Witam wszystkich pięknie, kłaniam się głęboko
Jestem tu pierwszy raz, mam nadzieję, że nie ostatni.
Do rzeczy. Podobny wątek jest już założony, mam nadzieję, że nie popełnię nietaktu, jeżeli zapytam o rzecz następującą.
Nabyłem korzystnie w Vobisie nagrywarkę DVD, a konkretnie model Lite-On DRW-2S81, w najnowszej promocji za 279 zł - jak ktoś ciekawy to odsyłam na stronę www.vobis.pl. No i mam zagadkę. Taki model nie widnieje na oficjalnej liście Lite-On'a. Jest to OEM. Znalazłem model nagrywarki o takim oznaczeniu, ale produkcji HIVISION! Ma właśnie takie oznaczenie: DRW-2S81. Link: http://www.hivision.pl/produkty.php?id=drw2s81.
Do licha, co ja właściwie kupiłem i kto jest faktycznym producentem mojego napędu? Za tym pytaniem idzie następne - jaki firmware nalezy stosować? NERO CD-DVD SPEED zgłasza, że obecna wersja fimware to USG2.
Na stronie HIVISION jest firmware do tego napędu oznaczony jako 2S81.2.zip, na stronie Lite-On jest zaś firmware opisane jako DR8US0Q.zip a przeznaczony dla modelu SOHW-812S. Oba te pliki maja PRAWIE identyczną wielkość, około 536,5 KB.
Do licha, jakaś dobra dusza mi to wszytko wytłumaczy? Kto wyprodukował mój napęd? Jakie firmaware mam stosować, od nie-mojego modelu Lite-ona (jakby nie patrzeć oficjalnego producenta), czy HIVISION, który ma takie samo oznaczenie jak moja nagrywarka? Czy w ogóle powinienem sobie teraz aktualizacją głowę zawracać, czy też obecna wersja (USG2) jest najaktualniejsza? I czy będę mógł kiedyś przerobić ten napę na 832S?
Nie chciałbym niczego skopać, a jestem jak na razie nemo w tem temacie
Sorki za lekkie przynudzanie i gmatwanie, ale jakby ktoś mógłby wyłozyć mi kawę na ławę, to byłbym niezmiernie wdzięczny i zobowiązany
Pozdrawiam wszystkich!

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem