+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z PHILIPS DVD-RAM SDVD8821

Szeregowy Malanow ma szanse Avatar Malanow

Domyślnie Problem z PHILIPS DVD-RAM SDVD8821

Witam, mam problem ze wzmiankowaną w temacie posta, nagrywarką. Problem ów objawia się w następujący sposób. Po udanym nagraniu płyty nie można z niej odczytać żadnych danych. Napęd zaczyna "mielić", trwać to może naprawdę długo no i oczywiście nic się nie dzieje. Chwytałem się już różnych sposobów nagrywania, lecz niestety żaden na dłuższą metę nie okazał się dobry. Zdarza się, że nagrywarka nagra płytę dobrze, pomimo iż wcześniej na tych samych ustawieniach wypalała "puste" płyty no i odwrotnie, płyta nagrana później po nagraniu płyty działającej niestety nie daje się czytać. Problem występuje tylko i wyłącznie przy nagrywaniu płyt DVD.
    Reasumują problem polega na tym, że nagrywarka dość losowo nagrywa płyty poprawnie.

Poniżej podaję informacje na temat sprzętu/oprogramowania:

Komputer: Acer Aspire 5100
    Procesor: AMD Turion 64 Mobile MK-36
    Pamięć RAM: 3GB
    System: Windows XP Media Center Edition 32bit; Service Pack 3
    Napęd: PHILIPS DVD-RAM SDVD8821
    Wersja firmware napędu: EX31

Płyty nagrywałem przy pomocy różnych programów, takich jak Nero, NTI CD & DVD Maker [niestety nie mogę podać wersji tych programów, ponieważ odinstalowałem je] oraz CDBurnerXP v 4.2.3.1110. Co do nośników, to używałem płyt marki TDK (DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL), potem, upatrując przyczyn problemu w jakości nośników [chociaż nigdy wcześniej tj. gdy miałem stacjonarny komputer, TDK nigdy mnie nie zawiodły], zacząłem nagrywać na Verbatimach, niestety zmiana nośnika nic nie pomogła.
    Z rzeczy istotnych jeszcze, to tak DMA jest włączone oraz mam zainstalowane Force ASPI 1.8. Nie wiem czy to ważne, ale nagrywarka nie ma raczej problemu z nagrywaniem obrazów ISO, piszę raczej, ponieważ nie nagrywam obrazów płyt na tyle dużo aby mieć stu procentową pewność.

Mam nadzieję, że wyczerpująco opisałem mój problem i że na podstawie tego opisu uda się go w jakiś sposób rozwiązać.
    Z góry dziękuję za każdą pomoc
    Ostatnio edytowane przez Malanow ; 26.Nov.2008 o 10:49

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Super wyłożony problem
    Powiedz proszę czy dobrze zrozumiałem - jeśli wypalasz gotowy obraz ISO to wszystko jest OK ?
    Natomiast gdy tworzysz płytę od podstaw to kupa ?
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Cytat Napisał Filon by A-men Zobacz post
    Super wyłożony problem
    Dziękuję

Cytat Napisał Filon by A-men Zobacz post
    Powiedz proszę czy dobrze zrozumiałem - jeśli wypalasz gotowy obraz ISO to wszystko jest OK ?
    Natomiast gdy tworzysz płytę od podstaw to kupa ?
    Tak, ale jak już pisałem nie mam 100% pewności co do tego bo rzadko wypalam obrazy iso o tak dużej objętości, żeby do tego celu używać płyt DVD, ale te które nagrywałem, działają bez problemu. Natomiast przy tworzeniu kompilacji złożonej z różnorakich danych [głownie filmy, muzyka i zdjęcia] proces nagrywania zakończony sukcesem wcale tego sukcesu nie oznacza.
    Pościągałem trochę softu do tworzenia i wypalania obrazów ISO, oraz zakupiłem 10 płyt TDK DVD +R i zaczynam dziś testy. Planuję jeszcze sprawdzić jak będzie zachowywała się nagrywarka pod Linux'em [Ubuntu 8.04.1.1 LTS, nagrywanie przy pomocy K3B 1.0.5]

Domyślnie

Tutaj leży firmware modyfikowany przez Liggy (RPC.ORG).
    Może coś polepszy.
    Pozdrawiam

Filon by A-men

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Domyślnie

Dziękuję.
    Już pobrałem, na razie szykuję się do testów. Procedurę testowa wymyśliłem taką:
    - 1 płyta z danymi nagrana z kompilacji pod starym firmware,
    - 1 płyta z danymi nagrana z kompilacji pod nowym firmware,
    - 2 pary płyt nagranych pod starym firmware, pierwsza płyta z kompilacji druga z obrazu iso stworzonego w UltraISO
    - 2 pary płyt nagranych pod nowym firmware, pierwsza płyta z kompilacji druga z obrazu iso stworzonego w UltraISO

Co w sumie daje 10 płyt. Nagrywał bedę w CDBurnerXP [kompilacje a także pliki ISO]. Przed testami pełna defragmentacja dysku.
    Trochę mi to zajmie, więc wynikami testów pochwalę się najwcześniej jutro. Jeżeli polegnę to rozważę kupno nowego palnika [a stary potraktuję prawdziwym palnikiem], to tak aprops tego posta, który znikł równie niespodziewanie co się pojawił.
    Jeszcze raz dziękuję za sznurka do tego modyfikowanego firmware, no i trzymajcie kciuki za mnie
    Teoria jest wtedy kiedy nic nie działa a my nie wiemy dlaczego
    Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
    Ja łączę teorię z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Domyślnie

Wyniki testów.
    Przed wgraniem modyfikowanego firmware:
    - płyty nagrane z kompilacji - wszystkie nieczytelne
    - płyty nagrane z obrazu iso - wszystko w jak najlepszym porządku

Dodatkowo miałem do testów płytę Dual Layer, która niestety po nagraniu na niej danych z kompilacji okazała się być nieczytelna.

Po wgraniu modyfikowanego firmware:
    - płyty nagrane z kompilacji - wszystkie sprawne
    - płyty nagrane z obrazu - jedna niestety nieczytelna, [nagły zwis systemu spowodowany nie wiadomo czym

Wychodzi na to że pomógł firmware, ale trudno mi to oceniać bo za dużo czynników tu chodzi w grę - prędkości, defragmentacja danych, rodzaj programu użytego do nagrywania itp.
    Problem można uznać za rozwiązany, ale z uwagi na to, że szykuje mi się jeszcze dużo nagrywania prosiłbym o nie zamykanie tematu [w najbliższym tygodniu coś koło 25 płyt będę musiał wypalić więc to da mi dość klarowny obraz sprawności mojej nagrywarki]
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Malanow ; 28.Nov.2008 o 11:03 Powód: literówki
    Teoria jest wtedy kiedy nic nie działa a my nie wiemy dlaczego
    Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
    Ja łączę teorię z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Domyślnie

No to super - znowu udało się pomóc
    Pozdrawiam

Filon by A-men

ORAZ PC

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)