrawiam

Domyślnie

Te katalogi to tylko w ramach porządku na płytach Jak masz możliwość sprawdź płytki na innym DVD
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 06.Apr.2008 o 22:39

takajaxxx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał asterix Zobacz post
    w nero ustawiasz wypalanie dvd , wybierz nero express ,znajdź zakładkę "nagraj obraz na dysk" , wybierz "dysk z danymi" , wybierz filmy do nagrania ( jeśli są z napisami to napisy także , napisy dla ułatwienia powinny mieć taką samą nazwę jak film ) i wstaw do nagrania , pamiętaj o ustawieniu wielkości płytki , ustaw DVD5 a nie DVD9 ( w prawym dolnym rogu , w tym oknie gdzie wstawiasz filmy do nagrania ) , po wstawieniu filmów klikasz dalej i ustawiasz prędkość , polecam 4x , płytki Verbatim lub słabszeTDK , efekt 100%
    mam własnie podobny problem ja donner, ale posiadam DVD lark SUN 5.1 i mysle ze powyzsze rady mi pomoga ale nie wiem gdzie zmienic na to DVD5 bo ja czegos takiego u siebie nie widze a również mam Nero Express
    pliska pomóżcie mi
    wszystkie pozostałe płyty np. z gazet, z komersu mi działają
    z góry dziekuje :

- scalono -

aaa i o co chodzi z tym wypalaniem trzeba to robic?
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 31.Aug.2008 o 08:19

Domyślnie

no samo się nie zrobi , o ustawieniu DVD5 pisałem wyżej
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)