+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 28

Temat: Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD

kefir
    Gość

Exclamation Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD

Witam.
    Chciałbym nagrać na DVD kopie gier wielopłytkowych.Tylko nie wiem jak to zrobić .Znając życie,są osoby co bawią się w takie nagrywanie.Zawsze nurtowało mnie to pytanie. Proszę o pomoc.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Jedyne wyjście jakie znam i czasem stosuje do backupów to przygotowanie obrazów a następnie ich nagranie na płycie DVD. Potem po prostu montuję obrazy wwirtualnym napędzie Daemon Tools.

Ale wydaje mi się, że chodzi Ci o stworzenie z wielu płyt jednej?
    Jeżeli tak to sprawa może być trudniejsza, instalator gry ma zazwyczaj podane na "twardo" dane jakie dane znajdują się na jakiej płycie. W takiej sytuacji jedyne co można by zrobić to edycja skryptu instalatora. Jeżeli będzie on zakodowany - wtedy nie ma o czym marzyć.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A ta gierka jest w postaci obrazów posiadających "dodatkowy" plik?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

kefir
    Gość

Exclamation

Właśnie o to chodzi.Z obrazami to niema problemu.A jakby od nowa stworzyć instalatora,żeby dane były pobierał z wirtualnych,to coś wyjdzie z tego ?.Dokładnie nie wiem czy instalator tworzy docelowy plik cały,czy tylko plik scryptowy i odnośniki.

kefir
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    A ta gierka jest w postaci obrazów posiadających "dodatkowy" plik?
    Nie,rozchodzi mi się,żeby wcisnąć na DVD gierki które są na 2,3,4,5,6 dyskach CD.

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

To jest do zrobienia - z tego co zauwazylem zazwyczaj jest tak ze instalator szuka konkretnego pliku w podanej lokalizacji jak nie znajduje to kaze włozyc nastepna płyte - ale my mozemy dane z płyty n'tej dolaczyc do danych z plyty pierwszej.

Musisz przyjrzec sie jak wyglada struktura katalogow i umieszczenia plikow które sa na kolejnych nosnikach - czasami jest to poprostu folder DATA ( powtarza sie na kazdej płycie ) a czasami spakowane archiwum które zawiera nastepne informacje.

W takich przypadkach najprosciej jest utworzyc obrazy wszystkich płyt - extractowac je na dysk twardy i za pomoca np UltraIso edytowac obraz CD1.

W przypadku folderow DATA - kopiujesz cala zawartosc folderów data z reszty płyt do folderu DATA na CD1, w przypadku archiówów - umieszczasz reszte archiwow w tym samym miejscu na CD1 gdzie jest pierwsze z nich - tak to powinno wygladac, ale zawsze przed wypaleniem tak spreparowanego obrazu warto podpiac go do napedu wirtualnego i zainstalowac jego zawartosc sprawdzajac czy wszystko jest ok

Ponizej jeszcze jeden przyklad - wszystkie chwyty dozwolone, trzeba czasem tylko pokombinowac
    Załączone obrazki Załączone obrazki Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD-1.jpg  

kefir
    Gość

Właśnie o to chodziło,wielkie dzięki dla LASERA .
    Mówiłem,że są ludzie co znają się na tym fachu.

Laser
    Gość

Domyślnie

Muszisz potestowac - nie jest powiedziane ze sposób bedzie zawsze działal, potestuje rózne giery - i dam znac jaki jest wynik.

Jedno jest pewne najprosciej bedzie tam gdzie na kolejnych płytach znajduja sie spakowane archiwa, gorzej jak bedzie sytuacja o ktorej wspomniał Sobal - ustawione na twardo - wtedy chyba zabawa mija sie z celem ale czemu nie poprobowac

----------------

Dobra na pierwszy ogien poszedł wypozyczony THPSU ... gra moze byc przykladem dla reszty gier jakie ostatnio wychodza, czyli zawiera znienawidzony przez posiadaczy windows 2003 plik MSI ktory nie pozwala zainstalowac gry mimo ze działa ona poprawnie ( szczególy w dziale gra mi nie rusza - post Sida o tym jak instalowac giery na w2k3 )

Najpierw extractowalem wszystkie obrazy do folderów CD1 CD2 CD3 nastepnie porownałem płyty i zaznaczyłem pliki które NIE wystepuja na CD1 i skopiowalem je do głownego folderu płyty 1.

Nastepnie przekopiowałem zawartosc folderów znajdujacych sie na wszystkich 3CD ( wspomniany folder SETUP a w nim podfoldery DATA i rsrc ) nalezy zachowac istniejaca strukture katalogow inaczej nici ) za pomoca ultraiso stworzylem nowy obraz iso w którym znajowały sie wszystkie pliki z CD 1,2,3 - zainstalowalem go pod wirtualny naped i po krotkim czasie zobaczyłem komunikat o zapotrzebowaniu na druga płyte ( Sobal w tym momencie zaciera rece " A nie mówilem" ) ok wiedzac mniej wiecej w czym rzecz bierzemy w "dłon" narzedzie o wdziecznej nazwie ORCA ( MS MSI Edytor ) i zabieramy sie do edycji pliku msi - odnajdujemy po lewej stronie - TABLES pozycje MEDIA i w zakładce DISC Prompt zmieniamy wszystko na xxxx CD1, warto takze uaktualnic zakładke Volume LABEL ( zmieniamy ja w Ultra iso na np THPSU2 ) i to samo wpisujemy tutaj.

Zmodyfikowany plik MSI zapisujemy i ładujemy znowu za pomoca UltraISO do obrazu płyty - odpalamy instalatora ( UWAGA plik EXE - w przypadku uruchamiana przez jakis Launch wyskakuje info o prosbe z CD1 ) , tym razem wszystko przebiega ok - nie ma zapytan o nastepna płyte, gra sie instaluje bez problemow ... lecz jest problem z przekopiowaniem filmow, dziwne wszystko jest na miejscu a wywala blad ... mozna ignorowac i skopiowac recznie ale w koncu dazymy zeby był automat...

Jak widac sporo tu zabawy - gre instaluje sie raz, wiec mozna sie pogimnastykowac z przepinaniem obrazów w wirtualu ale wolna wola ...

Tutaj screen jak to wyglada w edytorze ORCA - program mozna pobrac tutaj http://xp.net.pl/download/Orca.zip

Jesli bedzie potrzeba dodam wszystkie screeny
    Załączone obrazki Załączone obrazki Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD-przed.jpg   Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD-po.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Laser ; 30.Oct.2004 o 14:27

kefir
    Gość

Exclamation

No wszystko O.K. ale nie mam pliku *.msi tylko jakiś *.boot i *.inx .Co mam z tym zrobić .Jest to gierka MP2.

Laser
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem szkoda czasu na zabawe - jesli nie da sie tego zrobic przez skopiowanie jednej czesci plików do folderu z reszta plikow lub tez archiwów ( czyli w najprostrzy sposob ) to nie ma to sensu - wiecej czasu zajmie rozgryzanie zagadki czym edytowac dany plik i co w nim wogole edytowac niz zmiana obrazu w wirtualu.

Zauwaz ze najłatwiej jest przerobic te gry które sa w wersjach CD i DVD.

Dajmy na to Far Cry - w wersji CD na pierwszej CD sa standardowe bzdury, pliki autorun itp oraz archiwum Data1.cab na pozostalych płytach jest poprostu plik Data2.cab na CD3 Data3.cab ....

kefir
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wszystko.Ale i tak będę próbował coś wymyśleć,bo przecież dla dzieci to trochę za skomplikowane.

Laser
    Gość

Domyślnie

Jezeli chca grac to nie bedzie takiej sily ktora by je od tego odciagnela znajda sposob jak to zainstalowac i odpalic ...

MP2 - czyli jak sie domyslam MaxPayne 2 ... hmm moze ktos bedzie mial to do wypozyczenia na pare godzin a nóz cos sie wymysli, jednak nic nie obiecuje

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

OK udało mi sie pozyczyc MP2 do tego eksperymentu.

Tutaj sytuacja jest poprostu idealna - jest to przypadek z danymi instalacyjnymi umieszczonymi w archiwach cab - wszystko co trzeba zrobic to skopiowac zawartosc CD1 i CD2 na hdd i przeniesc zawartosc CD2 bezposrednio do CD1 a nastepnie utworzyc obraz - nic wiecej nie trzeba robic, niczego nie trzeba modyfikowac itp itd. gra sie instaluje bezproblemowo

Ponizej screeny
    Załączone obrazki Załączone obrazki Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD-mp2przed.jpg   Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD-cd12.jpg   Jak nagrać wielopłytowe gry na DVD-mp2-dvd.jpg  

Szeregowy ~Mundek~ ma szanse

Domyślnie

Ja przerobiłem sobie juz tak 7 gier idzie jednym ciągiem nie woła włóż płyte...

Driver
    Gość

Domyślnie

Witam. Mam problem : zrobiłem już katalog i poprzegrywałem do niego zawartość trzech płytek ( gra RUNAWAY ) ale nie mogę wyedytować żadnego pliku INSTALL ani SETUP. Robię to tak: uruchamiam program ORCA i wybieram OTWÓRZ - następnie szukam pliku np. INSTALL i po kliknięciu na niego w programie ORCA są puste okna. Czy robię coś nie tak ? . Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

Pozwól ze na Twojego PM odpowiem odpowiem Ci tutaj - inni takze moze skorzystaja

Tak jak juz wspominalem wyzej - nie wszystkie gry sa podatne na takie dzialania, nie jest powiedziane ze sie nie da - bo moze jakby mocno sie znal na programowaniu i jak to wszystko dziala, to mozliwe ze zmusilby kazda gre do wepchniecia na 1 nosnik.

Opis metody ktory wyzej zamiescilem byl taka refleksja jak latwo to mozna zrobic - zaznaczylem przy tym ze nie daje sie gwarancji na taki zabieg ( na tym poziomie modyfikowania ) bo kazda gra moze miec inne rozwiazania odnosnie dzielenia.

Jak pisalem - jesli dany tytul instaluje sie z wykorzystaniem pliku nazwa_instalatora.msi to na 85% da sie dana gre zmusic do dzialania i instalacji z jednego nosnika.

Czasami bywa tak ze wystarczy ( tak jak w przypadku MaxaP ) przekopiowac archiwa cab z wielu plyt do jednego folderu zachowujac ich strukture i wypalic na dvd jako zwykla kompilacje - i bedzie dzialac.

Tak jak wspominalem - w tej dziedzinie znam tylko podstawy i jedyne sposoby ktore sa mi znane opisalem wyzej...

Pozdrawiam

Driver
    Gość

Domyślnie CD na DVD

Oczywiście ja to wszystko rozumumiem ale te problemy mam z grą która na 100 % da się przerobić ponieważ Mundek przedstawił listę gier które już przerobił lub wie że dają się przerobić. Mam tylko taki problem że program ORCA nie otwiera nic ( żadnych plików INSTALL, SETUP ) i po prostu nie mogę dalej nic zrobić.Nie ma możliwości wyedytować tych plików instalacyjnych.

Laser
    Gość

Domyślnie

Hmm masz mozliwosc podeslac same pliki ktore probujesz edytowac ? Moze uda sie cos zrobic

Szeregowy trochim ma szanse

Domyślnie

Mi udało się tak z grami Baldur's Gate (6cd), BG2 (5cd), Icewind Dale (3cd) i IWD2 (2cd, wersja z ekstra gry). Po przegraniu wszystkiego w jedno miejsce i nagraniu na DVD chodzi elegancko.
    Pioneer DVR-109 @A09 1.55

Szeregowy dekoder ma szanse

Domyślnie

Witam
    @Laser moglbys poeksperymentowac z Sims2 bo mnie cos nie wychodzi
    Na kazdej z czterech plyt jest archiwum compresed ktore ma taka sama nazwe bez podzialu na 1,2,3,4 nie moge wiec wrzucic tego wszystkiego do jednego katalogu
    Kiedy utworze oddzielne wola o cd2

edycja
    O dopiero teraz zauwazylem ze temat dosc stary
    Ale problem dalej pozostal
    Wiec jak powie mi ktos co zrobic kiedy na poszczgolnych cd sa archiwa o takiej samej nazwie
    Nazwy chyba nie moge zmienic bo bedzie inna sciezka dostepu
    tak samo jak zalozenie odrebnych katalogow
    Juz zglupialem
    Probowalem te archiwa rozpakowac i wrzucic do jednego zachowujac strukture ale jest tego tyle ze nie sposob sie pogubic
    Ostatnio edytowane przez dekoder ; 15.Jan.2006 o 21:33

Domyślnie

Widze ze nie ma chetnych aby ci pomoc wiec zrobie to ja
    Wypakowujesz archiwa z poszczegolnych cd do jednego katalogu i kompresujesz ponownie z taką samą nazwą
    I ot cala filozofia

I tak btw pisze to bo moze komus sie przyda

Szeregowy KrzysiekCDRLAB ma szanse

Domyślnie pytanie

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    Widze ze nie ma chetnych aby ci pomoc wiec zrobie to ja
    Wypakowujesz archiwa z poszczegolnych cd do jednego katalogu i kompresujesz ponownie z taką samą nazwą
    I ot cala filozofia

I tak btw pisze to bo moze komus sie przyda
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Trochę tego nie rozumie . Problem mówi o plikac compresed, które maja takie same nazwy dla kazdego <w każdym> CD. Nie bedize konfliktów?

Pozdro

Domyślnie

No nie bedzie bo przeciez napisalem ze rozpakowujesz wszystkie comressed do jednego katalogu i spowrotem pakujesz ale w jeden comressed.rar
    Panimajesz

Szeregowy KrzysiekCDRLAB ma szanse

Domyślnie

juz rozumie

Szeregowy opensky ma szanse

Domyślnie

Mozesz mi powiedziec gdzie znajduje sie lista gier ktore da sie polaczyc w jeden nosnik DVD opracowana przez Mundka?

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)