Postaram się jak najdokładniej opisać mój problem.
Nagrywarkę ASUSA kupiłem niecały rok temu, wypalałem nią mnóstwo płyt głównie DVD+R (bodajże na tym forum przeczytałem, że ten model lepiej nagrywa +) w 99% były to płyty marki Verbatim a czasami TDK, gdy w sklepie zabrakło Verbatimów. Kilka dni temu dokładnie tak się stało i kupiłem TDK DVD+R. Wypaliłem kilka płytek. Używałem Nero 7.5.9.0 który po wypaleniu każdej z nich pokazywał, że burning process was succesfully. Coś mnie jednak tknęłoi postanowiłem sprawdzić czy wszystko się nagrało i tu zaczął się mój problem.
Nagrywarka nie może odczytać nagranych przez siebie płyt - ale tylko tych ostatnich, (sprawdzałem wcześniejsze i zero problemów podobnie z np. oryginalnymi filmami na DVD) objawia się to w dwojaki sposób:
1.po włozeniu płyty mieli ją bez końca a gdy klikam na mój komputer żeby dostać się do płyty okienko sie zwiesza.
2. Wkładam płytę klikam na mój komputer ale pokazuje mi że w napędzie jest pusta płyta cd
Nagrywarka jest na gwarze ale wpadłem na pomysł żeby zaktualizować firmware do najnowszej wersji zanim oddam do serwisu i sprawdzić czy pomogło, niestety nie pomogło.
Następnego dnia nagrywarka wylądowała w serwisie
Dziś dzwoni do mnie koleś z serwisu i mówi, że nagrywarka jest sprawna, że nagrał płytę i ok i że to prawdopodobnie coś z moim systemem.Problem w tym, że nagrał płytkę TDK DVD-R więc na wszelki wypadek kupiłem taką samą i postanowiłem wrócić do chaty i sprawdzić.
Najpierw jednak odinstalowałem i ponownie zainstalowałem NERO a także stery do nagrywarki. Spróbowałem wypalić TDK DVD+R nadal to samo (NERO mówił, że zapis zakończył się powodzeniem ale płytka nie dała się odczytać).
Sprawdziłem więc TDK DVD-R, którą przezornie kupiłem i tu sukces płytka wypaliła się i odczytuję bez problemu.
Czy macie jeszcze jakiś pomysł co z tym zrobićczy nieść wypalarę jutro do serwisu i powiedzieć żeby przetestowali ją pod kątem plusów (wolałbym sam coś z tym zrobić bo jak stwierdzą że lipna to wyślą do producenta i będę czekał 3 tygi a mam mało miejsca na dysku
) proszę o pomoc i z góry dziękuję
Mój system operacyjny to XP Pro z SP2
Jeżeli to komuś potrzebne (wątpię ale być może) mój sprzęt to:
Mobo: GA-P35-DS3R
Procek: Intel(R) Core(TM)2 CPU 4300 @ 1.80GHz
Pamiątki: PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz CL5
Twardziel: Seagate 320GB Barracuda 7200.7
Grafa: BFG NVIDIA GeForce 8800 GTS OC 320MB PCIe
Monitor: TV LCD SAMSUNG LE32R82B
Dźwiękówa: Creative Sound Blaster Audigy
P.S. Jeżeli chodzi o rozwiązania w stylu Wiry czy trojany to raczej nie wchodzi w rachubę. Używam antywira BITDefender Total Security 2008 w miarę często robię kompletnego skana a także sprawdzam kompa combofixem.

LinkBack URL
About LinkBacks
Problem w tym, że nagrał płytkę TDK DVD-R więc na wszelki wypadek kupiłem taką samą i postanowiłem wrócić do chaty i sprawdzić.
Odpowiedź z Cytatem