Witam, mam trochę nietypowy problem z odczytem kilku płyt, nagranych niegdyś na mojej poprzedniej nagrywarce (Benq), która w końcu wylądowała w śmieciach. Nagrywarka niektóre płyty nagrała z błędami i teraz próbuję odzyskać z nich dane i problemy są takie (przykład):
na płycie są 4 pliki video, imprezy sportowe, łącznie zajmują prawie całą płytę (ponad 4 GB). Kiedy wchodzę na płytę total commanderem każdy z tych plików daje się odczytać, uruchamiam np. pierwszy film i można go oglądać bez problemu, próbowałem "skakać" po filmie i odtwarzać w różnych miejscach i w każdym odtwarzanie było płynne i bez żadnych problemów. To samo próbowałem z innymi plikami żeby sprawdzić czy płyta jest sprawna na całym obszarze, czy też np. daje się czytać na początku a nie daje na końcu, itp. No i bezpośrednio daje się odczytać każdy plik.
Problem zaczyna się gdy chcę to skopiować na dysk. W pewnym momencie kopiowania danego pliku (np. total commanderem) proces się całkowicie zatrzymuje i nic się nie dzieje, nie wyskakuje żaden komunikat nawet po kilkunastu minutach a dioda mojej obecnej nagrywarki mruga. Próbowałem odzyskać taki "uszkodzony" plik IsoBusterem oczywiście korzystając z opcji ignorowania uszkodzonych sektorów - program odzyskał prawie cały plik (ten odzyskany różnił się od oryginału rozmiarem o kilkaset bajtów). Niestety po uruchomieniu takiego odzyskanego filmu nie ma obrazu a player informuje, że film trwa np. 16 minut podczas gdy oryginał ma ponad godzinę. Drugą próbę podjąłem z tworzeniem obrazu dysku Alcoholem i też z opcją pomijania złych sektorów ale trochę to trwało i nie miałem jeszcze czasu dokończyć takiego kopiowania, zauważyłem tylko że w trakcie kopiowania wyskakiwało w okienku Alcohola trochę tych uszkodzonych sektorów i obawiam się, że będzie podobnie jak z IsoBusterem.
Jeśli ktoś wie jak odzyskać dane z moich płyt to proszę o pomoc, bo szlag mnie trafia jak widzę, że filmy da się normalnie odczytać bezpośrednio z płyty ale za nic nie idzie ich skopiować.
Zaznaczam, że nie ma tu mowy o żadnych zabezpieczeniach, są to imprezy sportowe nagrane przez tuner tv, przerobione na avi/xvid i nagrane na zwykłe płyty dvd-r (verbatim, emtec).

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem