+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem z odczytem DVD, zamraża system.

sanmateo
    Gość

Domyślnie Problem z odczytem DVD, zamraża system.

Witam,
    Od pewnego czasu mam problem z odczytywaniem płyt dvd i cd w napędzie.
    Ale od początku.
    Mam nagrywarkę dvd LG. Wszystko było cacy, aż do pewnej reinstalki, przy której zmieniłem wersje windowsa (na oryginała). Przy tej okazji doszedł dysk, troche mogłem pozmieniać okablowanie cdromu.
    Po formacie (przy którym napęd działał) napęd jeszcze działał, po zainstalowaniu paru sterowników, zrobiłem wreszcie restart, i o dziwo po włożeniu płytki napęd na początku normalnie "myśli", a w momencie w którym zawartość płytki powinna pokazać sie na kompie, dysk zaczyna sie kręcić, lampka dvd mruga, a cały komp "się zamraża". Po wyjęciu płytki, (której nie można odczytać) wszystko wraca do normy.
    Próbowałem nowy firmware. Nic. Różne płytki. Mało tego, nie zależy to od napędu, bo po zamontowaniu innego, sytuacja identyczna!
    A pozatym napęd działa wspaniale, ale do momentu włączenia kompa. Moge robic instalacje windowsa, ale pod nim nie moge czytac płyt. Co prawda po uruchomieniu zaraz po formacie jest oki, kiedys udało mi sie zrobic sprawny cd rom ale siedzialem caly dzien na zasadzie - format, sterownik, restart, 2 sterownik ... shit! format...
    Być może to wina sterów od karty, albo od plyty głownej. Z.A. drogą dedykcji wykluczyłem.

Cóż, być może o czymś zapomniałem ale to długa historia
    Gdyby coś - pytajcie.
    Liczę na waszą pomoc.
    Pozdrawiam

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Chyba kolega nie poczytał forum...

Cytat Napisał sanmateo
    ... Wszystko było cacy, aż do pewnej reinstalki, ... po zainstalowaniu paru sterowników, zrobiłem wreszcie restart, i o dziwo po włożeniu płytki napęd na początku normalnie "myśli", a w momencie w którym zawartość płytki powinna pokazać sie na kompie, dysk zaczyna sie kręcić, lampka dvd mruga, a cały komp "się zamraża". ... Co prawda po uruchomieniu zaraz po formacie jest oki ... Być może to wina sterów ... od plyty głownej ...
    Tu sam opisujesz powód. Ma chodzić na sterownikach od windy.

Cytat Napisał sanmateo
    ... Z.A. ...

Cytat Napisał sanmateo
    ... dedykcji ...
    Dedukcji?

Cytat Napisał sanmateo
    ... Cóż, być może o czymś zapomniałem ale to długa historia ...
    Może być, oprócz tego, że wątek niepotrzebny , bo jest pełno odpowiedzi na forum, na takie problemy; a tytuł beznadziejny, co z niego wiadomo? Tylko, że problem z odczytem DVD, mało konkretne, ale już w tej postaci ("problem z odczytem DVD") byłoby lepsze.

edit:
    Mała poprawka: wątek umieszczony w odpowiednim dziale.

sanmateo
    Gość

Domyślnie

Sam opisuję powód?
    Zawsze kiedy robie format, instaluje stery od płyty głównej i grafike.
    Zawsze było ok, a po kolejnym identycznym formacie (nic w środku oprócz dysku twardego sie nie zmieniło) instaluje cały czas te same stery (i mam ten sam napęd) ale tym razem nie chce on działać.
    To nie jest typowy problem typu "stary napęd".
    Przeszukałem różne fora, nie moge ci dokładnie powiedziec czy właśnie to, ale zanim to napisałem przejrzałem różne tematy, żaden problem nie był nawet podobny.

Z.A. - Zone Alarm
    Pierwotnie napisany przez sanmateo
    ... dedykcji ...

Dedukcji?
    Tak, chodziło o dedukcję. Wiadomo, literówka, ale żeby jej aż tyle poświęcać?

bo jest pełno odpowiedzi na forum, na takie problemy
    Hmmm mógłbyś podać jakiś link z rozwiązaniem TEGO problemu?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Co do komentarzy moich komentarzy, to nie gniewaj się nie jestem jasnowidzem, dopóki czegoś nie napisałeś nie czytam z fusów.

Spróbuj zastosować radę, jak przy tych problemach:
    http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=2334
    http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=6274
    http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=6186
    http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=6682

Chodzi o odinstalowanie kontrolerów IDE. Jeśli chodzi o sprawdzenie sprawności taśm, działania DMA, ozworkowania napędu, to ...

Co do Z.A., to sprawdzałeś bez uruchomionego? (miał ktoś takie jaja, z tego co pamiętam czytałem na forum)

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Piszesz że dołożyłeś dysk. Jest na tej samej taśmie ci napęd? Czy na taśmie z napędem jest jeszcze jakieś urządzenie? Ja miałem kiedyś podobny problem z DVD LG. Źle działał na jednej taśmie z dyskiem. Pomogło ustawienie zworki w dysku na "non ata compatibility slave" czy coś podobnego. Nie pamiętam już jaki to był dysk.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)