+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Temat: Lite-On DRW-2S81 - co to właściwie za model?

Szeregowy Wojo ma szanse

Domyślnie Lite-On DRW-2S81 - co to właściwie za model?

Witam wszystkich pięknie, kłaniam się głęboko
    Jestem tu pierwszy raz, mam nadzieję, że nie ostatni.
    Do rzeczy. Podobny wątek jest już założony, mam nadzieję, że nie popełnię nietaktu, jeżeli zapytam o rzecz następującą.
    Nabyłem korzystnie w Vobisie nagrywarkę DVD, a konkretnie model Lite-On DRW-2S81, w najnowszej promocji za 279 zł - jak ktoś ciekawy to odsyłam na stronę www.vobis.pl. No i mam zagadkę. Taki model nie widnieje na oficjalnej liście Lite-On'a. Jest to OEM. Znalazłem model nagrywarki o takim oznaczeniu, ale produkcji HIVISION! Ma właśnie takie oznaczenie: DRW-2S81. Link: http://www.hivision.pl/produkty.php?id=drw2s81.
    Do licha, co ja właściwie kupiłem i kto jest faktycznym producentem mojego napędu? Za tym pytaniem idzie następne - jaki firmware nalezy stosować? NERO CD-DVD SPEED zgłasza, że obecna wersja fimware to USG2.
    Na stronie HIVISION jest firmware do tego napędu oznaczony jako 2S81.2.zip, na stronie Lite-On jest zaś firmware opisane jako DR8US0Q.zip a przeznaczony dla modelu SOHW-812S. Oba te pliki maja PRAWIE identyczną wielkość, około 536,5 KB.
    Do licha, jakaś dobra dusza mi to wszytko wytłumaczy? Kto wyprodukował mój napęd? Jakie firmaware mam stosować, od nie-mojego modelu Lite-ona (jakby nie patrzeć oficjalnego producenta), czy HIVISION, który ma takie samo oznaczenie jak moja nagrywarka? Czy w ogóle powinienem sobie teraz aktualizacją głowę zawracać, czy też obecna wersja (USG2) jest najaktualniejsza? I czy będę mógł kiedyś przerobić ten napę na 832S?
    Nie chciałbym niczego skopać, a jestem jak na razie nemo w tem temacie
    Sorki za lekkie przynudzanie i gmatwanie, ale jakby ktoś mógłby wyłozyć mi kawę na ławę, to byłbym niezmiernie wdzięczny i zobowiązany
    Pozdrawiam wszystkich!

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

To jest litek i czytalem na forach ze da sie przerobic na 832s, tak zeby byl widziany jako litek.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Szeregowy slavko ma szanse

Domyślnie

Masz litka 812s w wersji oem. Mam taką samą, też była z biosem USG2, teraz jest przerobiona na 832s z biosem VS0E i pracuje bez zastrzeżeń. Przy zmianie biosu postępuj tak samo jak z modelem SOHW-812s i nic złego się nie stanie. Dużo jest porad na ten temat na forach cdr (np. http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=483 lub http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35045). Pozdrawiam i miłego wypalania
    Ostatnio edytowane przez slavko ; 27.Oct.2004 o 20:01

Szeregowy Wojo ma szanse

Domyślnie

Dzięki panowie za rozwianie tych wątpliwości
    No ale czy mój obecny firmware jest najnowszym, czy też te firmowe litka są aktualniejsze?
    Jeśli nie ma potrzeby, to nie chciałbym w tym dłubać...
    Ostatnio edytowane przez Wojo ; 28.Oct.2004 o 11:23

Domyślnie

Oryginalny bios USG2 jest z lutego tego roku, natomiast ostatni do 832s z października (datowany na 29.09.2004). U mnie wyniki wypalania znacznie się poprawiły po spatchowaniu do 832s. Zawsze po wypaleniu sprawdzam płytkę w K'Probe. Jednak przed jakąkolwiek przeróbką należy trochę poczytać na forach ten temat, bios trzeba odpowiednio przygotować w Omnipatcher'ze. Pozdrawiam.

Szeregowy Wojo ma szanse

Domyślnie

Slavko, ale chyba w serwisie anulowaliby mi gwarancję? I nie chodzi mi tu o samo skopanie aktualizacji firmware'u (bo to podobno w litku stosunkowo nietrudno naprawić), ale po prostu awarię nagrywarki, kiedy serwis będzie niezbędny. Zobaczą model z nie tym optrogramowaniem które być powinno... i co wtedy?

Domyślnie

Faktycznie jest to ryzyko, bo w tym przypadku traci się gwarancję. To już jest Twój wybór. Ja swoją zacząłem przerabiać po jakimś miesiącu od kupienia. Najpierw wgrałem bios VS0A, potem jak się ukazał VS0B, a wczoraj VS0E. Najpierw zrobiłem sobie backup oryginalnego biosu z nagrywarki na wypadek konieczności oddania do serwisu. Zawsze można jednak bez utraty gwarancji uaktualnić bios wersją przeznaczoną do tego typu nagrywarki, a widziałem już bios USG4 dla DRW-2s81. Najpierw polecam lekturę różnych forów tematycznych a zwłaszcza linki które podałem dwa swoje posty wyżej.
    Ja zaryzykowałem i na razie nie żałuję.
    Pozdrawiam.

Meloniusz
    Gość

Domyślnie

Czy ktoś jest w posiadaniu oryginalnego fimware do 2s81 w wersji binary. Muszę swoją 832s )) oddać do serwisu a straciłem swój backup w czasie formatowania dysku.
    Pozdrawiam

Domyślnie

@Meloniusz
    Jutro wyślę ci swój backup 2s81. Teraz jestem w pracy.
    Pozdrawiam

Szeregowy henryk4 ma szanse

Domyślnie

Witam
    Może ktos mi pomoże mam nagrywarkę HIVISION DRW 2S81 z Firmware w wersji USW2 dla DVDRW 8x DRW-2S81. z dnia 2004,10,06 nowe płyty DVD TDK o predkości x16 widzi ale max prędkość to 2,4 a płyty Sony x16 max prędkośc to x4
    Ma ktoś jakiś pomysł na zmianę prędkości (poza kupnem nowej)

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Może być winne DMA. Zobacz ten artykuł: http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1...yczne+DMA.html

Wgraj jeszcze sterowniki ForceASPI 1.7 (do pobrania z działu Pliki). Warto jeszcze wgrać stery od płyty głównej.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Czytałem ten artykuł ale u mnie nic takiego nie ma do ustawiania DMA mam XP SP2 w Biosie dla nagrywarki jest ustawione PIO 4 DMA 2 moja płyta główna to ASUS A7V600 w papierach od płyty mam w pozycji Chipset
    1,Northbridige VIA KT600
    2,Southbridige VIA VT8237
    może wgrać zestaw VIA Hyperion Pro 5.10A z działu pliki?
    mało sie na tym znam

Domyślnie

I jeszcze jedna sprawa Nero Info Tool podaje ze mam włączone DMA dla HDD i nagrywarki więc chyba musze sie pogodzić z prędkością zapisu lub zmienić na nowszy model
    Ale dzięki za podpowiedzi

Domyślnie

Masz ponad dwuletni bios nagrywarki, spróbuj wgrać najnowszy tylko dla LiteOna 812S (USOS) lub dla 832S (VSOM) oczywiście przerobione Omnipatcherem. Jak to zrobić jest na forum, sam to kiedyś opisywałem. Może to pomoże, bo stary firmware nie ma w "pamięci" nowszych płyt i ustala prędkość domyślnie na najniższą dopasowaną do tego co pamięta. W nowszych biosach jest obsługa nowych płyt.
    Powodzenia

Oczywiście HIVISION DRW 2S81 jest oemem Liteona dlatego można wgrać przerobiony jego bios.

Domyślnie

Witam
    slavko wielkie dzięki
    Opisze jak było może komuś to się jeszcze przyda
    Miałem nagrywarke HIVISION DRV2S81 (pisze miałem bo teraz nazywa się LITE-ON DVDRW SOHW-832S ) która płyty z nadrukiem TDK x16 mogła nagrywać tylko z prędkością x2,4 pobrałem pliki z forum http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...=Omnipatcherem i wg opisu (długo go szukałem ) http://cdrlab.pl/article_strona_1608_2.html postanowiłem za ryzykować (przyznam się że nie wyłączałem DMA nigdzie ,nie przepinałem taśmy w nagrywarce jest na drugiej taśmie na końcu ale razem z CD-Romem ) kopie zrobiłem i to moje szczeście ! Po zrobieniu kopi klik na plik 832S.VSOB.patched.........dodatkowo zmodyfikowany wszystko ok restart nagrywarka działa ale zmian w płytach brak (dalej widzi TDK jako x2,4 więc pobrałem plik ze strony LITE-ON-a dla nagrywarki 832S klik i komunikat ok restart i coś nie gra ledzik przy nagrywarce miga jak by własnie wypalała sie płyta wkładam płyte moge wybrać między 4500 a 9000mb i prędkość nawet x8 ale nic nie mogę nagrać coś tam pisze o płytach (szkoda że nie zrobiłem screena) i tu przydała się kopia klikam Update pokazuje gdzie jest kopia komunikat ok restart nagrywarka żyje a prędkośc x2,4 dopiero pobrany plik ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html LiteOn SOHW-832S dla (for 451S, 851S, 812S, 832S, Sony 700A, etc.) ostatnia pozycja (reszte nie wiem do czego są ) klik restart i wszystko gra max prędkość zapisu x8 a Nero Info Tool jest na screen-ie ( no jest sporo ptaszków i max 40 a ja nie wiem jak się wstawia obrazki )
    Mam pytanie może ktoś opisze jak się przerabia Omnipatcherem plik bo pobrany ze strony Litka nie daje się otworzyć

Prośba do slavko a może ty bys przerobił najnowszy plik do litka SOWH 832S
    Ostatnio edytowane przez henryk4 ; 04.Dec.2006 o 13:27

Domyślnie

Nie przerobisz pliku pobranego ze strony litka bo jest zabezpieczony, tylko biosy ze strony Codeguys można przerabiać. Jak chcesz mogę ci przerobić biosik do 832S, żaden problem. A tak na marginesie to w temacie http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...=Omnipatcherem post numer 82 dokładnie opisałem przeróbkę omnipatcherem biosów liteona.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Z chęcią skorzystam z nowego biosa
    Dzięki

Domyślnie

@henryk4
    wysłałem via mail gotowe biosy do 832S i 812S
    powodzenia

buliczek
    Gość

Domyślnie

witam czy to wszystko jest ok ?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia