+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Problem z GSA H55N

Szeregowy Novice ma szanse

Domyślnie Problem z GSA H55N

Witam.
    Jestem całkowicie, jak to sie mówi, zielony w tych sprawach także proszę o wyrozumiałość w razie jakichś niedociągnięć w moich wypowiedziach. Otóż problem jest taki:
    Zakupiłem nagrywarkę DVD-RW GSA H55N firmy LG. Podłączenie do komputera nie sprawiło mi trudności, ale obsługa owszem... Moja nagrywarka nie wczytuje żadnych płyt, DVD czy CD. Po włożeniu płyty do napędu nic się nie dzieje. A ja jak już mówiłem jestem zupełnym nowicjuszem w tych sprawach, także proszę was, drodzy forumowicze, o pomoc. Jeśli taki temat już był to proszę o link do niego i przepraszam za założenie tego wątku.

Pozdrawiam

Spróbuj w szukaj wpisać "nagrywarka nie czyta płyt". Jeśli znajdziesz wśród wątków z odpowiedzi, podobny problem spróbuj zastosować oczywiście rady, które się tam znajdą i/lub zadać tam swoje zapytanie. Są wątki o podobnych (identycznych) tematach - sprawdziłem. Daj wtedy znać, czy ten wątek można usunąć. Jak ktoś ma, proszę pisać porady - już trudno. Najwyżej gdzieś to przykleję.

Edit:
    Nie. Żaden z tamtejszych wątków mi nie pomógł, a szukam już od godziny. U mnie problem jest o wiele gorszy. Nie czyta ŻADNYCH płyt, nic. Nagrywarka jest nowa, świeżo kupiona. Próbowałem wielu rzeczy na swój sposób, ale ja się na tym kompletnie nie znam i nic nie zdziałałem...
    Ostatnio edytowane przez Novice ; 29.Apr.2008 o 07:38

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

A czy system ją w ogóle widzi?

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

sprawdź taśmę czy jest dobrze wsadzona , nie napisałeś czy to jest ATA czy SATA , jeśli ATA to czy jest podłączona z innym napędem / dyskiem na jednej taśmie , jakie masz ustawienie zworek itp. itd. więcej ifo
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Tak. System widzi płytę ale jej nie odtwarza. Zworek jest na master bodajże. A ATA czy SATA to za cholerę nie wiem, bo sie nie znam. Tasiemka jest raczej dobrze podłączona, ale jeszcze to sprawdzę.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

... to będzie chyba "przejęzyczenie": >> widzi napęd.

Staraj się odpowiadać na wszystkie zadane pytania, może się komuś nie chcieć zadawać ponownie, również w interesie użytkowników forum jest to, żeby było ono przejrzyste, czyli aby nie powtarzać pytań etc.
    Cytat Napisał asterix Zobacz post
    ... jeśli ATA to czy jest podłączona z innym napędem / dyskiem na jednej taśmie ...
    Ech, muszę ćwiczyć cierpliwość to są dobre ćwiczenia

Domyślnie

Jeśli jest to ATA to nie jest połączona tasiemką z innym napędem. Komputer wykrywa napęd, nie odtwarza płyt. Nie mam pojęcia jak sobie z tym radzić. Postaram się jaśniej odpowiadać na pytania.

P.S.
    Tu mam zrzut ekranu jak wygląda ikona napędu po włożeniu do niej płyty DVD(może będzie pomocny):

W napędzie znajduje się płyta formatu DVD-ROM.

@down
    HTML w tak podstawowej formie to żaden problem. Za chwilę dostosuję się do twoich porad, chociaż czuję, że tak łatwo mi z tym IDE nie pójdzie.
    @Edit2(lepsze to niż ciągły spam)
    Wcześniej był tylko zwykły, staromodny napęd CD-ROM.
    Ostatnio edytowane przez Novice ; 29.Apr.2008 o 23:56

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Wcześniej była inna nagrywarka? Poszukaj na forum lub w google, jak się usuwa kontroler IDE, usuń wszystkie, restart, sprawdź po ponownym uruchomieniu. Gdyby to nic nie dało, to w kolejnym poście od razu wypisz model płyty głównej oraz dokładnie jaki masz system operacyjny (z jakimi poprawkami)?

edit:
    System Ci nieprawidłowo komunikuje się z napędem, oprócz tego co napisałem sprawdź z inną taśmą IDE.

Jesteś jedną ze znikomej ilości osób, które potrafią dać ludzki link do grafiki załadowanej na ... no tam, gdzie załadowałeś za reklamę mi nie płacą

Szeregowy kkubiak1105 zero jak zero

Domyślnie

Siema, tez mam problem z LG GSA H55N na ATA, widzi napęd ale płyt nie czyta... HELP

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

kolega czytał regulamin ? , jak wół stoi napisane aby podawać więcej danych , my nie Kaszpirowskie aby czytać w myślach albo wróżyć ze szklanej kuli , jeszcze jeden taki pusty post to zrobimy papa
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)