+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: SOHW1633s BS0K problem z DVD-R x4

swiacek
    Gość

Domyślnie SOHW1633s BS0K problem z DVD-R x4

Witam mam taki problem z ta nagrywarka.
    Kupilem fakt nie najlepsze plytki ale tanie firmy Axe x4 DVD-R i probelm jest taki ze plytka sie wypala weryfikacja kompilacji przebiega pomyslnie moge przejrzec pliki w eksploratrzoe windows do czasu az wyjme nosnik z nagrywarkie wkladam go ponownie i jakos dziwnie buczy nie moze wogole odczytac nosnika jak narazie problem mam tylko z tymi plytakmi inne dzialaly wczesniej normalnie, z tych tez pare mi sie nagralo.Za kazda sugestie z gory dzieki

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

Nie ma co ukrywac - kupowanie "małofirmowych" nosnikow moze sie dziwnie konczyc, jedyne co mi przyszło na mysl ( nie smiac sie prosze ) to wyjecie nosnika i obrocenie na tacce o jakis kat i sprobowanie ponownie.

Dobrze by było sprawdzic czy płyte da sie odczytac na innym napedzie.

Mozna tez sprobowac obnizyc predkosc nagrywania.

Na przyszłosc polecam wyprobowac i uzywac lepszych jakosciowo i markowych nosników - Dysana mozna kupic za 3pln a jak dobrze poszukac to i Verbatim za 3.5pln z kija sie znajdzie

PS: A tak mi sie jeszcze przypomniało - profilaktycznie mozna jeszcze zainstalowac sterowniki ASPI jesli nie sa zainstalowane, wiecej mozna znalesc tutaj http://cdrlab.pl/module-pagesetter-v...d-3-pid-7.html
    Ostatnio edytowane przez Laser ; 01.Nov.2004 o 14:09

swiacek
    Gość

Domyślnie

Sprawdzilem u kumpla on ma nagrywarke lliteona 8x u niego znowu odczytal ta plytke bez problemu ale nie potrafil nagrac nic na te plytki nagralem sobie dane na plytke PLATINIUM DVD-R x8 i bez problemu ja pozniej odtworzyl nagrywal ja jednak o min za dlugo to normalne bo szczerze to nie wiem czy sie fatygowac do serwisu skoro platiniuma normalnie nagral i odczytal.....jakies sugestie?moze ktos ma pomysl jak wykorzystac te plytki axe (poza ozdoba scienna )

Laser
    Gość

Domyślnie

Jezeli problem wystepuje tylko na płytach AXE to nie ma sie czym martwic - plyta płycie nie równa mozesz kupic płyte typu noname która bedzie totalnym bardziewiem albo wrecz przeciwnie - mozliwe ze te płyty da sie jeszcze wykorzystac inaczej niz na podstawki pod ulubiony napój czy wykrywacz fotoradarów na lusterku samochodu przez wolniejszy zapis lub nowy bios do nagrywarki ( chociaz nie szarpałbym sobie tym nerwów )

Co do czasu nagrywania - nie ma sie czym przejmowac, ówczesne nagrywarki maja systemy ktore badaja jakosc nosnika i dopasowuja predkosc nagrywania do rzeczywistych mozliwosci nosnika - minuta w ta czy w tamta przy takiej ilosci danych - imo nie ma sensu sie stresowac

Moja rada jest nastepujaca - kup troche markowych nosnikow i oberwuj jak bedzie sie naped sprawował, jak bedzie wszystko ok to nie ma podowu zeby podejrzewac naped, jak bedzie sie cos kaszanic to sie bedzie kombinowac

swiacek
    Gość

Domyślnie

dzieki za pomoc dam znac ja potestuje troche

Szeregowy 99none ma szanse

Domyślnie

- 1 pytanie, kupiłes lite-on z wersja flasha BSOK, czy sam robiłes ualtualnienie do tej wersji.
    - jesli sam robiłes auktualnienie to po zrobieniu uaktualnienia oprogramowania stałego do wersji nowszej nalezy zawsze wykasowac z eepromu stare informacje o kalibracji lasera.
    - programik jest tutaj
    http://codeguys.rpc1.org/utilities/E...lity-1.3.2.rar
    - robisz backup eepromu a potem "reset learnt Media"
    - dopiero po 3- 4 nagraniach laser się poprawnie skalibruje.
    Załączone obrazki Załączone obrazki SOHW1633s BS0K problem z DVD-R x4-compare2.jpg   SOHW1633s BS0K problem z DVD-R x4-compare1.jpg  
    Ostatnio edytowane przez 99none ; 02.Nov.2004 o 18:29

swiacek
    Gość

Domyślnie

o tym nie mialem pojecia zrobilem to dam znac jaki efekt tego zabiego bedzie

Szeregowy 99none ma szanse

Domyślnie

- czekamy na wyniki i powodzenia.
    - dopiero 3-4 nagrywanie bedzie o jakości 90 %, chociaz nie zawsze.

Vosh
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 99none
    po zrobieniu uaktualnienia oprogramowania stałego do wersji nowszej nalezy zawsze wykasowac z eepromu stare informacje o kalibracji lasera
    Tak czytam opis do programu i nie mogę jakoś znaleźć potwierdzenia Twoich słów. Mowa jest o up/downgradzie pomiędzy 1213S a 1633S, problemach z nagrywaniem itp. Nie wynika z tego, że zawsze po każdym fleszowaniu należy to robić. No chyba, że to ja jestem w błędzie?

--
    Pzdr. Sławek

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)