Witam, mam problem ze wzmiankowaną w temacie posta, nagrywarką. Problem ów objawia się w następujący sposób. Po udanym nagraniu płyty nie można z niej odczytać żadnych danych. Napęd zaczyna "mielić", trwać to może naprawdę długo no i oczywiście nic się nie dzieje. Chwytałem się już różnych sposobów nagrywania, lecz niestety żaden na dłuższą metę nie okazał się dobry. Zdarza się, że nagrywarka nagra płytę dobrze, pomimo iż wcześniej na tych samych ustawieniach wypalała "puste" płyty no i odwrotnie, płyta nagrana później po nagraniu płyty działającej niestety nie daje się czytać. Problem występuje tylko i wyłącznie przy nagrywaniu płyt DVD.
Reasumują problem polega na tym, że nagrywarka dość losowo nagrywa płyty poprawnie.
Poniżej podaję informacje na temat sprzętu/oprogramowania:
Komputer: Acer Aspire 5100
Procesor: AMD Turion 64 Mobile MK-36
Pamięć RAM: 3GB
System: Windows XP Media Center Edition 32bit; Service Pack 3
Napęd: PHILIPS DVD-RAM SDVD8821
Wersja firmware napędu: EX31
Płyty nagrywałem przy pomocy różnych programów, takich jak Nero, NTI CD & DVD Maker [niestety nie mogę podać wersji tych programów, ponieważ odinstalowałem je] oraz CDBurnerXP v 4.2.3.1110. Co do nośników, to używałem płyt marki TDK (DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL), potem, upatrując przyczyn problemu w jakości nośników [chociaż nigdy wcześniej tj. gdy miałem stacjonarny komputer, TDK nigdy mnie nie zawiodły], zacząłem nagrywać na Verbatimach, niestety zmiana nośnika nic nie pomogła.
Z rzeczy istotnych jeszcze, to tak DMA jest włączone oraz mam zainstalowane Force ASPI 1.8. Nie wiem czy to ważne, ale nagrywarka nie ma raczej problemu z nagrywaniem obrazów ISO, piszę raczej, ponieważ nie nagrywam obrazów płyt na tyle dużo aby mieć stu procentową pewność.
Mam nadzieję, że wyczerpująco opisałem mój problem i że na podstawie tego opisu uda się go w jakiś sposób rozwiązać.
Z góry dziękuję za każdą pomoc

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem